Επιμένει σε προσέγγιση «πακέτο» η Άγκυρα πριν το τετ α τετ Γεραπετρίτη-Φιντάν – Οι κόκκινες γραμμές και τα «αλληλένδετα προβλήματα»

Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, μια σύντομη άτυπη, τετραμερής σύνοδος πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη.

Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Έντι Ράμα και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει την προσδοκία να γίνει μια παραγωγική συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, αύριο στην Αθήνα.

Σημειώνεται

πως ο κ. Γεραπετρίτης θα υποδεχτεί τον Χακάν Φιντάν το πρωί της Παρασκευής στις 10:30. Αρχικά θα λάβει χώρα κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο περί ώρας 12:30 μ.μ. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης στην άτυπη, τετραμερή σύνοδο οι εξελίξεις μετά την εκλογή Τραμπ, ενώ τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε η κοινή παρουσία Χριστοδουλίδη – Ερντογάν στο τραπέζι.

Συνάντηση Προέδρου @PresidentCYP @Christodulides με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στην παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, του Πρωθυπουργού της Αλβανίας και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο περιθώριο των εργασιών της 5ης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που… pic.twitter.com/3Lvmd5vWF0

— Λετυμπιώτης Κων/νος (@letymbiotis) November 7, 2024

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, απευθυνόμενος στους κ. Ερντογάν και Φιντάν ευχήθηκε η αυριανή συνάντηση των δύο Υπ. Εξ. να είναι παραγωγική».

«Είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις και με τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Το μήνυμα μου και στις δύο περιπτώσεις ήταν σαφές, ήταν ξεκάθαρο: η ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο ΠτΔ @Christodulides είχε την ευκαιρία, στο περιθώριο της πέμπτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που διεξάγεται στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, να συνομιλήσει με τον τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον τούρκο ΥΠ.ΕΞ @HakanFidan .
Συνομιλία του Προέδρου… pic.twitter.com/DmgNpJC9PX

— Victor Papadopoulos (@PapadopoulosVic) November 7, 2024

Στο μεταξύ, με παράλληλες συνεντεύξεις, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν αναδεικνύουν τη διάθεση Αθήνας και Άγκυρας να διατηρηθούν ενεργοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, αποτυπώνοντας όμως και τα όρια του διαλόγου όσον αφορά τα μείζονα νομικά ζητήματα.

«Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας. Αυτή δεν είναι μόνο η δική μας θέση αλλά και η θέση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας (…) Η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Από την πλευρά του, ο Χακάν Φιντάν επαναλαμβάνει ότι η Άγκυρα συζητά μόνο εφ’ όλης της ατζέντας. «Εάν δεν καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη σε μια ολιστική προσέγγιση», όρο που είχε χρησιμοποιήσει προσφάτως ο Ταγίπ Ερντογάν για να ορίσει το πακέτο των «διαφορών» και θέτει ως όρο την «άρση των επιφυλάξεων και των εμποδίων και την απαλλαγή από αβάσιμους φόβους». Με αυτή τη δήλωση ουσιαστικά ζητά την άρση των επιφυλάξεων που εχει θέσει η Ελλάδα στην δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για θέματα κυριαρχίας και εθνικής άμυνας.

«Έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης» τονίζει.

«Έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία».

Εκ διαμέτρου αντίθετες οι θέσεις για την Κύπρο, με τον Χακάν Φιντάν να μιλάει πλέον ξεκάθαρα για δύο κράτη στο νησί και τον κ. Γεραπετρίτη να παραπέμπει στο νόμιμο πλαίσι των Ηνωμένων Εθνών.

«Η σελίδα της επανένωσης του νησιού της Κύπρου έχει κλείσει (…) Πρέπει να βασίσουμε τη λύση στις πραγματικότητες του νησιού. Υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί» ανέφερε ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Παραμένουμε στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα για να συμβάλλουμε στον διάλογο για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης:

Φάμελλος για Κασσελάκη: «Ο ίδιος επέλεξε να είναι υποψήφιος με εξώδικα, κατηγορίες διαπλοκής και κουκούλες»

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα για το πόθεν έσχες Κασσελάκη άνοιξε ο Πολάκης – «Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» απαντά η Τζάκρη, «κινήσεις πανικού» καταγγέλλει ο Καπνισάκης

ΣΥΡΙΖΑ: «Πάνε για ”συνέδριο 1961”», καταγγέλλει ο Στέφανος Κασσελάκης – «Θα είναι σύνεδροι και τα δέντρα»

Keywords
Τυχαία Θέματα