Φεστιβάλ ελληνικού έργου στο Λονδίνο

Το Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου η ομάδα PRAXIS της Οξφόρδης, το Theatre Lab Company και οκτώ νεοέλληνες συγγραφείς συνεργάζονται το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου στην Baker Street για το μεγαλύτερο Φεστιβαλ Ελληνικού Θεάτρου που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση στην Οξφόρδη τον Ιούνιο του 2023 το Φεστιβάλ έρχεται στο Λονδίνο για μία μέρα μόνο, Σάββατο 25 Νοεμβρίου,

όπου από τη μία το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ.

Όσοι πάνε στο θέατρο θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον παλμό της Σύγχρονης Ελλάδας όπως αποτυπώνεται στα θεατρικά κείμενα των Βιντιάδη, Λιοδάκη, Δριμή, Κατσού, Φούτσια, Παπουτσή, Μηλιά, Μαιστράλη.

Όλα τα θεατρικά έργα είναι στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπέρτιτλους, μεταφρασμένα από τη μεταφραστική ομάδα της Οξφόρδης, σε επιμέλεια της “ψυχής” της PRAXIS Αναστασίας Ρεβή.

Κάθε μία ώρα οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν έναν διαφορετικό συγγραφέα, ένα διαφορετικό έργο και να πάρουν μέρος στον ανοιχτό διάλογο με το κοινό.

Η θεματολογία του Φεστιβάλ είναι «Το δικαίωμα στη διαφορετικότητα».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1.00μμ: “Αυτές που δεν προλάβατε” της Δανάης Λιοδάκη. Μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι γυναίκες για να αποκτήσουν τον έλεγχο του σώματός τους;

2.00μμ: “Κάτω Παρθενώνας” του Μηνά Βιντιάδη. Μια μαύρη κωμωδία για την διαφθορά, το χρήμα και την πάλη των τάξεων.

3.00 μμ: “Ξέρξης” της Μαρίας Δριμή. Μια πικάντικη κωμωδία για το ταμπού της γυναικείας σεξουαλικότητας στη μέση ηλικία.

4.00μμ:”Σπαράγγια με φτερά” της Ναταλίας Κατσού. Μια ζωή εντός φάσματος και εκτός κοινωνίας.

5.00 μμ: “Το χιόνι στα δόντια μου” του Δημήτρη Φούτσια. Μια ομοφοβική κοινωνία δείχνει το αληθινό πρόσωπό της.

6.00μμ: “Παραφροσύνη” ένα meta manifesto της Δανάης Παπουτσή. Τα παράξενα μονοπάτια μιας ανεξήγητης διαδρομής του μυαλού.

7.00μμ: “Η Αντιγόνη, οι Ξένοι και η Φωτιά” της Πέννυς Μηλιά . Η σύγχρονη Αντιγόνη καλείται να στηρίξει τους νεκρούς της πρόσφυγες, ενάντια σε κάθε εξουσία.

8.00μμ: ” Ισμήνη” της Νεφέλης Μαϊστράλη. Μια οικογένεια ζει στον κυκλώνα των διατροφικών διαταραχών.

Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΡΕΒΗ

Η Αναστασία Ρεβή, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Θεσσαλονικιά που σπούδασε και εργάστηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και ζει και δημιουργεί τα τελευταία χρόνια στην αγγλική πρωτεύουσα μας λέει: «Είμαι ιδιαίτερα περήφανη για αυτό το Φεστιβάλ και για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Οξφόρδη και στο Λονδίνο. Είναι σημαντικό να επισημάνω ότι αυτά τα συγκεκριμένα έργα διαλέχτηκαν ανάμεσα στα 38 περίπου που λάβαμε και η επιλογή, μια δύσκολη επιλογή θα έλεγα γιατί τα περισσότερα κείμενα είχα μεγάλο ενδιαφέρον, έγινε καθαρά βάση γραφής και θεματολογίας χωρίς να υπάρχει γνωριμία προσωπική με τους συγγραφείς».

«Χαίρομαι που θα παρουσιάσουμε στο αγγλικό κοινό 8 καινούργια ελληνικά έργα, τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία που είναι δυναμική, ανατρεπτική, καλοφτιαγμένη, αυθεντική. με δυναμική που αντανακλά το σήμερα του 2023, και πραγματεύεται ζητήματα σημαντικά όπως πατριαρχία, σεξισμός, εκτρώσεις, κοινωνικές τάξεις, διαφθορά, ηλικιακός ρατσισμός, φάσμα αυτισμού, προσφυγικό, ομοφοβία, διατροφικές διαταραχές Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στην ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Λονδίνου, στην κυρία Ευαγγελία Ρούσσου και στην Καλλιτεχνική Διευθύντρια Νάγια Γιακουμάκη για την καινούρια μας αυτή συνεργασία», πρόσθεσε.

Ο ΜΗΝΑΣ ΒΙΝΤΙΑΔΗΣ

Όπως δηλώνει ένας από του οκτώ συγγραφείς, ο Μηνάς Βιντιάδης «είμαστε ευγνώμονες προς την ομάδα επιστημόνων PRAXIS, που αγαπάει το θέατρο και μας δίνει την ευκαιρία να βγούμε από τα σύνορα της Ελλάδας και να παρουσιάσουμε τις δημιουργίες μας σε μια ευρωπαϊκή ‘’μητρόπολη’’, όπως είναι το Λονδίνο. Κάτι που θα έπρεπε να κάνουν άλλοι, αυτοί που καθορίζουν τις τύχες του Πολιτισμού μας, που θα πρέπει επιτέλους να δώσουν την απαραίτητη προσοχή στην εξωστρέφεια της Τέχνης του Θεάτρου και της Λογοτεχνίας μας».

Η ΜΑΡΙΑ ΔΡΙΜΗ

Όπως μας λέει η Μαρία Δριμή για τον “Ξέρξη” της, «το έργο γράφτηκε σχεδόν εκρηκτικά, με μία ανάσα. Κυριολεκτικά με κατέλαβε, απέκτησα μια εμμονική σχέση μαζί του για όσον καιρό το έγραφα. Οι ηρωίδες ήταν διαρκώς μπροστά μου, τις σκεφτόμουν όταν διάβαζα, όταν οδηγούσα, έρχονταν στον ύπνο μου τα βράδια. Με είχε κατακυριεύσει η ιστορία τους, οι ατάκες ξεπηδούσαν αβίαστα, η μία σκηνή έφερνε την άλλη. Η πρώτη μορφή του έργου γράφτηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, έναν μήνα και κάτι. Επεξεργάστηκα το αρχικό κείμενο αρκετές φορές, έκανα προσθήκες, αλλά η πλοκή δεν άλλαξε».

Η ομάδα PRAXIS

Όπως μας εξηγεί η κυρία Ρεβή «η ομάδα PRAXIS της Οξφόρδης είναι μια παρέα ανθρώπων που έχουν καταρχήν αγάπη για το Θέατρο, υψηλό ήθος, φωτεινό πνεύμα, ποιότητα και μεγαλείο ψυχής. Εχουν όμως κυρίως τη γνώση και την δυνατότητα να κάνουν Πράξη, εξ ου και το όνομα, το Όνειρο».

»Η ομάδα αποτελείται απο ανθρώπους που κυρίως έχουν διακριθεί στον Ακαδημαικό χώρο, αγαπούν τις Τέχνες και υπηρετούν ανιδιοτελώς το Θέατρο όπως ο Αχιλλέας Καπανίδης, η Φαίδρα Φαιτάκη, η Σεβη Φιλιππίδου, η Ειρήνη Φασιά, ο Alan Knapman,η Πάρη Σκαμνιώτη, Ο Ηλίας Αλεξέας, η Αννα Ελευθεριάδου, η ΜαρίΑ-Σοφία Λύκου, Η Λυδία Βη, η Ευαγγελία Κουγιουμούτζη, η Αγγελίκή Ξιφαρά, η Σέβη Ιωσηφίδου, η Αφροδίτη Πέκου, η Χριστιάνα Μητρολλάρη,και τα δύο νέα μέλη της παρούσας ομάδας, ο Αστέριος Κορίτας και ο Γιώργος Παυλίδης», προσθέτει.

Eισιτήρια: https://www.eventbrite.co.uk/e/praxis-8-a-festival-of-modern-greek-theatre-tickets-708502097847?aff=oddtdtcreator&fbclid=IwAR1AQLlLc-fo3sI1vv5uVnsZFB2sUPrcfuBHWcPzT9ghVMhcNY5vFTx8YLg

Διαβάστε επίσης:

«Romaland»των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη

Ο Πλατόνωφ και η Σάρα Κέιν…

Αφιέρωμα: Η γη της Χαναάν ως όραμα της επαγγελίας! Μέρος Δεύτερο: Οι ρίζες του αντισημιτισμού

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φεστιβάλ, Λονδίνο,festival, londino