«Ενεργειακοί αυτόχειρες» οι Ευρωπαίοι
Η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού στη Βαλτική Nord Stream 1 διακόπηκε στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης, αλλά αυτό ήταν αρκετό για να ξυπνήσουν οι χειρότεροι εφιάλτες των Ευρωπαίων.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε τους εταίρους στην Ε.Ε. να ετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να μην συνεχιστεί η ροή ρωσικού φυσικού αερίου και κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο «σαν όπλο» για να απαντήσει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Ο ισχυρισμός του Χάμπεκ μπορεί να μην απέχει από την πραγματικότητα, αλλά θα ήταν
Σύμφωνα με τον Χάμπεκ, η Γερμανία έχει υπερβολική εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που χαρακτήρισε «σοβαρό πολιτικό λάθος». Αλλά ήταν ένα «λάθος» που έριξε νερό στον μύλο της γερμανικής ανάπτυξης τις τελευταίες δεκαετίες.
Μπούμερανγκ η τουρμπίναΗ Ρωσία είχε προειδοποιήσει για τις προθέσεις της, όταν στα μέσα Ιουνίου μείωσε στο 40% τη ροή φυσικού αερίου, κάτι που απέδωσε στην καθυστέρηση επιστροφής εξοπλισμού που χρειάστηκε συντήρηση από τη γερμανική Siemens Energy. Πρόκειται συγκεκριμένα για τουρμπίνα τεχνολογίας Siemens, που χρησιμοποιείται στον αγωγό Nord Stream 1, η οποία συντηρήθηκε στον Καναδά.
Η κυβέρνηση του Καναδά δεν επέστρεψε εγκαίρως την τουρμπίνα στους Ρώσους, επικαλούμενη τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Όμως έπεσαν πάνω της οι Γερμανοί για να επιστραφεί, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις. Διότι οι κυρώσεις επιβάλλονται για να μπορούν οι ισχυροί να τις παρακάμπτουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους, όπως αποδεικνύεται.
Ενοχλήθηκαν οι Ουκρανοί, που κατηγόρησαν τον Καναδά ότι προσαρμόζει τις κυρώσεις «στις επιθυμίες της Ρωσίας», αλλά απέφυγαν να κατηγορήσουν και τη Γερμανία που άσκησε πιέσεις. Η αποθέωση της υποκρισίας από όλες τις πλευρές.
Εκείνο που έμεινε από όλη αυτή την ιστορία είναι η βάσιμη ανησυχία των Ευρωπαίων ότι ο Πούτιν θα ανοιγοκλείνει κατά το δοκούν τη στρόφιγγα, γεγονός που τους υποχρεώνει να αναζητήσουν εναλλακτικές.
Στο «και πέντε»Ποιες είναι οι εναλλακτικές; Ο άνθρακας, που οι Ευρωπαίοι μπορούν να τον αγοράσουν εύκολα από τη Νότια Αφρική και την Κολομβία, και βεβαίως το πετρέλαιο που μεταφέρεται με πλοία.
Ως προς τις εναλλακτικές πηγές για φυσικό αέριο υπάρχουν δύο θέματα:
– Η Γερμανία δεν έχει αποθηκευτικούς χώρους και χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις και χρόνος για να αποκτήσει τέτοια υποδομή.
– Τα 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου που έπαιρνε η Ευρώπη πρέπει να βρεθούν από το υφιστάμενο απόθεμα των 500 δισεκατομμυρίων κυβικών στην αγορά του LNG, που μεταφέρεται με πλοία.
Ο εφιάλτης της ύφεσηςΓια να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των Ευρωπαίων πρέπει να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή, αλλά οι χώρες που έχουν φυσικό αέριο, όπως το Κατάρ, προτιμούν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, κάτι που δεν θέλει η Γερμανία, όπου η πολιτική που εφαρμόζεται στοχεύει στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Για όσο όμως η αγορά θα πιέζεται να ικανοποιήσει τη γερμανική ζήτηση, θα αυξάνεται και η τιμή των καυσίμων, κάτι που επηρεάζει όλο τον κόσμο. Ο κίνδυνος να βυθιστεί στην ύφεση η γερμανική οικονομία και κατά συνέπεια και η ευρωπαϊκή οικονομία είναι ορατός.
Η πληρότητα των γερμανικών αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου είναι στο 64%, σύμφωνα με το ZDF, και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η έλλειψη ενεργειακών αποθεμάτων πλήττει τη βιομηχανία χημικών, που καταναλώνει το 15% του φυσικού αερίου που παίρνει η Γερμανία. Θα επηρεαστούν αλυσιδωτά η βιομηχανία λιπασμάτων και οι φαρμακευτικές βιομηχανίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλη την αγορά.
ΑυτοχειρίαΗ κρίση όμως έχει την υπογραφή (και) των Ευρωπαίων. Η Ε.Ε. ήταν αυτή που επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, απαγορεύοντας τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται με πλοία. Επίσης η Ε.Ε. δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα 2/3 σε διάστημα ενός έτους.
Και το σημαντικότερο είναι ότι, ενώ είναι έτοιμος ο δεύτερος αγωγός στη Βαλτική, ο Nord Stream 2, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν ότι δεν θα τεθεί σε λειτουργία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Με άλλα λόγια, οι κυρώσεις των Ευρωπαίων, που υποτίθεται ότι θα έπλητταν τη ρωσική οικονομία, μέχρι τώρα πλήττουν μόνο την οικονομία της Ε.Ε. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Ευρωπαίοι αυτομαστιγώνονται επειδή οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία…
Και την ίδια ώρα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζητά από τις «μη φιλικές χώρες» στην Ευρώπη να πληρώνουν με ρούβλια το φυσικό αέριο που αγοράζουν, κάτι που ενισχύει την αξία του ρωσικού νομίσματος. Είναι δηλαδή διπλά κερδισμένος.
Η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Φινλανδία αρνήθηκαν να πληρώσουν με ρούβλια και η Ρωσία έκοψε τις πωλήσεις. Πολλές ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες προτίμησαν να πληρώσουν με ρούβλια, ερμηνεύοντας σύμφωνα με τα συμφέροντά τους τις κυρώσεις της Ε.Ε. και τα «παραθυράκια» που υπάρχουν. Από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ευρώπη, και μάλιστα σε υψηλές τιμές, η Ρωσία έβαλε στα ταμεία της 400 δισεκατομμύρια ευρώ τον περασμένο χρόνο.
Οι κυρώσεις πλήττουν την ΕυρώπηΠότε θα αποδώσουν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας; Θα χρειαστεί καιρός, λένε οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι ήδη η Ρωσία ανοίγει νέες αγορές. «Οι χώρες στην Ασία μπορεί να αγοράσουν μέχρι ένα εκατομμύριο περισσότερα βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα από τη Ρωσία, σε σύγκριση με την ποσότητα που αγοράζουν σήμερα» δήλωσε ο Ντέιβιντ Φάιφι, οικονομολόγος του Argus Media, με εξειδίκευση στην αγορά ενέργειας.
Κι όσο μειώνεται η ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη τόσο αυξάνεται η ανάγκη για πετρέλαιο. Η Λιθουανία και η Φινλανδία προμηθεύτηκαν το 80% του πετρελαίου που χρειάστηκαν από τη Ρωσία τον περασμένο χρόνο και το ερώτημα που προκύπτει είναι από πού θα καλύψουν τις ελλείψεις που δημιουργούνται.
«Τα κράτη όπως η Σαουδική Αραβία μάλλον πρέπει να αρχίσουν να διοχετεύουν περισσότερο πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές μέσα στον χρόνο και μπορεί να αυξηθεί ο εφοδιασμός από τις ΗΠΑ» δήλωσε η Κέιτ Ντουριάν, αναλύτρια της ενεργειακής αγοράς.
Γι’ αυτόν τον λόγο έσπευσε στη Μέση Ανατολή ο Τζο Μπάιντεν. Ως ντίλερ των πετρελαιάδων, για να δημιουργήσει το καρτέλ που θα πουλάει στους Ευρωπαίους…
Διαβάστε επίσης:
Γιατί ο Μητσοτάκης δεν θέλει πρόωρες εκλογές
ΣΥΡΙΖΑ: Εντείνει την προεκλογική καμπάνια
Τα ζόρια της οικονομίας και η απλή αναλογική εξουθενώνουν την Κ.Ο. της Ν.Δ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πυροβολισμοί στο κέντρο της Αθήνας: Τραυματίστηκε ένα άτομο
- Ο ταμίας της ΝΔ στην Αχαΐα είναι ο διοικητής... που καθαίρεσε ο Πλεύρης
- Αθηνά Καμπάκογλου: "Απολύθηκα γιατί αντιμίλησα, αλλά δεν το μετανιώνω"
- Σε ατύχημα αποδίδει ο ιατροδικαστής τον θάνατο της Ιβάνα Τραμπ
- Η Μαρία Σαράποβα έγινε μητέρα για πρώτη φορά
- Οι άνδρες όταν γερνούν χάνουν το χρωμόσωμα Υ και τότε ξεκινούν τα σοβαρά θέματα υγείας
- Λάρισα: «Ξαναμμένος» 44χρονος αυνανιζόταν πρωί πρωί στα ΚΤΕΛ περιμένοντας το λεωφορείο
- Ουκρανία: Συγκλονίζει το βίντεο με την 4χρονη Λίζα λίγο πριν σκοτωθεί από ρωσικά πυρά
- «Airmageddon» στην Ευρώπη - Πτήση με 1.000 βαλίτσες και μηδέν επιβάτες
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Διπλό μπόνους στους συνεπείς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Ευχαριστίες Μακρόν στην Ελλάδα για την αποστολή δύο Canadair για την κατάσβεση των πυρκαγιών
- Απόστολος Πάνας στο topontiki.gr: «Θα συνεχίσουμε την αυτόνομη πορεία μας»
- Ερντογάν: Συνεχίζει τις προκλήσεις – «Θα χτίσουμε τη μεγάλη Τουρκία – Αυτά τα εδάφη λαμβάνονται με αίμα»
- «Το Κακό – Θεϊκή μέθη» (Mal – Embriaguez Divina) της Marlene Monteiro Freitas
- Πορτογαλία: Συνετρίβη πυροσβεστικό αεροσκάφος, νεκρός ο πιλότος
- «Ενεργειακοί αυτόχειρες» οι Ευρωπαίοι
- Διαβάζοντας πίσω από τους χάρτες και τους ευρωΝΑΤΟϊκους ανταγωνισμούς
- Πυροβολισμοί στο Μεταξουργείο: Ένας τραυματίας – Αναζητείται ο δράστης
- Η Καλαμάτα της Μουσικής…
- Πολιτική Προστασία: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο σε 5 Περιφέρειες της χώρας
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- «Ενεργειακοί αυτόχειρες» οι Ευρωπαίοι
- Η Καλαμάτα της Μουσικής…
- «Το Κακό – Θεϊκή μέθη» (Mal – Embriaguez Divina) της Marlene Monteiro Freitas
- Διαβάζοντας πίσω από τους χάρτες και τους ευρωΝΑΤΟϊκους ανταγωνισμούς
- Weston-super-Mare: Η «παροπλισμένη» εξέδρα άντλησης πετρελαίου που θα μετατραπεί σε… παραθαλάσσια κωμόπολη (Photos/ Videos)
- Απόστολος Πάνας στο topontiki.gr: «Θα συνεχίσουμε την αυτόνομη πορεία μας»
- Πυροβολισμοί στο Μεταξουργείο: Ένας τραυματίας – Αναζητείται ο δράστης
- Πορτογαλία: Συνετρίβη πυροσβεστικό αεροσκάφος, νεκρός ο πιλότος
- Ευχαριστίες Μακρόν στην Ελλάδα για την αποστολή δύο Canadair για την κατάσβεση των πυρκαγιών
- Επίσκεψη Μπάιντεν στην Σαουδική Αραβία: Υπεγράφησαν συμφωνίες – Τι είπε στον Μπιν Σαλμάν για την δολοφονία Κασόγκι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Όρεγκον 2022: Στον τελικό η Στεφανίδη, έμειναν εκτός Κυριακοπούλου και Πόλακ
- Τουρισμός για όλους 2022: Aνοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
- Χριστίνα Κολέτσα: Κόβει την ανάσα με το εκρηκτικό της ντεκολτέ και με αναλογίες που ζαλίζουν
- «Airmageddon» στην Ευρώπη - Πτήση με 1.000 βαλίτσες και μηδέν επιβάτες
- Επιμένουν οι διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας και στον Παναμά
- Πάτρα: Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει ανοιχτή μόνο 27 Ιουλίου και 10 Αυγούστου για το υπόλοιπο της καλοκαιρινής περιόδου
- Αυστρία: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ Τούρκος επιχειρηματίας για ξέπλυμα χρήματος
- Έμιλι Ρατακόφσκι: Ελεύθερη κι ωραία; Φουντώνουν οι φήμες πως παίρνει διαζύγιο
- Παγκόσμιο Πρωτάθλημα: Με 8.03μ. στον τελικό ο Τεντόγλου
- Μίλτος Τεντόγλου: Άνετη πρόκριση στον τελικό του μήκους του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου (video)