Εργασιακό νομοσχέδιο: Bελτιωτικές προτάσεις και ασφαλιστικές δικλείδες
Ο εκσυγχρονισμός του εργατικού δικαίου είναι αναγκαίος. Το επιβάλλουν οι σύγχρονες συνθήκες εργασίας που έχουν δημιουργήσει η εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της ψηφιοποίησης.
Το νέο εργατικό νομοσχέδιο επιχειρεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες αυτές συνθήκες με διατάξεις που είναι καταρχήν θετικές και, κατά την άποψή μου, έχουν περιθώρια βελτίωσης. Οι προτάσεις μου προκύπτουν από την επιστημονική μου γνώση και επαγγελματική μου εμπειρία από την ενασχόλησή μου με το εργατικό δίκαιο, αλλά και βιωματικά σ’ ό,τι αφορά τη νέα
Εκτιμώ ότι λειτουργούν και ως ασφαλιστικές δικλείδες για την απρόσκοπτη εφαρμογή των διατάξεων του υπό διαβούλευση εργασιακού νομοσχεδίου. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι ένα νομοσχέδιο, ειδικά όταν είναι μεταρρυθμιστικό, θα έχει περισσότερο θετικά αποτελέσματα αν έχει την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση από την κοινωνία και τις λιγότερες αντίστοιχα τριβές. Επομένως, αυτές στοχεύουν στο παραπάνω και συνακόλουθα στο να είναι επωφελείς για την παράταξή μου.
Εκτός των άλλων, πιστεύω ότι το νομοσχέδιο αυτό έχει και ένα στοίχημα να κερδίσει. Την ικανοποίηση της κοινωνικής απαίτησης της νέας γενιάς για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καλά αμειβόμενων με βιώσιμο τρόπο. Η άποψή μου είναι βιωματική, καθόσον η γενιά των τότε 30άρηδων της μνημονιακής κρίσης, έχουμε γίνει η γενιά των σημερινών 40άρηδων, που έχουν ήδη ζήσει 10 χρόνια οικονομικής κρίσης στην πιο παραγωγική τους φάση με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ειδικότερα, η τήρηση του νόμιμου και συμβατικού ωραρίου εργασίας του εργαζόμενου έχει μεγάλη σημασία για αυτόν. Η θεσμοθέτηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι πραγματικά ένα εργαλείο για την κατοχύρωσή του. Αλλά και η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου, θα μπορούσε να επιφέρει θετικά αποτελέσματα για αυτόν, ιδίως σε ό,τι αφορά την εξισορρόπηση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Ωστόσο, η σχέση εργοδότη – εργαζόμενου εμπεριέχει έντονα το στοιχείο της εξάρτησης και συνακόλουθα δεν είναι ισότιμη. Επομένως, για να λειτουργήσουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου απρόσκοπτα προς όφελος του εργαζόμενου είναι αυτονόητη η ελαχιστοποίηση των δυνατοτήτων καταστρατήγησής τους.
Η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών αποτελεί ένα δυνατό μέσο για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, που θα διενεργεί ελέγχους όλο το 24ωρο με ετήσιο στόχο ελέγχων. Όμως, κατά την επιστημονική μου κρίση, χρειάζεται να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα. Κομβικό είναι η ενίσχυσή της με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Παράλληλα, θα συνέβαλε και ο εκσυγχρονισμός του Οργανωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) και η διαλειτουργικότητα των πληροφορικών συστημάτων όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και Υπουργείων.
Πέραν τούτων, σ’ ό,τι αφορά την καταγγελία της σύμβασης εργασίας που κρίνεται άκυρη και καταχρηστική και τη δυνατότητα επιλογής είτε από τον εργαζόμενο είτε από τον εργοδότη ανάμεσα στην επαναπρόσληψη ή τη λήψη πρόσθετης αποζημίωσης, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, θα ήταν θετικό να τεθούν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες. Και τούτο, διότι η πιθανότητα της παγίωσης ως πρακτική της επιλογής της πρόσθετης αποζημίωσης έναντι της επαναπρόσληψης, θα έχει ως αποτέλεσμα τη «νομιμοποίηση» έναντι κάποιων μισθών της παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης και της κατάργησης στην πράξη δικαστικών αποφάσεων. Όμως, το δικαίωμα του εργαζόμενου για επαναπρόσληψη αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του εργατικού δικαίου.
Ως προς την αύξηση του ορίου των υπερωριών, θα ήταν σκόπιμο να διερευνηθεί αν μπορεί και σε ποιο βαθμό, να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας για νέες προσλήψεις και άρα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θα μπορούσε να εξετασθεί η δυνατότητα εφαρμογής «μοντέλου» Γαλλίας, δηλαδή της αποφορολόγησης των υπερωριών. Είναι ένα μέτρο δίκαιο τόσο για τον εργαζόμενο, διότι αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημά του όσο και για τον εργοδότη, διότι μειώνει το κόστος της υπερωριακής απασχόλησης, αλλά παράλληλα δεν εμποδίζει και τη δυνατότητα νέων προσλήψεων.
Παράλληλα, η τηλεργασία ήρθε στη ζωή μας λόγω COVID-19, για να μείνει. Η χώρα μας είναι η τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα θεσπίσει ένα νομοθετικό πλαίσιο ρύθμισης των όρων εργασίας που συνίσταται, κυρίως, στο δικαίωμα της αποσύνδεσης του εργαζόμενου και της παροχής σε αυτόν από τον εργοδότη του κατάλληλου εξοπλισμού. Επιπλέον, θα πρότεινα την εισαγωγή των «τεκμηρίων τηλεργασίας» για το μέγιστο αριθμό τηλεργαζόμενων σε μία επιχείρηση, αλλά και την επικαιροποίηση της έννοιας του εργατικού ατυχήματος καθώς την υπαγωγή στις επαγγελματικές ασθένειες των νοσημάτων που σχετίζονται με τις συνθήκες παροχής εργασίας.
Καταλήγοντας, το εργασιακό νομοσχέδιο εύλογα θα πρέπει να θέσει σε λειτουργία εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα εμπεδώνουν σχέσεις ασφάλειας μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη. Η ασφάλεια και η εργασιακή ειρήνη είναι ζητούμενο και των δύο μερών. Διότι με τον τρόπο αυτό και ο εργοδότης θα μπορεί να λειτουργήσει την επιχείρησή του καλύτερα και ο εργαζόμενος θα είναι ικανοποιημένος από την εργασία του σ’ αυτήν.
*H Άννα Ευθυμίου είναι Βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης και δικηγόρος με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Όσα έκρυβε η Καρολάιν στην ψυχή της
- Eurovision 2021: Η γκάφα Καπουτζίδη με το τραγούδι της Πολωνίας – Ήταν ανοιχτό το μικρόφωνο
- Φωτιά ΤΩΡΑ: Ο χάρτης της καταστροφής σε Κορινθία και Δυτική Αττική - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν
- Στο «σφυρί» μονοθέσιο του Lewis Hamilton σε τιμή ΣΟΚ
- Θρήνος για τον Νεϊμάρ: Φίλος του ράπερ «βούτηξε» από τον πέμπτο για να μην τον πιάσει στα πράσα η γυναίκα του
- Έκτακτο δελτίο: Ενημέρωση για τη φωτιά στην Κορινθία
- Ένταση για τον... ανεπιθύμητο Φασούλα στη Θεσσαλονίκη!
- Απίστευτο ιατρικό λάθος: Ακρωτηρίασαν λάθος πόδι και το κατάλαβαν δυο μέρες μετά!
- «Ανοίγουν» τα εμβόλια σε νέες ηλικίες - Ποιοι κάνουν και τα 4 από σήμερα
- Eurovision 2021: Τι λέει η Αλβανίδα εκπρόσωπος μετά τον σάλο ότι έδειρε δύο Ελληνίδες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Εργασιακό νομοσχέδιο: Bελτιωτικές προτάσεις και ασφαλιστικές δικλείδες
- Απορρίμματα: Αντιδράσεις ενάντια στην κατασκευή μεγάλων μονάδων καύσης – Πανελλαδικές κινητοποιήσεις στις 29/5
- Eurovision 2021: Στον τελικό έστειλε την Ελλάδα η Stefania – Μάγεψε με το «Last Dance» (Video)
- Φωτιά στο Σχίνο: Video που κόβει την ανάσα μέσα από πυροσβεστικό όχημα
- Αντίθετο το ΚΚΕ στον κλιματικό νόμο και την «πράσινη μετάβαση»
- Ελληνική σχοινοβασία στη Μέση Ανατολή
- Ποιος θα αναλάβει στις ευθύνες της για την μεγάλη πυρκαγιά;
- ΟΟΣΑ: Δυσβάσταχτοι οι φόροι για τις οικογένειες με παιδιά στην Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Εργασιακό νομοσχέδιο: Bελτιωτικές προτάσεις και ασφαλιστικές δικλείδες
- Αντίθετο το ΚΚΕ στον κλιματικό νόμο και την «πράσινη μετάβαση»
- Ποιος θα αναλάβει στις ευθύνες της για την μεγάλη πυρκαγιά;
- Απορρίμματα: Αντιδράσεις ενάντια στην κατασκευή μεγάλων μονάδων καύσης – Πανελλαδικές κινητοποιήσεις στις 29/5
- ΟΟΣΑ: Δυσβάσταχτοι οι φόροι για τις οικογένειες με παιδιά στην Ελλάδα
- Ελληνική σχοινοβασία στη Μέση Ανατολή
- Eurovision 2021: Στον τελικό έστειλε την Ελλάδα η Stefania – Μάγεψε με το «Last Dance» (Video)
- Φωτιά στο Σχίνο: Video που κόβει την ανάσα μέσα από πυροσβεστικό όχημα
- Γαζα: Επιτέλους εκεχειρία- Η Χαμάς επιβεβαιώνει ότι συμφωνήθηκε αμοιβαία και ταυτόχρονη ανακωχή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 268.000 τα κρούσματα στην Αιθιοπία
- Παναμάς: Κλείνουν μέχρι νεοτέρας τα σύνορα με την Κολομβία
- Το Ταμείο Ανάκαμψης και η «φορολογική τάξη»
- Η κρυστάλλινη παραλία δίπλα στην Αθήνα που ενέπνευσε τον Άγγελο Σικελιανό
- Μετά το εμβόλιο τα τεστ αντισωμάτων δεν αποδεικνύουν την απόκτηση ανοσίας
- Μπράβο Ελλάδα: Στον τελικό της Eurovision με την Στεφανία Λυμπερακάκη και το “Last Dance” – Δείτε το βίντεο
- Οικονομία: Πώς θα ξοφλήσετε τα χρέη του κορωνοϊού σε… 60 μηνιαίες χαμηλότοκες δόσεις
- Τίτος Πατρίκιος: Ένας ιδιοφυής ποιητής και καλλιτέχνης γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα
- Ανοίγουν σήμερα τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια