Εθνική προτεραιότητα η ισχυροποίηση της νησιωτικής χώρας
Η χειμερινή περίοδος ίσως είναι η πιο κατάλληλη στιγμή, για την εκτίμηση των ζητημάτων που απασχολούν την νησιωτική χώρα, για να ξεκινήσει ο μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός των αναγκαίων δημοσίων πολιτικών και αποφάσεων αντιμετώπισης των. Στη συγκεκριμένη περίοδο εμφανίζονται ανάγλυφα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι πολίτες- μόνιμοι κάτοικοι- των νησιών, όσο και οι πολίτες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά αλλά και οι εντελλόμενοι να προσφέρουν υπηρεσίες του κράτους όπως, υγειονομικές, εκπαιδευτικές, ασφαλείας και οι απασχολούμενοι στον τουριστικό τομέα.
Η
Είναι ανεπίτρεπτο σήμερα στην εποχή της εξελιγμένης τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, των σύγχρονων πηγών και δικτύων της καθαρής ενέργειας, των σύγχρονων μέσων μεταφοράς και εξελιγμένων εφαρμογών της εφοδιαστικής αλυσίδας, να υπάρχουν χωρικά τμήματα της ελληνικής επικράτειας με ελλείψεις, σε υποδομές ζωτικής σημασίας, σε υπηρεσίες και αγαθά για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την δημιουργία προϋποθέσεων για ανάπτυξη και βιώσιμη προοπτική.
Μια προοπτική που να δίνει ζωντάνια στον τόπο, με προϋποθέσεις για το καλύτερο αύριο των πολιτών και ελκυστικές συνθήκες διαβίωσης χρήσιμες για την αποτροπή της απομείωσης του πληθυσμού και ερήμωσης των νησιών.
Ειδικότερα:
α. Στις μεταφορές ανθρώπων και αγαθών. Πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές και συγκοινωνιακοί κόμβοι για την εξασφάλιση συνθηκών βέλτιστης εξυπηρέτησης των πολιτών, με συντόμευση του ταξιδιωτικού χρόνου και ασφαλή προορισμό για την αποφυγή των ταλαιπωριών που υφίστανται. Επίσης είναι απαράδεκτο σήμερα να μην υπάρχει απευθείας συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ νήσων που απέχουν μεταξύ τους ελάχιστα μίλια, με αποτέλεσμα την ανύπαρκτη συνεργασία για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.
Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημάνουμε την καθυστέρηση και την αδιαφορία της Κυβέρνησης, στο θέμα της κατασκευής και λειτουργίας των υδατοδρομίων. Τα υδροπλάνα θα δώσουν λύσεις στα συγκοινωνιακά προβλήματα που προαναφέρθηκαν. Η δημιουργία νέων συγκοινωνιακών κόμβων θα διευκολύνει την συνεργασία των νησιών με αλληλεπίδραση σε όλους τους τομείς για την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Βεβαίως θα είναι και μια ώθηση ωφέλιμη για την τουριστική ανάπτυξη.
β. Στην προσφορά υπηρεσιών υγείας. Η παροχή του σημαντικού δημόσιου αγαθού της υγείας είναι ανεπαρκής και οι νησιώτες αναγκάζονται, ακόμη και για απλές υποθέσεις να προσφεύγουν σε άλλα κέντρα επωμιζόμενοι το δυσβάστακτο κόστος και την ψυχολογική αναστάτωση.
Στα νοσοκομεία και στις δημόσιες υγειονομικές δομές υπάρχει υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με αρνητικές συνέπειες στην υγεία των πολιτών. Για την εποχή που ζούμε, είναι θλιβερό να διαιωνίζονται καταστάσεις που υποτιμούν την ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια.
Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και ανάθεση ρόλων και αρμοδιοτήτων στην νησιώτικη Αυτοδιοίκηση, ειδικά για θέματα υγείας και φυσικά μεταβίβαση και των αναγκαίων πόρων.
Θα μπορούσε για θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με ευθύνη της Αυτοδιοίκησης να αναπτυχθούν κινητές μονάδες υγείας με το ελάχιστο απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό να μετακινείται σε περιοχές δυσπρόσιτες για την παροχή υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής και μικρά περιστατικά ασθένειας. Στην εποχή της ηλεκτρονικής ιατρικής είναι εφικτή οι παροχή αυτών των υπηρεσιών αρκεί να υπάρχει βούληση.
γ. Στην αντιμετώπιση κρίσεων και κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, γεωπολιτικών εξελίξεων και συμβάντων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Έχει καταγραφεί ότι κατά την διάρκεια πρόκλησης καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, συμβάντων από μεταναστευτικές ροές και ανάγκες επείγουσών μεταφορών και αεροδιακομιδής υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι κρατικές υπηρεσίας δεν είχαν την δυνατότητα να ανταποκριθούν, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας στον τοπικό πληθυσμό.
Κρίνεται σκόπιμο και άμεση ανάγκη, η ίδρυση τουλάχιστον σε επίπεδο Περιφέρειας σύγχρονου και πολυδύναμου επιχειρησιακού κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων, κινδύνων και καταστροφών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση γεγονότων φυσικών καταστροφών, μετανάστευσης, υγειονομικών περιστατικών, έρευνας και διάσωσης, με αυτονομία δράσης, ανεξάρτητα από την συνδρομή της κεντρικής διοίκησης.
Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να συνεισφέρει και η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας και του ταμείου περιφερειών.
δ. Τουρισμός με προοπτική. Το μέλλον του τουρισμού στην Ελλάδα είναι ελπιδοφόρο και βασικός πυλώνας στην διαμόρφωση του ετήσιου εθνικού πλούτου με συμμετοχή σε ποσοστό εικοσιπέντε τοις εκατό περίπου. Οι δυνατότητες να μεγεθυνθεί στην νησιώτικη χώρα είναι τεράστιες, αλλά απαιτεί την ύπαρξη ολοκληρωμένου οικονομικού σχεδιασμού με στόχους, την παροχή υπηρεσιών υψηλής στάθμης, την δημιουργία θέσεων εργασίας με βιώσιμη προοπτική, την πιστοποίηση επαγγελματικών ειδικοτήτων με συνάφεια στον τουρισμό, απασχόληση σε αξιοπρεπείς συνθήκες και αμοιβές για αξιοπρεπή διαβίωση. Στη νησιωτική χώρα ο τουρισμός είναι το τμήμα της οικονομικής δραστηριότητας ο οποίος τέμνεται με όλα τα παραγωγικά τμήματα της τοπικής οικονομίας. Η στέγη στα περισσότερα νησιά είναι οικονομικά απλησίαστη ιδίως για τους εργαζόμενους που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι. Οι θέσεις εργασίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο δεν καλύπτονται γιατί κρίνεται ασύμφορη λόγω της αυξημένης τιμής των ενοικίων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι λόγω των χαμηλών αποδοχών. Η καλύτερη οργάνωση της οικονομίας των υπηρεσιών τουρισμού, με σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα, θα εξαλείψει τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής που συνεχώς παρατηρούνται εις βάρος των εσόδων του κράτους. Δεν πρέπει στο μέλλον να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι η τουριστική βιομηχανία είναι για να πλουτίζουν λίγοι και οι επιτήδειοι της αρπαχτής.
ε. Υποδομές και ενεργειακά δίκτυα. Είναι γνωστά τα προβλήματα που κατά καιρούς δημιουργήθηκαν από ζημιές των ενεργειακών δικτύων ηλεκτρισμού, κυρίως εξαιτίας καιρικών φαινομένων. Πρέπει άμεσα οι υπάρχουσες υποδομές να εκσυγχρονιστούν ή να αντικατασταθούν με αντίστοιχες νέας τεχνολογίας και να δημιουργηθούν νέα δίκτυα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειες. Η νησιωτική χώρα έχει τις δυνατότητες να απεξαρτηθεί από ενέργεια που παράγεται από ορυκτό πλούτο. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα υπάρχουν νησιά που η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από ορυκτά καύσιμα με ζημιογόνα αποτελέσματα στο περιβάλλον, στην υγεία και την ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών.
Χρέος της Πολιτείας είναι μέσα από επενδύσεις και προγράμματα καθαρών πηγών ενέργειας, να δημιουργήσει τις υποδομές για την πλήρη κάλυψη των αναγκών της νησιωτικής χώρας. Η οποιαδήποτε υποδομή καθαρής ενέργειας, είναι σημαντικό να είναι αποτέλεσμα μελέτης, ώστε να είναι συμβατή με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, την προστασία των φυσικών πόρων και των μνημείων του πολιτισμού.
Η μελλοντική υλοποίηση του Ευραφρικανικού ηλεκτρικού αγωγού Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ίσως είναι η σημαντικότερη ευκαιρία για τα νησιά να επιλύσουν το χρόνιο πρόβλημα της ηλεκτρικής επάρκειας.
στ. Αναπτυξιακό μοντέλο νησιωτικής χώρας. Εκτός από τις τουριστικές δραστηριότητες, υπάρχουν και άλλοι τομείς της οικονομίας στα νησιά μας που σχετίζονται με την παραγωγή ποπ προϊόντων, την αλιεία, τα προϊόντα τοπικής τέχνης και επισκέψεων πολιτιστικών μνημείων, λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, υπηρεσίες πληροφορικής και ψηφιακών εφαρμογών, στέγη που διατίθενται προς ενοικίαση σε εργαζόμενους και σπουδαστές και άλλοι που συμβάλλουν στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη.
Πρέπει μέσα από σχέδιο επιχειρησιακής έρευνας, να σχεδιαστεί η συλλειτουργία των αναφερόμενων τομέων, να αναπτυχθεί το μοντέλο με στόχους βιώσιμης προοπτικής και ανάπτυξης στην νησιωτική χώρα. Η οικονομική άνθηση και η ευημερία των πολιτών, θα αποτρέψει τις τάσεις φυγής και απομείωσης του πληθυσμού, με θετική συμβολή στο δημογραφικό ζήτημα. Για να έχει η ανάπτυξη στην νησιωτική χώρα σταθερά χαρακτηριστικά που θα τις προσδίδει βιώσιμη προοπτική, πρέπει να είναι η βάση και η συνισταμένη όλων των τομέων και δραστηριοτήτων των νησιών της.
Πέρα από τα ζητήματα που θίξαμε, υπάρχουν και άλλα, το καθένα με την σπουδαιότητα του. Η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων θα ενισχύσει την νησιωτική χώρα με αναπτυξιακή προοπτική και στην αποκατάσταση των λειτουργιών της καθημερινότητας των πολιτών.
Το ζητούμενο είναι η παραμονή και η αύξηση του πληθυσμού στα νησιά.
Συνεχής προσπάθεια μας είναι, να χτυπήσουμε τις ανισότητες και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ενιαίας, παράλληλης, ισόρροπης και ομοιογενούς ανάπτυξης σε όλες τις χωρικές ενότητες της Ελληνικής επικράτειας.
Η ισχυροποίηση της νησιωτικής χώρας πρέπει να γίνει τμήμα της Στρατηγικής μας και για Εθνικούς λόγους. Η απαξίωση και η εγκατάλειψη δημιουργούν συνθήκες απογοήτευσης και ανασφάλειας. Τα σύνορα της χώρας μας δεν σταματούν στις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά συνεχίζονται και ορίζονται από το διεθνές δίκαιο στα ελληνικά πελάγη της Μεσογείου.
Για τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για να υποστηριχθεί αυτό το πρόγραμμα υπάρχει το παράδειγμα της Ιταλίας. Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης το διέθεσε για την ανάπτυξη της Νότιας Ιταλίας.
Εύλογα θα δημιουργηθεί το ερώτημα. Τα προβλήματα αυτά υπάρχουν μόνο στη νησιωτική χώρα; Όχι βεβαίως. Τα συναντάμε και σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Εννοείτε ότι πρέπει να εκπονηθούν από την Κυβέρνηση αντίστοιχες δημόσιες πολιτικές για την επίλυση των προβλημάτων αυτών των περιοχών.
Απλά, την ισχυροποίηση της νησιωτικής χώρας την θέτουμε ως προτεραιότητα για Εθνικούς λόγους.
Διαβάστε επίσης:
«Ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις…
Ο Στρατός της Παλαιστίνης στον πόλεμο της Λωρίδας της Γάζας
Κι όμως όλα κινούνται κι ας φαίνονται στάσιμα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εξελίξεις για την 39χρονη που έριξε καυστικό υγρό στον σύζυγό της στην Κρήτη και δύο συνεργούς της
- Επεισόδια στου Ρέντη: Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό… και στο βάθος lockdown
- Κατερίνα Στανίση: Η φωτογραφία χωρίς εσώρουχο που θα σε τρελάνει
- Φωτιά στα Πατήσια: Καταγγελία του πατέρα της 40χρονης που κάηκε – Τι απαντά η Πυροσβεστική
- Φως στο Τούνελ: Στραγγάλισαν τον φοιτητή στα Σπάτα και μετά τον κρέμασαν στην ντουλάπα
- Σαν σήμερα, 9 Δεκεμβρίου, πεθαίνει ο Άλκης Θρύλος η πρώτη γυναίκα ακαδημαϊκός στην Ελλάδα
- Ήταν θέμα… χρόνου: «Αρπάχτηκαν» στο Fame Story Αντώνης Ρέμος και Light
- ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ: Οχι άλλα βάρη στο λαϊκό εισόδημα για τα κέρδη των ομίλων!
- ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ: «Επανεκκίνηση» σχέσεων σε επικίνδυνο ΝΑΤΟικό πλαίσιο
- Μπαρτζώκας: «Υπάρχει μίσος μεταξύ μας, είναι κοινωνικό θέμα κι όχι αθλητικό»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Θάνατος 49χρονης στα Πατήσια από φωτιά: «Φτάσαμε σε 12 λεπτά» απαντά η Πυροσβεστική
- Φορολογικές αλλαγές εφ’ όλης της ύλης
- Ολυμπιακός – Μπάγερν Μονάχου 77-69: Τη «λύγισε» με την άμυνα του
- Οι ΗΠΑ μπλόκαραν ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
- «Ο Άσχημος» του Μάριους Φον Μάγιενμπεργκ
- Εθνική προτεραιότητα η ισχυροποίηση της νησιωτικής χώρας
- Κοιτάζοντας λοξά και… κεντροαριστερά
- Μαρίν Λεπέν: Θα δικαστεί μαζί με τον πατέρα της και άλλους 26 για υπόθεση κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ
- Οπαδοί της Μπενφίκα πέταξαν μπουκάλια στον προπονητή της ομάδας τους (video)
- Ηροδότου Αλικαρνησσέος «ιστορίης απόδεξις»
![Εθνική,ethniki](https://images32.inewsgr.com/5109/51097791/ethniki-proteraiotita-i-ischyropoiisi-tis-nisiotikis-choras-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Εθνική προτεραιότητα η ισχυροποίηση της νησιωτικής χώρας
- Ηροδότου Αλικαρνησσέος «ιστορίης απόδεξις»
- Κοιτάζοντας λοξά και… κεντροαριστερά
- «Ο Άσχημος» του Μάριους Φον Μάγιενμπεργκ
- Φορολογικές αλλαγές εφ’ όλης της ύλης
- Αθλητική βία: Συναγερμός στην κυβέρνηση, όλα τα σενάρια στο τραπέζι
- Πόλεμος στη Γάζα: Καταρρέει η κοινωνία από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Kλίμα τρόμου και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
- Γλειφιτζούρια παρμεζάνας (τουίλ), σαν γκουρμέ δαντέλα
- Οπαδοί της Μπενφίκα πέταξαν μπουκάλια στον προπονητή της ομάδας τους (video)
- Φωτιά σε διαμέρισμα στο Μοσχάτο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σε Ελληνικό, Βριλήσσια, Διόνυσο
- Ακίνητα: Παράθυρο για αγοραπωλησίες με μετρητά – «Κλειδί» ο χρόνος υπογραφής του προσυμφώνου
- Έρευνα: Η πρώιμη έναρξη της περιόδου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και εγκεφαλικού
- Μήπως πάσχετε από το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου;
- Παραλίες για... χειμώνα; Κι όμως, αυτές θα σας «πάρουν» το μυαλό
- Οι 10 πόλεις στην Ευρώπη που αξίζει να επισκεφτούμε το χειμώνα ή να ξεχειμωνιάσουμε σε αυτές
- SMILE NET: Νέα τεχνολογία που σώζει ζωές παιδιών σε κίνδυνο και ευάλωτων συνανθρώπων μας
- Πανελλήνιες (ΦΕΚ):O νέος πίνακας με τις σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις
- Κοριοί: Έτσι θα τους αποφύγετε όταν ταξιδεύετε
- Wasabi: Πως το συνοδευτικό του σούσι ωφελεί τον εγκέφαλο