Ελληνική πρωτοπορία στην παραγωγή φαρμάκων

Εξαγωγή τεχνολογίας αιχμής από τις Σάπες της Ροδόπης σε όλο τον κόσμο - Η Pharmathen εγκαινίασε τη νέα Μονάδα Ενέσιμων Βραδείας ΑποδέσμευσηςΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

 

Στη χώρα όπου διαχρονικά τις μεγάλες επιτυχίες διαδέχονται εξίσου μεγάλες – ή και ακόμα μεγαλύτερες – καταστροφές (και το αντίστροφο), στη χώρα όπου η πλειονότητα εργάζεται πολύ, χωρίς όμως να καταφέρνει να είναι απαραίτητα και παραγωγική, στη χώρα όπου το «Ελευθερία ή Θάνατος» έχει αντικατασταθεί

από το «Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα», υπάρχουν και κάποιοι απόγονοι του ομηρικού πολυμήχανου Οδυσσέα που, αθόρυβα, παράγουν σημαντικό έργο και μεγάλη υπεραξία για τους ίδιους και τον τόπο.

Μια τέτοια περίπτωση είναι το νέο εργοστάσιο για την παραγωγή ενέσιμων φαρμάκων αργής αποδέσμευσης του ελληνικού φαρμακευτικού ομίλου Pharmathen, που εγκαινιάστηκε στις 6 Σεπτεμβρίου στις Σάπες του Νομού Ροδόπης, μια περιοχή έξω από την Αλεξανδρούπολη.

 

Πενήντα χρόνια επενδύσεις

Η Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 και πενήντα χρόνια μετά έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης, που ερευνά για τον κόσμο και επενδύει στην Ελλάδα διαθέτοντας εξειδίκευση στην ανάπτυξη, την καταγραφή, την παρασκευή και τη διαχείριση του κύκλου ζωής ιδιαιτέρως πολύπλοκων φαρμακευτικών τεχνολογιών και γενόσημων σκευασμάτων.

Αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα ανάπτυξης στην Ελλάδα βάσει επενδύσεων και μία από τις 50 μεγαλύτερες φαρμακευτικές / ερευνοκεντρικές εταιρείες, σύμφωνα με το European Scoreboard, επενδύοντας 40 εκατ. ευρώ ετησίως σε έρευνα νέων φαρμακευτικών προϊόντων. Αποτελεί αυτή τη στιγμή μια αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση, με κύκλο εργασιών άνω των 200 εκατ. ευρώ, εξάγοντας τα προϊόντα της σε περισσότερες από 85 χώρες και στις πέντε ηπείρους, αντιπροσωπεύοντας το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας.

 

250 εκατ. ευρώ έως το 2024

Στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων η εταιρεία παρουσίασε το επενδυτικό της πλάνο, συνολικού ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ έως το 2024, σε συνέχεια μάλιστα του επενδυτικού πακέτου των 200 εκατ. ευρώ που έχει ήδη διαθέσει σε έρευνα και ανάπτυξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με στόχο τη δημιουργία τουλάχιστον 300 νέων θέσεων εργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Καδής ξεκαθάρισε στην ομιλία του: «Βασική φιλοδοξία μας είναι να εδραιωθούμε ως ηγέτιδα δύναμη, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ανάπτυξη και διάθεση στοχευμένων τεχνολογιών ελεγχόμενης αποδέσμευσης φαρμάκων, που μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα χορήγησης και επικεντρώνονται ουσιαστικά στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας.

»Ωστόσο, το πιο πολύτιμο συστατικό της επιτυχίας μας είναι οι άνθρωποί μας, ο αριθμός των οποίων τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σταθερά. Στόχος μας είναι να αποτελούμε εργοδότη επιλογής για τους καλύτερους του κλάδου μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, και ελπίζουμε να συμβάλουμε και εμείς με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια ώστε το brain drain να μετατραπεί σε brain gain για τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες».

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από τα λεγόμενα του Βασίλη Κάτσου, γιου του ιδρυτή της Pharmathen, που δήλωσε σχετικά:

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να αποδείξουμε έμπρακτα ακόμα μια φορά τη δυναμική του ελληνικού επιχειρείν, τη δυναμική της εταιρείας, τη δυναμική και τα οφέλη του κλάδου για τη χώρα μας. Επενδύουμε στην καινοτομία, τη διαφοροποίηση και τους ανθρώπους μας, πάμε κόντρα στις εξελίξεις και χαράσσουμε τον δικό μας δρόμο.

Η νέα Μονάδα Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης που στηρίζεται σε πραγματικά πρωτοποριακή τεχνολογία είναι μια από τις ελάχιστες αντίστοιχες που υπάρχουν στον κόσμο και δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για όσα έχουμε πετύχει και για όσα σχεδιάζουμε για το μέλλον, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στον ασθενή και στην οικογένειά του».

Τέλος, ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. της Pharmathen και Managing Partner της BC Partners τόνισε: «Η απόφασή μας να συμμετέχουμε με δικά μας κεφάλαια στο μετοχικό σχήμα της Pharmathen πάρθηκε το 2015. Σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία, εμείς πήραμε την απόφαση να επενδύσουμε. Γιατί, αν και το επιχειρηματικό περιβάλλον μιας χώρας είναι αυτό που πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη, το πρωταρχικό για μια επιτυχημένη επένδυση είναι η σωστή επιλογή εταιρείας.

Η Pharmathen υλοποιεί με προσήλωση ένα στοχευμένο πλάνο επενδύσεων που της επιτρέπει να δημιουργεί σταθερά ακόμα μεγαλύτερη αξία για την ίδια, τους ανθρώπους της και φυσικά τους καταναλωτές, έχοντας ήδη εξασφαλίσει μια σημαντική αναπτυξιακή πορεία και για τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στον φαρμακευτικό κλάδο».

 

Το νέο εργοστάσιο

Το νέο εργοστάσιο, πρωτοποριακό τόσο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα όσο και παγκοσμίως, είναι μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής φαρμάκων και έρχεται να συμπληρώσει το πρώτο που η Pharmathen λειτουργεί στις Σάπες από το 2010, με συνολική ετήσια παραγωγή η οποία φτάνει τα 3 δισ. δισκία και τα 2 δισ. κάψουλες. Η συνολική επένδυση για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας έφτασε τα 50 εκατ. ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 41 εκατ. ευρώ που ήταν η επένδυση για την πρώτη μονάδα το 2010.

Οι κτηριακές εγκαταστάσεις αναπτύσσονται στη μία πλευρά κατά μήκος ενός πολύ μεγάλου κεντρικού διαδρόμου, ώστε οι μελλοντικές επεκτάσεις να αναπτυχθούν κατά μήκος της άλλης, ελεύθερης πλευράς του, πολλαπλασιάζοντας έτσι συμμετρικά το συνολικό εμβαδό των εγκαταστάσεων.

Ο διευθυντής του εργοστασίου της Ροδόπης Kωνσταντίνος Σταμούλης, υπογραμμίζοντας κι αυτός με τη σειρά του τη σημασία του συγκεκριμένου έργου, αναφέρθηκε στις επιμέρους προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μαζί με τη γερμανική εταιρεία που ανέλαβε τη μελέτη κατασκευής, υπό τις υποδείξεις πάντα των υπευθύνων της Pharmathen.

Τα ειδικά δομικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή, τη διάταξη των χώρων παραγωγής, αποθήκευσης και ποιοτικού ελέγχου μέσα στο εργοστάσιο, την εισαγωγή των εξειδικευμένων μηχανημάτων παραγωγής και ελέγχου, καθώς και του υπόλοιπου εξοπλισμού, μια και αναφερόμαστε σε ένα εργοστάσιο όπου, εκτός από τους αδιαβάθμητους κοινόχρηστους χώρους, το μεγαλύτερο μέρος του διαβαθμίζεται σε τρία επίπεδα ασφάλειας και υγιεινής: το κίτρινο, το μπλε και το κόκκινο. Επίπεδα στα οποία μπορεί κάποιος να μπει μόνο με την προβλεπόμενη στολή για κάθε ένα από αυτά και την ηλεκτρονική ταυτότητα που το επιτρέπει.

 

 

φάρμακαβιομηχανιαεργοστάσιοIssue: 2090Issue date: 12/09/2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα