Επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα βλέπει ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης

ΚΟΣΜΟΣ

Ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλτσιντάρογλου δήλωσε πεπεισμένος ότι οι Τούρκοι θα απορρίψουν την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, προειδοποιώντας ότι η επικράτηση του «ναι» θα καταργήσει τη δημοκρατία στη χώρα.

«Το αποτέλεσμα θα είναι “όχι”, διότι υπάρχουν ερωτήματα ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του AKP», του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ερντογάν, δήλωσε

σε συνέντευξή του στο AFP ο Κιλτσιντάρογλου, πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

Οι Τούρκοι καλούνται να ψηφίσουν στις 16 Απριλίου για μια συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία εισάγει το προεδρικό σύστημα, με το οποίο καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και δίνεται στον πρόεδρο η εξουσία να διορίζει και να αποπέμπει τους υπουργούς αλλά και να επεμβαίνει άμεσα στη δικαστική εξουσία.

Σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους, η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία ενδέχεται να επιτρέψει στον Ερντογάν να παραμείνει στην προεδρία ως το 2029, είναι απαραίτητη για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή εκτελεστική εξουσία, ικανή να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Όμως η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι θα δώσει πάρα πολλές εξουσίες στον πρόεδρο, τον οποίο ήδη κατηγορεί για απολυταρχικές τάσεις.

«Η ισορροπία μεταξύ της δικαστικής, της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας θα χαθεί εντελώς», εξήγησε ο Κιλτσιντάρογλου. «Οι τρεις εξουσίες θα συγκεντρωθούν στα χέρια του προέδρου», πρόσθεσε.

«Ένας άνθρωπος με τόσες εξουσίες και επιρροή θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Τουρκίας», προειδοποίησε ο επικεφαλής του CHP, υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιες εξουσίες δεν είχε ούτε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ», ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Κιλτσιντάρογλου, το σχέδιο αυτό της Ερντογάν απειλεί την τουρκική δημοκρατία. «Αν δεν υπάρχει ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αν μπορεί να ασκηθεί έλεγχος στα νομοθετικά και εκτελεστικά όργανα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία», τόνισε.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει επίσης το γεγονός ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος γίνεται ενόσω εξακολουθεί η χώρα να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία ισχύει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Αν η κυβέρνηση επιθυμεί ένα δημοκρατικό δημοψήφισμα, ένα δημοψήφισμα για το οποίο ο κόσμος δεν θα έχει αμφιβολίες, αυτό το δημοψήφισμα δεν θα πρέπει να διεξαχθεί εφόσον ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», σημείωσε ο Κιλτσιντάρογλου.

Παράλληλα ο χώρος που δίνεται στην αντιπολίτευση για να πραγματοποιήσει την εκστρατεία της υπέρ του «όχι» είναι περιορισμένος. Αντίθετα ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός αυξάνουν τις εκδηλώσεις προώθησης του «ναι», οι οποίες μεταδίδονται τακτικά από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

«Θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας μια Τουρκία με ανεπτυγμένη δημοκρατία (…), ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα και ελεύθερα μέσα να γράφουν και να σκιτσάρουν», εξήγησε ο Κιλτσιντάρογλου.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φαίνεται να είναι αμφίρροπο. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα δημοσιεύουν τακτικά δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το «ναι» να έχει προβάδισμα, όμως αυτές που δημοσιεύονται στα αντιπολιτευόμενα μέσα προβλέπουν νίκη του «όχι».

Ο Κιλτσιντάρογλου εκτιμά από την πλευρά του ότι «αν καταρρεύσουν οι δημοκρατικές δομές στην Τουρκία», αυτό δεν θα απειλήσει μόνο τη χώρα και τους άμεσους εταίρους της, αλλά «όλες τις δημοκρατικές χώρες».

Τουρκίαδημοψήφισμα ΤουρκίαΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα