Επίδομα θέρμανσης: Μειωμένο για την χρήση πετρελαίου και αυξημένο για την χρήση ρεύματος

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση (ΚΥΑ) που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο. Αυτή η απόφαση αναμένεται να έχει ορισμένες μεταβολές σε σχέση με την περυσινή, με κυριότερη εξ αυτών την αύξηση κατά 20% του επιδόματος για όσους επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρισμό για τη θέρμανσή τους.

Η απόφαση αυτή είναι απόρροια της κατεύθυνσης που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και τη στροφή προς τον ηλεκτρισμό για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, με τις ελληνικές

αρχές να προσαρμόζονται σε αυτά τα δεδομένα.

Τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ενέργειας προχωρούν σε τροποποιήσεις του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο θα επηρεάσει πάνω από 1,3 εκατομμύρια δικαιούχους.

Οι αλλαγές αφορούν:

• την αναπροσαρμογή των περιουσιακών κριτηρίων,
• την αύξηση του ποσού επιδότησης για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας,
• τη μείωση της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης και
• την ενίσχυση όσων διαμένουν σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση του ποσού της πρώτης δόσης, η οποία θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η επιδότηση για το πετρέλαιο θα είναι χαμηλότερη φέτος, καθώς το συγκεκριμένο καύσιμο θεωρείται πιο ρυπογόνο. Από την άλλη, η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι αυξημένη. Το μέγιστο ποσό επιδότησης θα αυξηθεί σε 1.200 ευρώ, από 1.000 ευρώ που ήταν πέρυσι. Επιπλέον, σχεδιάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση για τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από το κρύο, με βάση τα καιρικά δεδομένα που θα ισχύσουν έως το τέλος Απριλίου 2025.

Το επίδομα βάσης για το πετρέλαιο θα διαμορφωθεί στα 300 ευρώ, μειωμένο από τα 350 ευρώ της περασμένης χρονιάς, και θα προσαρμόζεται ανάλογα με την περιοχή. Για τα πέλετ, το ποσό της επιδότησης θα αυξηθεί στα 360 ευρώ από τα 350 ευρώ πέρυσι, ενώ στις ορεινές περιοχές, όπου παρέχεται επίδομα για καυσόξυλα, το ποσό θα παραμείνει σταθερό στα 350 ευρώ.

Η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα θα αυξηθεί στα 380 ευρώ, με προσαρμογές ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν ανά περιοχή. Πέρυσι, το αντίστοιχο επίδομα για το ηλεκτρικό ρεύμα κυμαινόταν από 45 έως 480 ευρώ για τις πιο ψυχρές περιοχές.

Τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια θα υποστούν κάποιες αλλαγές. Η πρώτη δόση της επιδότησης, που θα αντιστοιχεί στο 60% του συνολικού ποσού, θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, ενώ το υπόλοιπο 40% θα δοθεί στα τέλη Απριλίου, με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα από τα 12.000 σημεία μέτρησης σε όλη τη χώρα. Η τελική απόφαση των αρμόδιων υπουργείων αναμένεται να εκδοθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, ενώ η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

• Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξαρτήτως προέλευσης, παραμένει στα 16.000 ευρώ για άγαμους και 24.000 ευρώ για έγγαμους, με προσαύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, το εισόδημα ορίζεται στα 29.000 ευρώ, με αντίστοιχη προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Έτσι, για οικογένεια με ένα παιδί το όριο διαμορφώνεται στα 29.000 ευρώ, με δύο παιδιά στα 34.000 ευρώ, με τρία στα 39.000 ευρώ, κ.ο.κ.
• Η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για άγαμους, ενώ για έγγαμους το όριο ανέρχεται στα 240.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 40.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για παράδειγμα, για μια οικογένεια με ένα παιδί το όριο είναι 280.000 ευρώ, με δύο παιδιά 320.000 ευρώ και με τρία παιδιά 360.000 ευρώ. Αυτά τα όρια διαφέρουν από τα προηγούμενα, όπου η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας για άγαμους δεν μπορούσε να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ και για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες τα 300.000 ευρώ.

Πλατφόρμα αιτήσεων

Η πλατφόρμα myΘέρμανση αναμένεται να ανοίξει τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με όλα τα είδη θέρμανσης. Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς TAXISnet. Όσοι δεν διαθέτουν κωδικούς TAXISnet, θα μπορούν να ταυτοποιηθούν δίνοντας το ΑΦΜ τους και τον αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων πέντε ετών.

Για όλα τα είδη καυσίμων θέρμανσης, εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι απαραίτητη η καταχώριση αποδείξεων στην πλατφόρμα. Στην περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης, η ευθύνη καταχώρισης των παραστατικών ανήκει στον διακινητή πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), ο οποίος τα εισάγει στο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης θέρμανσης (ΗΦΑΙΣΤΟΣ). Αν η καταχώριση των παραστατικών γίνει εκπρόθεσμα, μετά το πέρας των 14 ημερών από την αγορά, επιβάλλεται πρόστιμο στον διακινητή.

Για άλλα καύσιμα θέρμανσης, όπως πέλλετ και καυσόξυλα, απαιτείται απλή καταχώριση των αποδεικτικών στην εφαρμογή “Τα Παραστατικά μου”. Οι δικαιούχοι πρέπει να εισαγάγουν τον αριθμό της απόδειξης, το ποσό της συναλλαγής, τον ΑΦΜ και την επωνυμία της επιχείρησης που πουλάει τα καύσιμα. Σε περιπτώσεις όπου η θέρμανση πληρώνεται μέσω κοινοχρήστων, επιπλέον πληροφορίες πρέπει να καταχωριστούν, όπως ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης και ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας.

Σημειώνεται ότι για τις αγορές άλλων ειδών καυσίμων, εκτός πετρελαίου θέρμανσης, δεν απαιτείται καταχώριση του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής ρεύματος.

Διαβάστε επίσης:

Τα POS έφεραν στο… φως την εκτεταμένη φοροδιαφυγή – «Πρωταγωνιστές» τα ταξί στην… αύξηση τζίρου

Την ώρα που το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων συρρικνώνεται τα πρωτογενή πλεονάσματα εκτοξεύονται

Οικονομική Ελευθερία: Πνίγει την επιχειρηματικότητα και τους πολίτες το υπερμέγεθες κράτος – Ουραγός στην ΕΕ η Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επίδομα, Μειωμένο,epidoma, meiomeno