ΕΡΤ: Podcast του διακεκριμένου δημοσιογράφου Θωμά Σίδερη για το πολιτικό τραγούδι στις ΗΠΑ

Το timing μάλλον κατάλληλο. Με τις ΗΠΑ να μετρούν αντίστροφα για την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του 47ου Προέδρου του, την πολιτική πόλωση- με ότι αυτή συνεπάγεται- στην κορύφωση της και τον κόσμο όλο να «κρατά την ανάσα του» στην ραδιοφωνική ψηφιακή πλατφόρμα ελεύθερης πρόσβασης ERTECHO της ΕΡΤ,  σε ένα podcast που είναι προσβάσιμο από σήμερα (4/11),

ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Θωμάς Σίδερης, στο ρητορικό ερώτημα «Υπάρχει πολιτικό τραγούδι σήμερα στις ΗΠΑ;», δίνει απάντηση με 20 διαφορετικούς τρόπους.

Ο Σίδερης έκανε έρευνα, συγκέντρωσε υλικό και στο podcast που δημιούργησε στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλακτη διάβαση» του προγράμματος «Η φωνή της Ελλάδος» συμπεριέλαβε 20 πολιτικά τραγούδια– 10 που γράφτηκαν και κυκλοφόρησαν στα τελευταία 25 χρόνια του 20ου αιώνα και άλλα τόσα από το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα.

Είκοσι τραγούδια στο μεταίχμιο δύο αιώνων, δύο εποχές που «συνομιλούν» μεταξύ τους, αλλά με τους ίδιους φόβους, τα ίδια αιτήματα, τις ίδιες αγωνίες. Είκοσι τραγούδια για την κοινωνική δικαιοσύνη, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την εργασιακή εκμετάλλευση.

Κάθε ένα από τα τραγούδια της 20αδας έχει μια ιστορία από πίσω, αναφέρει στο topontiki.gr ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος και δημιουργός του Podcast και σημειώνει ενδεικτικά τα:

«Fortunate Son» – Creedence Clearwater Revival (1969): Ένα τραγούδι διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, το «Fortunate Son» αναφέρεται στις ταξικές ανισότητες και στη θυσία των νέων που πολέμησαν για τον πόλεμο χωρίς να έχουν εξουσία ή πλούτο.

«What’s Going On» – Marvin Gaye (1971): Το άλμπουμ «What’s Going On» του Marvin Gaye περιλαμβάνει το ομώνυμο τραγούδι που επικρίνει τον πόλεμο, τη φτώχεια και τα κοινωνικά ζητήματα της εποχής. Είναι ένα βαθιά συναισθηματικό και πολιτικό κομμάτι που έγινε σύμβολο της περιόδου.

«Ohio» – Crosby, Stills, Nash & Young (1970): Γράφτηκε από τον Neil Young ως απάντηση στη δολοφονία τεσσάρων φοιτητών από την Εθνοφρουρά στο Πανεπιστήμιο Kent State κατά τη διάρκεια αντιπολεμικής διαδήλωσης. Το τραγούδι έγινε ύμνος διαμαρτυρίας κατά της κρατικής βίας και της καταστολής.

«This is America» – Childish Gambino: Πρόκετιαι για ένα σύγχρονο πολιτικό τραγούδι του Childish Gambino (καλλιτεχνικό όνομα του Donald Glover) με έντονο περιεχόμενο που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2018. Το τραγούδι και το συνοδευτικό του βίντεο προκαλούν έντονα συναισθήματα, καθώς καταπιάνονται με θέματα όπως η αστυνομική βία, ο ρατσισμός και η κουλτούρα της βίας στην Αμερική.

«Alright» – Kendrick Lamar: Ένας ύμνος του Black Lives Matter, το τραγούδι μεταδίδει ελπίδα και αντοχή μέσα σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση.

«The Bigger Picture» – Lil Baby: Ένα τραγούδι που βγήκε στη διάρκεια των διαμαρτυριών του 2020 και μιλάει για τον ρατσισμό, την αστυνομική βία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι μαύροι στην Αμερική.

Η συγκεκριμένη εκπομπή της ραδιοφωνικής σειράς δημοσιογραφικής τεκμηρίωσης «Αφύλακτη Διάβαση» θα βγει στη συνέχεια  και από τη Φωνή της Ελλάδας στις 22 Νοεμβρίου, από 13.00 έως 14.00, στα βραχέα (9420KHz Ευρώπη και Βόρεια Αμερική 9935KHz Ευρώπη και Κεντρική Αμερική 11645KHz Νότια και Κεντρική Αφρική) αλλά και από το ERTECHO.

Διαβάστε επίσης:

Τα σχέδια των Open και Alpha για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Εμφύλιος στη Haaretz: Κύριο άρθρο «διορθώνει» τον εκδότη που αποκάλεσε τους Παλαιστίνιους «μαχητές της ελευθερίας»

Ισπανία: Πλημμύρες και στη Βαρκελώνη – Κόκκινος συναγερμός για ακραία φαινόμενα (photos/videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΡΤ, Podcast, Θωμά Σίδερη, ΗΠΑ,ert, Podcast, thoma sideri, ipa