Έρευνα: Οι πολίτες θέλουν έγκυρες ειδήσεις αλλά δε θέλουν να τις πληρώνουν
Το καλό νέο είναι ότι ολοένα περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν για την παραπληροφόρηση και αναζητούν μέσω διαδικτύου πιο αξιόπιστες online πηγές ειδήσεων. Το κακό νέο είναι ότι συνεχίζουν να μην έχουν διάθεση να πληρώσουν συνδρομή για να αποκτήσουν πρόσβαση σε καλή δημοσιογραφία και όχι σε fake news.
Αυτός είναι ο βασικός «τίτλος» της νέας διεθνούς Έκθεσης Ψηφιακών Ειδήσεων (Digital News
Οι χρήστες δείχνουν μεγαλύτερη όρεξη να αγοράσουν μια μηνιαία συνδρομή στο Netflix ή στο Spotify παρά σε μια ψηφιακή εφημερίδα. Τα περισσότερα νοικοκυριά διεθνώς, λόγω του περιορισμένου οικογενειακού προϋπολογισμού τους, έχουν μόνο μία πληρωμένη online συνδρομή το μήνα. Στην ερώτηση αν αποφάσιζαν να πληρώσουν για μία μόνο online μηνιαία συνδρομή, τι θα διάλεγαν, το 37% απάντησαν ότι προτιμούν μια υπηρεσία τύπου Netflix, το 15% μια υπηρεσία μουσικής τύπου Spotify και μόνο το 7% διαλέγουν τις online ειδήσεις.
Το 55% των ερωτώμενων απάντησαν ότι είναι ανήσυχοι για την παραπληροφόρηση, παρά τις προσπάθειες τόσο των κυβερνήσεων όσο και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook κ.α.) να την καταπολεμήσουν. Το ποσοστό ανησυχίας για την αξιοπιστία των ειδήσεων στο Ίντερνετ ποικίλει από 85% στη Βραζιλία έως 31% στην Ολλανδία, ενώ είναι υψηλό στη Βρετανία (70%) και στις ΗΠΑ (67%).
Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους διεθνώς (το 26%) αναζητά κάποια πιο αξιόπιστη ειδησεογραφική πηγή - αν και το τι σημαίνει αξιοπιστία ενέχει εκ των πραγμάτων κι ένα υποκειμενικό στοιχείο. Για πολλούς πάντως σημαίνει ότι έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στα μεγάλα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης τύπου BBC (σταθερά το Νο 1 σε αξιοπιστία μέσο στη Βρετανία) και «Γκάρντιαν».
Από την άλλη όμως, φαίνεται μια τάση να μειώνεται διεθνώς η εμπιστοσύνη στις ειδήσεις γενικώς. Το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης του κοινού είναι 42%, κατά 2% μικρότερο σε σχέση με το 2018.
Η μείωση της εμπιστοσύνης είναι αισθητή σε χώρες όπως η Γαλλία (έχει πέσει κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, μόλις στο 24%), ίσως λόγω έντονων διαφωνιών σχετικά με το πώς έχουν καλυφθεί τα γεγονότα για τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων». Όσο πιο πολωμένη είναι η κοινή γνώμη μιας χώρας για ένα θέμα (το αντίστοιχο διχαστικό θέμα στη Βρετανία π.χ. είναι το Brexit), τόσο περισσότερο αυξάνει το ποσοστό όσων δηλώνουν ανήσυχοι για την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης. Στις ΗΠΑ, όπου τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης επικρίνουν συστηματικά τον πρόεδρο Τραμπ (και αυτός τα έχει χαρακτηρίσει «εχθρό του λαού»), η εμπιστοσύνη της αμερικανικής Δεξιάς στις καθιερωμένες πηγές ειδήσεων έχει καταρρεύσει μόλις στο 9%.
Εν μέσω αυτού του μάλλον αντιφατικού κλίματος, δεν φαίνεται να αυξάνεται το ποσοστό όσων ανθρώπων είναι πρόθυμοι να πληρώσουν συνδρομή ή να κάνουν δωρεά για online πρόσβαση σε ποιοτικά μέσα ενημέρωσης (μια βελτίωση παρατηρείται μόνο στις σκανδιναβικές χώρες). Στις ΗΠΑ, μετά από μια αρχική «έκρηξη» συνδρομών το 2017 στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και της «Ουάσιγκτον Ποστ», λίγο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, το ποσοστό των επί πληρωμή αναγνωστών έχει μείνει στάσιμο στο 16% (περίπου ένας στους έξι), έναντι μόνο 9% στη Βρετανία.
Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει να αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων, ιδίως των νεότερων σε ηλικία, που ενημερώνονται για τις ειδήσεις μέσω του «έξυπνου» κινητού τους (το 66% των χρηστών) και από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook παραμένει με διαφορά το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο για ενημέρωση του τι συμβαίνει στον κόσμο, αλλά αυξάνεται σταδιακά επίσης η χρήση του Instagram και του Whatsapp (που είναι πια πρώτα σε προτιμήσεις σε μερικές χώρες όπως Βραζιλία, Μαλαισία, Νότια Αφρική κ.α.).
Αυτό όμως, σύμφωνα με την έκθεση, αυξάνει την πιθανότητα οι χρήστες να εκτεθούν εν αγνοία τους σε παραπληροφόρηση, κατευθυνόμενη ή μη. Δεδομένου ότι το Instagram και το Whatsapp ανήκουν επίσης στο Facebook, γίνεται κατανοητό γιατί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δέχεται εντεινόμενες πιέσεις από όλες τις πλευρές να βάλει «φρένο» στη διασπορά ειδήσεων μέσω της «αυτοκρατορίας» του.
Ακόμη, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με λαϊκιστικές απόψεις είναι πιθανότερο να βασίζονται στην τηλεόραση για βασική πηγή ειδήσεων και στο Facebook για κύριο μέσο online ενημέρωσης, εμπιστευόμενοι λιγότερο τα πιο παραδοσιακά μέσα.
fake newsειδήσειςπληροφορίεςπολίτεςενημέρωσηHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι Τούρκοι προσφέρουν γέλιο: Απείλησαν ξανά να περάσουν τον Έβρο και κόντεψαν να πνιγούν
- Ατύχησε ο Μίκης…
- Αλλάζουν όλα στο Gmail
- Κόστισε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η ταύτιση με τον Τσίπρα
- Κάνε μπότοξ με τον πιο φυσικό τρόπο
- Οι χρήστες του Twitter «στολίζουν» την Ακριβοπούλου για την προπαγάνδα μέσω ΕΡΤ: Ντροπή, να παραιτηθεί
- «Σκοτωμός» στον ΣΥΡΙΖΑ για μια καρέκλα στη Βουλή – Δείτε τα ονόματα βουλευτών που… χάνονται
- Ζάρλας: Τι είχε αποκαλύψει σε φίλο του για την Μιζεράκη
- Πώς να αντιμετωπίσετε τη μούχλα στους τοίχους
- Μελάνωμα: Πώς μπορεί να συμβεί σε όσους ΔΕΝ κάθονται στον ήλιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Διαγνωστικά κέντρα: Σήμερα αποφασίζουν για το μέλλον της απεργίας
- Θανατοποινίτης 11 ετών - Δεκατέσσερις ανήλικοι εκτελέστηκαν ή απειλούνται με θάνατο στη Σαουδική Αραβία
- Τα σχέδια της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία
- Επενδυτικό στοίχημα για το 2019 - Πώς αποτιμούν την Ελλάδα οι ξένοι χρηματοοικονομικοί οίκοι εν όψει εκλογών
- Φωτίου: «Τα μεσαία στρώματα είναι αυτά που θα χάσουν, αν κόψει τα επιδόματα ο κ. Μητσοτάκης»
- Οι εφημερίδες σήμερα
- Έρευνα: Οι πολίτες θέλουν έγκυρες ειδήσεις αλλά δε θέλουν να τις πληρώνουν
- ΗΠΑ-Μεξικό: Στα χέρια του Τραμπ η «μυστική» συμφωνία για το μεταναστευτικό
- Αυστρία: Πάλι συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων θέλει ο Κούρτς
![Έρευνα,erevna](https://images32.inewsgr.com/3438/34386866/erevna-oi-polites-theloun-egkyres-eidiseis-alla-de-theloun-na-tis-plironoun-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Έρευνα: Οι πολίτες θέλουν έγκυρες ειδήσεις αλλά δε θέλουν να τις πληρώνουν
- Αυστρία: Πάλι συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων θέλει ο Κούρτς
- Οι εφημερίδες σήμερα
- Διαγνωστικά κέντρα: Σήμερα αποφασίζουν για το μέλλον της απεργίας
- Τα σχέδια της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία
- Θανατοποινίτης 11 ετών - Δεκατέσσερις ανήλικοι εκτελέστηκαν ή απειλούνται με θάνατο στη Σαουδική Αραβία
- Με Ιστορία, Φυσική κι Ανάπτυξη Εφαρμογών συνεχίζονται οι Πανελλαδικές 2019
- Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας
- ΗΠΑ-Μεξικό: Στα χέρια του Τραμπ η «μυστική» συμφωνία για το μεταναστευτικό
- Ανοίγει ο δρόμος για να μπουν οι φασίστες του VOX στη διακυβέρνηση της περιφέρειας της Μαδρίτης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019: Θέματα-Απαντήσεις για τα μαθήματα Ιστορίας, Φυσικής & Ανάπτυξης Εφαρμογών, Γενικών Λυκείων
- Το δικό της σπίτι απέκτησε η Ένωση Λιμενοφυλάκων Κεντροδυτικής Ελλάδος
- Κεφάλι τεράστιου προϊστορικού λύκου βρέθηκε στη Σιβηρία
- Τι θέλει να ισοπεδώσει η Ν.Δ.
- Ο τούρκος αξιωματικός που έγινε μοναχός περιγράφει τον παράδεισο!
- Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας
- Ελλάδα – Αρμενία: Παπασταθόπουλος – Μανωλάς: «Ή ο Αναστασιάδης ή εμείς»
- «Καζάνι που βράζει» η Εθνική Ελλάδας μετά την ήττα από την Αρμενία
- ΣΥΡΙΖΑ: Ποιος είναι ο Γιώργος Γραμματικάκης που φέρεται να βρίσκεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας