Ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νησιά: Ο μόνιμος πονοκέφαλος του υπουργείου Υγείας

Μια ανάσα πριν την έναρξη της Καλοκαιρινής περιόδου και το υπουργείο Υγείας αναζητά εκ νέου κίνητρα για τα στελεχώσει τα νησιά με υγειονομικό προσωπικό.

Τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία μικρών και μεγάλων νησιών, κυρίως στην παραμεθόριο παραμένουν “γυμνά” καθώς οι προκηρύξεις για θέσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σε αυτές τις περιοχές βγαίνουν άγονες, η μια μετά την άλλη.

Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι το υπουργείο Υγείας δίνει μπόνους 1.800 ευρώ τον μήνα επιπλέον για τους γιατρούς και 1.200 ευρώ για τους

νοσηλευτές, ωστόσο αυτό φαίνεται ότι δεν αρκεί.

Μαλιστα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει επανειλημμένα αναφερθεί στις ελλείψεις προσωπικού και σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε τονίσει:«το πρόβλημα των ελλείψεων των γιατρών στα νησιά είναι πραγματικό και υπαρκτό. Από τη τωρινή μας προκήρυξη έχουμε 126 θέσεις που βγήκαν άγονες, κυρίως σε νησιά που δεν πήγε κανένας γιατρός για να αναλάβει υπηρεσία. Θα κηρύξουμε σύντομα ξανά τις θέσεις αυτές με περισσότερα κίνητρα».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε αναζήτηση νέων κινήτρων προκειμένου να προσελκύσει γιατρούς και νοσηλευτές στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρουν, οι ίδιες πηγές ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προσανατολίζεται στη θέσπιση ειδικών κινήτρων σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και τα ακριτικά νησιά.

Ειδικότερα σχεδιάζεται να δοθούν αυξημένα οικονομικά αλλά και εργασιακά κίνητρα που θα σχετίζονται με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Ωστόσο όσο η ζωή στα νησιά παραμένει πανάκριβη. Τα ενοίκια είναι απλησίαστα, όπως και οι τιμές στα σούπερ μάρκετ και τα καύσιμα για τις μετακινήσεις, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες αλλά και τα τουριστικά νησια των Δωδεκανήσων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το υπουργείο Υγείας τα τελευταία χρόνια είναι σε συζητήσεις με Δήμους και περιφέρεια, προκειμένου να βρεθούν καταλύματα για το υγειονομικό προσωπικό που θα στελεχώσει τις μονάδες υγείας.

Η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις

Όπως δείχνουν τα πράγματα όμως και φέτος οι ελλείψεις δεν πρόκειται να καλυφθούν.
Ενδεικτική είναι πρόσφατη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ σε 13 υγειονομικές δομές στα νησιά.

Παρακάτω αναφέρουμε αναλυτικά τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό στα 13 νοσοκομεία αλλά και το ΕΚΑΒ που ήδη βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό» σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

1.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

Υπηρετούν μόνο 1 επικουρικός παθολόγος, 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος, 1 χειρουργός, 1 ακτινολόγος, τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος ούτε για διασωλήνωση, κανένας αγροτικός γιατρός, κανένας Γενικός γιατρός. Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού περί τους 4.000. Ταυτόχρονα δεν μπορούν εντός του νησιού να επιλέξουν προσωπικό γιατρό. Οι προκηρύξεις άγονες.

2.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩ

Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος. Υπηρετεί μόνο 1 παιδίατρος 1 καρδιολόγος. Προκηρύξεις γίνονται συνεχώς, αλλά άγονες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ

Είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες. Τεράστιες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών ειδικοτήτων. Υπηρετούν 3 παθολόγοι, 2 αναισθησιολόγοι και βοηθάει και 1 αναισθησιολόγος από τη ΜΑΦ, 2 Καρδιολόγοι και βοηθάει και 1 από τη ΜΑΦ. Αποτέλεσμα αυτών υπολειτουργεί η ΜΑΦ.

Ακόμη υπηρετούν 2 νεφρολόγοι εκ των οποίων 1 συνταξιοδοτείται, δεν υπάρχει νευρολόγος, ψυχίατρος και τους ενήλικες ψυχικά ασθενείς τους εξετάζει παιδοψυχίατρος. Τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού ανοίγει η ογκολογική υπομονάδα και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα κάλυψης με νοσηλευτικό προσωπικό. Το ίδιο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τεχνολόγους.

4.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΞΟΥ

Υπηρετεί μόνο 1 χειρουργός, 1 αναισθησιολόγος. Ουσιαστικά δεν λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας. Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος γι’ αυτό και αξονικές το νοσοκομείο κάνει 10 ημέρες το μήνα.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝΟΥ

Υπηρετούν μόνο 1 παιδίατρος, 1 μικροβιολόγος, 1 οδοντίατρος.Τα παθολογικά περιστατικά τα εξετάζει η παιδίατρος.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΜΟΡΓΟΥ

Υπηρετούν μόνο 1 καρδιολόγος και 4 νοσηλευτές.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Δεν υπηρετεί κανείς παθολόγος, κανείς Γενικός Ιατρός. Δεν υπηρετεί κανείς μικροβιολόγος, κανείς ακτινολόγος. Υπηρετεί 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ

Τα επείγοντα καλύπτονται από αγροτικούς.Υπηρετούν 1 γενικός ιατρός, 1 παθολόγος, 1 μόνιμος χειρουργός και 1 χειρουργός με μπλοκάκι, 2 αναισθησιολόγοι, 1 καρδιολόγος , 1 νεφρολόγος στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΡΟΥ

Ο μοναδικός ορθοπαιδικός είναι σε άδεια αυτές τις ημερες. Υπηρετούν 2 χειρουργοί, 1 αναισθησιολόγος, 2 παιδίατροι εκ των οποίων 1 υπό παραίτηση, 2 νεφρολόγοι εκ των οποίων 1 υπό παραίτηση. Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος και τις επόμενες ημέρες λόγω άδειας θα μείνει ακάλυπτο το νοσοκομείο.

ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Μεγάλα προβλήματα στη παθολογική κλινική. Υπηρετούν 2 μόνιμοι παθολόγοι και 1 με μπλοκάκι. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν μόνο 2 νεφρολόγοι. Μεγάλο πρόβλημα στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα. Υπηρετεί 1 μόνιμος και έρχονται βοηθάνε 3 γιατροί ακτινολόγοι με μπλοκάκι. Οι γνωματεύσεις των εξετάσεων γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Υπηρετεί μόνο 1 αναισθησιολόγος, 2 ακτινολόγοι που δεν μπορούν να καλύψουν όλο το μήνα. Επίσης υπηρετεί 1 παθολόγος και καλύπτουν 2 ακόμη με μετακίνηση εκ των οποίων 1 από κέντρο υγείας και 1 με μπλοκάκι.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Υπηρετεί μόνο 1 παθολόγος και καλύπτει ακόμη 1 με μετακίνηση από κεντρο υγείας. Προκηρύξεις άγονες συνεχώς.

Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν 2 νεφρολόγοι και 1 φεύγει Μάιο με το κενό τεράστιο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Μεγάλο πρόβλημα στο χειρουργικό τομέα. Υπηρετεί 1 αναισθησιολόγος, έρχεται και καλύπτει εφημερίες 1 με μπλοκάκι και έρχονται και καλύπτουν αναισθησιολόγοι με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία. Υπηρετούν 2 χειρουργοί και 1 με μπλοκάκι καλύπτει εφημερίες.

Υπάρχουν ημέρες που είναι ακάλυπτο το νοσοκομείο στο χειρουργικό τομέα. Υπηρετούν μόνο 1 πνευμονολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 ΩΡΛ. Λόγω μεταφοράς στο νέο νοσοκομείο αυξήθηκαν τμήματα και κλινικές χωρίς αναμόρφωση του οργανισμού του παλαιού νοσοκομείου.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΑΒ ΝΗΣΙΩΝ.

Για ένα ακόμη καλοκαίρι δεν έγινε καμία ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό (διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρων) στα νησιά. Παραμένει η ίδια εικόνα με τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρει στην έρευνα της η ΠΟΕΔΗΝ.

Το ΕΚΑΒ με συνεχείς μετακινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τις κενές βάρδιες ακόμη κ την 24ωρη λειτουργία ενός μόνου ασθενοφόρου. (Μύκονος, Σάμος, Πάρος, Τήνος, Ανδρος, Λέρος). Το ίδιο γίνεται στα μεγαλύτερα νησιά (Χίος, Κως, Σαντορίνη) για την λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου. Παρά ταύτα επιχειρεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια και κάποιες ημέρες του μήνα δεύτερο. Τουλάχιστον να συνεχιστεί και εφέτος (πέρυσι ήταν για 1 μήνα-1 βάρδια την ημέρα ) η κάλυψη των νησιών με Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας που διαθέτουν ασθενοφόρο όχημα αντί για προσλήψεις μόνιμων ή επικουρικών πληρωμάτων ασθενοφόρων συνεχίζεται η κάλυψη των κενών θέσεων με στρατιωτικούς και το πάσης φύσεως προσωπικό των κέντρων υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Εμμηνόπαυση: Το σύμπτωμα που εμφανίζεται χρόνια πριν τη διακοπή της περιόδου

Πόσες θερμίδες έχει το πασχαλινό τραπέζι – Τι να προσέξεις την επόμενη ημέρα

Γρίπη των πτηνών: «Ισχυρά στοιχεία» δείχνουν ότι ο ιός πέρασε για πρώτη φορά από τα θηλαστικά στον άνθρωπο (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα