ΕΡΤ1: «Καλημέρα είπαμε;» – Αλλά μας τα ‘παν κι άλλοι

Διαφημίστηκε αρκούντος το νέο πρωινάδικο «Καλημέρα είπαμε;» του Σαββατοκύριακου στην ΕΡΤ1, μετεξέλιξη του προηγούμενου «Δυο στις 10».

Καλό θα ήταν και για λόγους οικονομίας, γενικώς, να μπορούσε να γίνει αναμετάδοση κάποιου αντίστοιχου προγράμματος ιδιωτικού καναλιού. Με μια τέτοια κίνηση η ΕΡΤ θα μπορούσε άνετα να εξοικονομήσει πόρους κάθε είδους.

Το «Καλημέρα είπαμε;» είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο μιμείται τις εκπομπές μπλέντερ

της ιδιωτικής τηλεόρασης. Λίγο απ’ όλα. Τουρλού.

Με τέτοιες επιλογές το κρατικό κανάλι από μόνο του τίθεται εκτός ανταγωνισμού. Δεν χρειάζεται να αποχωρήσει από τις μετρήσεις τηλεθέασης.

Όταν υπάρχουν τριγύρω ομοειδείς εκπομπές, την ίδια πάνω- κάτω ώρα, με τον κόσμο στην πλειονότητα του να επιλέγει τις αντίστοιχες εκπομπές των ιδιωτικών καναλιών, η συγκεκριμένη εκπομπή αποτελεί – και εκ των αποτελεσμάτων τηλεθέασης – την «ουρά» στη σειρά επιλογών των τηλεθεατών.

Απορίας άξιο είναι, ποιος φωστήρας σκέφτηκε να υπάρχει ενημέρωση – κάλυψη της ειδησεογραφίας- στην εκπομπή όταν ακριβώς «δίπλα» υπάρχει  και εκπέμπει σε 24ωρη βάση- ενημέρωση καλύπτοντας την ειδησεογραφία το ΕΡΤNews.

Για παράδειγμα χθες το «Καλημέρα είπαμε;» είχε αρμόδιο συντάκτη που ενημέρωνε για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τι πρόκειται να συμβεί έως περίπου τα μέσα Νοεμβρίου στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα στο ΕΡΤNews ήταν στον «αέρα» σχετικό ρεπορτάζ, εξόχως περιεκτικό και αναλυτικό.

Λίγο μετά μεταδόθηκαν ειδήσεις από τον διεθνή χώρο. Αντίστοιχη ενότητα λίγο πριν είχε προβληθεί στην νέα εκπομπή «Weekenders» του ΑΝΤ1 και είχε μεταξύ άλλων την πυκνή χιονόπτωση, για την εποχή, στη Νότιο Αφρική έπειτα από 11 χρόνια και μια δυναμική γιαγιά 99 ετών, από τη Γαλλία, που δεν το βάζει κάτω κι έχει γίνει instragramer/influencer με τη βοήθεια της δισέγγονης της θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι και με τα άτομα «τρίτης» ηλικίας οι νεώτεροι μπορούν να περάσουν καλά.

Υπάρχουν δεδομένα, υπάρχει περιβάλλον στο οποίο είναι ενταγμένη η εκπομπή. Ενδεχομένως με παρατήρηση, αντίληψη και συνεννόηση τέτοιες «γκέλες» να είχαν αποφευχθεί.

Εν τέλει τι ακριβώς είναι αυτό που προτείνει η συγκεκριμένη εκπομπή;

Να μπορεί να βρει και να δει ο τηλεθεατές κάτι «άλλο» εκείνη την ώρα, όχι πάντως μια από τα ίδια των ιδιωτικών καναλιών ή πάνω κάτω τα ίδια διότι πρέπει να υπάρχει εκπομπή η οποία να εκπροσωπεί την ΕΡΤ στην είδος του infotainment, όπως το αντιλαμβάνονται στην ελληνική τηλεόραση, γενικώς.

Ο πιθηκισμός δεν είναι στοιχείο που το χρειάζεται, ούτε το έχει ανάγκη πρόγραμμα της ΕΡΤ, όπως αυτό. Ακόμα κι αν πρέπει να ακολουθηθεί η κυρίαρχη τάση, το τηλεοπτικό τρεντ, υπάρχουν τρόποι για να υπηρετηθεί κάτι τέτοιο.

Το κάνει έξυπνα το καθημερινό «Πρωιαν σε είδον», που έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό.

Διαβάστε επίσης

«Φιλαράκια»: Συγκινεί το βίντεο για την 30η επέτειο της σειράς

Αλ Τζαζίρα: «Εγκληματική η Ισραηλινή έφοδος στα γραφεία μας» (Video)

Ιωάννα Μάνδρου: Η πρώτη συνέντευξη μετά την αποχώρηση βόμβα από τον ΣΚΑΪ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΡΤ1, Καλημέρα, – Αλλά, ‘παν,ert1, kalimera, – alla, ‘pan