Ευρωεκλογές: Ο «γρίφος» του αποτελέσματος για την κυβέρνηση και τα δύσκολα που έρχονται

Η πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής από την κυβέρνηση εδράζεται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:

·        Ο πρώτος λέει ότι δεν υπάρχει αλλαγή στις δυναμικές του πολιτικού συστήματος, καθώς, μπορεί η ΝΔ να απέτυχε καθαρά να πιάσει το αποτέλεσμα του 2019, ωστόσο, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσαν να εισπράξουν τη δυσφορία

των πολιτών.

· Ο δεύτερος εκτιμά ότι η αποχή μπορεί να συνιστά αποδοκιμασία για κυβερνητικές πολιτικές, κυρίως αυτές που άπτονται της καθημερινότητας, ωστόσο, από τη στιγμή που εκφράστηκε «βουβά» (δηλαδή, χωρίς ενίσχυση των αντίπαλων πόλων) είναι στο χέρι της κυβέρνησης να την αναστρέψει.

·        Σε τρίτο επίπεδο, βέβαια, αναγνωρίζεται ότι δεν αρκούν οι δηλώσεις ότι «το μήνυμα ελήφθη», αλλά θα πρέπει να υπάρξουν έμπρακτες αποδείξεις ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διορθωτική πορεία, εξ ου και η έντονη συζήτηση περί ανασχηματισμού και ανακατανομής ρόλων.

Γενικώς, η προσέγγιση αυτή είναι σωστή, ωστόσο, πηγές εντός της ΝΔ επισήμαιναν ότι υπάρχουν διάφορα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δείχνουν κάτι περισσότερο από απλή δυσαρέσκεια των πολιτών για τα προβλήματα της ακρίβειας ή της δημόσιας περίθαλψης:

·        Κατ’ αρχάς, επισημαίνουν, όπως έχει επισημάνει και το topontiki.gr στο εγγύς παρελθόν, ότι σε μια εκλογική αναμέτρηση, στην οποία η ΝΔ υποτίθεται ότι «σήκωσε το γάντι» της αντιπολίτευσης, δεν επετεύχθη κανένας στόχος: ούτε το ποσοστό του 2019 πιάστηκε, ούτε η αποχή αποτράπηκε, ούτε «πέρασε» στον κόσμο κάποιο από τα κυβερνητικά αφηγήματα, περί σταθερότητας ή σημασίας των συσχετισμών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

· Σε δεύτερο επίπεδο, εκτιμάται ότι θα πρέπει να αναλυθεί έτι περαιτέρω η αποχή, προκειμένου να διαπιστωθεί αν και ποιο κομμάτι της ήταν απλώς έκφραση δυσαρέσκειας για συγκεκριμένες πολιτικές/προβλήματα, ποιο ήταν αδιαφορία για την εκλογική αναμέτρηση και ποιο αποτέλεσε έκφραση μιας πιο βαθιάς απόρριψης, δηλαδή, ποιοι πολίτες απείχαν επειδή θεωρούν πλέον τη ΝΔ μέρος του προβλήματος (όπως φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ).

·        Τρίτον, η τάση ενίσχυσης των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ θα πρέπει να αναλυθεί, κυρίως για το αν παίρνει χαρακτηριστικά ενός μόνιμου ρεύματος μετακίνησης ψηφοφόρων ή αν απλώς ήταν έκφραση τιμωρητικής διάθεσης.

·        Και, βέβαια, επισημαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό το αφήγημα της «αλαζονείας του 41%» πέρασε στους πολίτες, οι οποίοι ενδεχομένως θέλησαν να… ψαλιδίσουν κάπως τα φτερά της κυβέρνησης, μέσω και της ψήφου τους αλλά και της αποχής από τις ευρωεκλογές.

Σε αδρές γραμμές, αυτός είναι ο «αλγόριθμος» που περιγράφει – όχι μόνο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και – τα στοιχήματα για το επόμενο διάστημα για την κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται αμήχανη και μουδιασμένη, μπροστά στο αποτέλεσμα της ευρω-κάλπης, το οποίο φάνηκε να διαψεύδει ακόμα και τους πλέον απαισιόδοξους αναλυτές στο κυβερνών κόμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Όχι μόνο γιατί οι πολίτες περιμένουν από τον πρωθυπουργό να τους περιγράψει με λεπτομέρειες την προσέγγισή του στο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και τις κινήσεις του προκειμένου να ανατρέψει τη δυσαρέσκειά τους για πολιτικές και πρακτικές της κυβέρνησης. Το βέβαιο είναι ότι η υπομονή μοιάζει να στερεύει, με όλα όσα μπορεί να συμπαραδηλώσει αυτή η κατάσταση.

Διαβάστε επίσης:

Το πλήγμα του 28,3% άνοιξε τον ασκό του αιόλου για εσωκομματική γκρίνια – Επιστολή Σαλμά σε Μητσοτάκη για έκτακτη σύγκληση της ΚΟ

Συνάντηση Μητσοτάκη με νέους ευρωβουλευτές την Τρίτη και επικοινωνία με Μπελέρη – Το «ευχαριστώ» από τις φυλακές Χειμάρρας

Νάσος Ηλιόπουλος: Αρνητικό το αποτέλεσμα για Νέα Αριστερά, το πολιτικό κενό παραμένει – Βαθιά υποκριτικό το επιχείρημα για «κλεμμένες έδρες»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωεκλογές,evroekloges