ΕΣΗΕΑ: Άμεση διερεύνηση στην υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη (Photo)

Την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης παρακολούθησης μέσω κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, με εξ αποστάσεως εγκατάσταση ύποπτου λογισμικού, ζητά η ΕΣΗΕΑ.

Το κινητό του δημοσιογράφου «μολύνθηκε»» με ένα λογισμικό, πανάκριβο όπως χαρακτηρίζεται, που εστάλη μέσω ενός φαινομενικά αθώου sms από ελληνικό κινητό. Με το λογισμικό επιτρεπόταν η πρόσβαση στις κλήσεις, τα μηνύματα, τις εφαρμογές και τα αρχεία στο κινητό του δημοσιογράφου, άγνωστο

μέχρι στιγμής σε ποιους.

Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για το λογισμικό Predator και σχετίζεται με την εταιρεία Ιntellexa, όπως αποκάλυψε πρώτο το insidestory.gr. Σύμφωνα με την δημοσιογραφική έρευνα η εταιρεία εμφανίζεται να έχει σχέσεις με το ελληνικό κράτος.

Η παρακολούθηση του δημοσιογράφου του οικονομικού ρεπορτάζ, ο οποίος έχει αναδείξει σπουδαία θέματα και έχει συνεργαστεί με διεθνή μέσα όπως οι Financial Times και το CNBC ,έγινε για διάστημα τουλάχιστον 10 μηνών.

Ο Θανάσης Κουκάκης, αντιλαμβανόμενος ότι έχει πέσει θύμα παρακολούθησης, απευθύνθηκε στις ελληνικές αρχές, αλλά και σε εργαστήρια του εξωτερικού προκειμένου να διαλευκανθεί το ζήτημα, σχετικά με το ποιος και γιατί τον παρακολουθούσε.

Τρισέλιδη έκθεση του Citizen Lab, στο οποίο απευθύνθηκε ο δημοσιογράφος, αναφέρει ότι η τηλεφωνική συσκευή του κ. Κουκάκη, τουλάχιστον κατά το διάστημα 12 Ιουλίου με 24 Σεπτεμβρίου 2021, είχε μολυνθεί με το spyware Predator. Διευκρινίζεται δε από το Citizen Lab, ότι «αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και άλλων μολύνσεων».

To Citizen Lab είναι εξειδικευμένο ερευνητικό εργαστήριο του πανεπιστημίου του Τορόντο το οποίο « εστιάζει στην έρευνα, την ανάπτυξη και τη στρατηγική πολιτική υψηλού επιπέδου και τη νομική δέσμευση στη διασταύρωση των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παγκόσμια ασφάλεια», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του.

Παρακολούθηση ιδιώτη από ιδιώτη, θεωρεί η κυβέρνηση πως έγινε

Για την αποκάλυψη της υπόθεσης, όταν ρωτήθηκε σχετικώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε μεταξύ άλλων ότι «προφανώς και δεν νοείται σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, δεν νοείται σε κράτος δικαίου οποιοσδήποτε ιδιώτης να παρακολουθεί άλλον ιδιώτη. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, χωρίς συζήτηση».

«Η κυβέρνηση τοποθετήθηκε στο δημοσίευμα του insidestory.gr με τη βεβαιότητα πως η παρακολούθηση μου έγινε από ιδιώτη. Αναμένω το πόρισμα της ΑΔΑΕ που θα επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό αυτό», τουίταρε ο δημοσιογράφος.

Ανησυχία για πιθανή έκταση του φαινομένου από την ΕΣΗΕΑ

Η ΕΣΗΕΑ ζητά την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών του δημοσιογράφου για παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του και συγκεκριμένα για παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου.

Στην ανακοίνωση της η δημοσιογραφική Ένωση αναφέρει:

«Ο συνάδελφος καταγγέλλει ότι μέσω εξελιγμένου και πανάκριβου λογισμικού με το όνομα Predator (Αρπαχτικό), το οποίο εντοπίστηκε στο κινητό του τηλέφωνο από εξειδικευμένη ομάδα του Πανεπιστημίου του Τορόντο (Citizen Lab), άγνωστα σε αυτόν πρόσωπα είχαν καταφέρει να αποσπάσουν τον έλεγχο του κινητού με αποτέλεσμα να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις εξερχόμενες και εισερχόμενες κλήσεις του, τα μηνύματα, τις εφαρμογές, τις φωτογραφίες και τα μέιλ του.

Παρ’ ό,τι ο συνάδελφος απευθύνθηκε καταρχάς στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), κάνοντας καταγγελία, του απάντησαν ότι «δεν διαπιστώθηκε κάποιο γεγονός που να συνιστά παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών». Μόνο που η «κείμενη νομοθεσία» τροποποιήθηκε στις 31-3-2021 (άρθρο 87 του Ν. 4790/2021 το νόμο 2225/1994) και απαγορεύει στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να ενημερώνει εκ των υστέρων όσους έχουν παρακολουθηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας, ρύθμιση η οποία πρέπει να αλλάξει.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης προκειμένου να διαπιστωθεί η πιθανή έκταση του φαινομένου καθώς και να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το ποιος είχε συμφέρον να παρακολουθεί έναν δημοσιογράφο και μάλιστα με τεχνολογία που δεν είναι εύκολα προσβάσιμη.

Σε ένα ευνομούμενο κράτος, η παρακολούθηση δημοσιογράφων συνιστά ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Ο εντοπισμός των ενόχων αποκτά ύψιστη αξία για την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, του δημοσιογραφικού απορρήτου και εν τέλει της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφικής έρευνας.

Η «μόλυνση» του κινητού του συναδέλφου έγινε με ένα φαινομενικά αθώο sms που έλαβε από ελληνικό κινητό. Το ΔΣ καλεί τους συναδέλφους να είναι σε εγρήγορση για τυχόν ύποπτα μηνύματα στο κινητό τους τα οποία περιλαμβάνουν παραπλανητικούς ηλεκτρονικούς συνδέσμους τους οποίους δεν πρέπει να ανοίγουν. Καλούνται να ενημερώσουν την ΕΣΗΕΑ για ανάλογες ηλεκτρονικές οχλήσεις που τους έχουν προκαλέσει ανησυχία.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θα ενημερώσει τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τις καταγγελίες των συναδέλφων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει για ψεύδη την κυβέρνηση

Για το θέμα η Αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, σημείωσε με ανακοίνωση της ότι: «Πριν καλά-καλά η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών βγάλει οποιοδήποτε πόρισμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Οικονόμου, προεξόφλησε το αποτέλεσμα της έρευνας, αποδίδοντας την παρακολούθηση σε ιδιώτη. Ή κάτι γνωρίζει, κάτι που δεν ξέρει ακόμα κανείς, ή απλά ψεύδεται για να συσκοτίσει την αλήθεια.

Η ανελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα επί καθεστώτος Μητσοτάκη είναι πλέον γνωστή σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, περιμένουμε μία ξεκάθαρη απάντηση: Έχει προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο το λογισμικό παρακολούθησης «predator» της εταιρίας INTELLEXA; Ναι ή όχι;», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης

Χριστόφορος Ζαραλίκος: Κέρδισε την πρώτη δικαστική «μάχη» κατά του Twitter

«Σκοτώθηκαν» Ψαριανός και Βαρεμένος για τα «πουτινόσκυλα» και την Ακρίτα (video)

Αγωγή κατά του Netflix από Ρώσους συνδρομητές

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΣΗΕΑ, Άμεση, Θανάση Κουκάκη Photo,esiea, amesi, thanasi koukaki Photo