Ενίσχυση της ανάπτυξης και εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προωθείται μέσα από νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή για την ανάπτυξη και την ενίσχυση του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος, όπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Παρά το γεγονός ότι το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους, η ανάγκη για συγχώνευση και μεγέθυνση γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

Το νέο νομοσχέδιο, που πρόκειται να παρουσιάσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης,

επιδιώκει να προσφέρει στοχευμένα κίνητρα και νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την τόνωση της καινοτομίας και τη δημιουργία ισχυρότερων επιχειρηματικών μονάδων, ικανών να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς.

Σήμερα στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Από αυτές, το 95% απασχολεί έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Αν και το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους εντάσεως γνώσης ανέρχεται στο 27,4%, αυτό παραμένει χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος φτάνει το 33,8%.

Το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και την καινοτομία, το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα, Τετάρτη 28 Αυγούστου, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην ενίσχυση των μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά επιδιώκει να ενθαρρύνει τη συγχώνευση μικρών με μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα δοθούν κίνητρα σε εταιρείες που επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο δυναμικού και ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα, όπως φορολογικά κίνητρα για τη στήριξη των συγχωνεύσεων και της καινοτομίας, καθώς και πρόσθετα χρηματοδοτικά κίνητρα που μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Παρά την ύπαρξη του νόμου 4935/2022, ο οποίος προβλέπει μείωση φορολογίας κατά 30%-50% για 9 έτη στις νέες εταιρείες που προκύπτουν από συγχωνεύσεις, η ανταπόκριση ήταν περιορισμένη.

Το νέο νομοσχέδιο στοχεύει να ανατρέψει αυτή την κατάσταση, προσφέροντας ακόμα πιο ελκυστικά κίνητρα και διευκολύνσεις.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τα εξής:

– Επέκταση του ισχύοντος πλαισίου για την απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη και τη συνεργασία.

– Ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 στο εθνικό δίκαιο, που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών μεταξύ εταιρειών διαφορετικών κρατών-μελών της Ε.Ε. Ειδική μέριμνα θα δοθεί στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις, διευκολύνοντας έτσι τη διεθνή επιχειρηματική συνεργασία.

– Μείωση του κόστους εισαγωγής στην Εναλλακτική Αγορά μέσω της ελαστικοποίησης των προϋποθέσεων δημοσίευσης ενημερωτικού δελτίου για τις νέες επιχειρήσεις.

– Φορολογικά κίνητρα και άλλες μορφές ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εισέρχονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συμπεριλαμβανομένων αυξημένων αποσβέσεων διπλάσιων από τις σημερινές, για τις δαπάνες εισαγωγής τους.

– Κατάργηση γραφειοκρατικών διατυπώσεων και επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης εγκρίσεων, διευκολύνοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα.

– Μειωμένη φορολογία για τις πατέντες, με επέκταση του ισχύοντος χρονικού ορίου των 3 ετών για την απαλλαγή φόρου από τα κέρδη που προκύπτουν από την εκμετάλλευση πατεντών, στα πρότυπα του διεθνούς επιτυχημένου μοντέλου του patent box.

– Υπερεκπτώσεις δαπανών έρευνας και τεχνολογίας, με αύξηση του ποσοστού από 200% σε 300%, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην καινοτομία.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο θα παρέχει κίνητρα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, ενισχύοντας τη μετάβασή τους από την αρχική φάση δημιουργίας σε μια φάση μεγαλύτερης σταθερότητας και ανάπτυξης.

Ο ρόλος του ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι καθοριστικός σε αυτό το εγχείρημα.

Ειδικά κίνητρα, όπως αυξημένη πρόσβαση σε κεφάλαια και αποσβέσεις που υπερβαίνουν το 100% της δαπάνης, θα προσφερθούν και στις μικρές επιχειρήσεις που επενδύουν στη βιομηχανική καινοτομία και στις βασικές τεχνολογίες.

Στόχος είναι η μετατροπή των τεχνολογικών καινοτομιών σε βιώσιμα προϊόντα με ουσιαστικές εμπορικές δυνατότητες.

Τέλος, το όριο των επενδύσεων που θα ισχύει για έκπτωση 50% από το φορολογητέο εισόδημα θα αυξηθεί στις 900.000 ευρώ, ενθαρρύνοντας περισσότερους angel investors και επενδυτές να στηρίξουν ελληνικές startups.

Διαβάστε επίσης

Το καλάθι του μαθητή: Από σήμερα σε ισχύ – Ποια προϊόντα εντάσσονται

Νέο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ

ΑΑΔΕ – Σαντορίνη: «Ρεσάλτο» σε σκάφη ημερήσιας κρουαζιέρας που φοροδιαφεύγουν

Keywords
Τυχαία Θέματα