Φωτιά στα μπατζάκια του επιτελικού κράτους

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Μέγκενη οι «άριστοι» της κυβέρνησης και ο κορωνοϊός για τον πρωθυπουργό, που ψάχνει λύσεις

Πριν από έναν χρόνο και κάτι ψιλά, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας κυβέρνησης, το… καμάρι του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το επιτελικό κράτος, το σχέδιο για την ελληνική δημόσια διοίκηση που θα έδινε τις απαντήσεις που χρειάζεται η καθημερινότητα του πολίτη. Άλλωστε, σε αυτή την καθημερινότητα στηρίχθηκε κατά ένα μεγάλο ποσοστό η προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ.

Ο πρόσφατος, ας πούμε «μίνι»,

ανασχηματισμός κατέδειξε – κατά το Μαξίμου – ότι όλα δουλεύουν ρολόι στο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο απλώς ενισχύθηκε με νέα πρόσωπα, έστω αν και στη συνέχεια βασικοί υπουργοί «απογυμνώθηκαν» από τις αρμοδιότητές τους. Κίνηση που μάλλον υποδεικνύει ότι οι όποιες αρρυθμίες μπήκαν κάτω από το χαλί ώστε να μην ραγίσει η εικόνα της πετυχημένης πρωθυπουργικής θητείας.

Με τα παραπάνω δεδομένα αυτό που θα περίμενε κανείς είναι να υπάρχουν έτοιμα κυβερνητικά σχέδια για κάθε κρίση, μικρή ή μεγάλη, που μπορεί να προκύψει. Εντούτοις, οι υπουργοί που κατά τις πληροφορίες που διακινήθηκαν όταν είχαν φουντώσει τα σενάρια ανασχηματισμού βρίσκονταν στην πόρτα της εξόδου, έχουν βαλθεί να δείξουν ότι μάλλον κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Νίκη Κεραμέως, Λίνα Μενδώνη και Γιάννης Βρούτσης είναι τα πρόσωπα των ημερών. Το άνοιγμα των σχολείων (για το οποίο υποτίθεται ότι υπήρχε σχέδιο) εξελίχθηκε σε έναν άλυτο γρίφο για το υπουργείο Παιδείας, το οποίο και πριν από το κλείσιμό τους «δοκιμάστηκε» από τα ήξεις αφήξεις της υπουργού.

Το τελικό επιχείρημα για την καθυστέρηση της μίας εβδομάδας – και ενώ μέσα στο καλοκαίρι το σχέδιο που υπήρχε ήταν να χτυπήσει νωρίτερα το κουδούνι για να καλυφθούν κενά –, ήταν τελικά ότι οι… μαθητές δεν έχουν γυρίσει από τις διακοπές, και άρα χρειάζεται κάποιος χρόνος ώστε ακόμα και οι ασυμπτωματικοί φορείς να έχουν «απαλλαγεί» από το ιικό φορτίο.

Οι μάσκες και το περιβόητο παγούρι που θα δοθούν στους μαθητές μάλλον δεν… απαλλάσσουν τη Νίκη Κεραμέως, το αντίθετο μάλιστα, που υποστήριξε ότι ο μέσος όρος των παιδιών σε μία τάξη είναι χαμηλός. Πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος που αυξάνει τον μέγιστο αριθμό, ενώ δεν προβλέπεται αύξηση των προσλήψεων καθηγητών και δασκάλων.

Η Λίνα Μενδώνη, από την άλλη, με δεκαετίες εμπειρίας στο υπουργείο Πολιτισμού, κατάφερε να δηλώσει «υπερήφανη» που δεν υπήρξε καμία ζημιά στις Μυκήνες από την πρόσφατη φωτιά. «Οι Μυκήνες δεν κάηκαν, άρπαξε λίγο το πούσι τους» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, μία ατάκα που αναμένεται να… στιγματίσει τη χρονιά που διανύουμε.

Η περίπτωση της υπουργού Πολιτισμού είναι μοναδική καθώς προσπάθησε να διαψεύσει φωτογραφίες και βίντεο, την ώρα που ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος είναι ο δεύτερος που καίγεται στην Ελλάδα, μετά την Αρχαία Ολυμπία στις μεγάλες φωτιές της Ηλείας το 2007.

Τρίτος πρωταγωνιστής ο Γιάννης Βρούτσης, το υπουργείο του οποίου είναι ένα από αυτά που θα κληθούν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Με όλες τις προβλέψεις για την ανεργία να είναι το λιγότερο… μαύρες, με πολλούς εργαζόμενους να έχουν χάσει σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους και με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μάλλον να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προωθεί τις απλήρωτες υπερωρίες λόγω καραντίνας, δικαιώνοντας αυτούς που φοβούνταν την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας λόγω της πανδημίας.

Σε διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται ότι όσοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα με απόφαση του ΕΟΔΥ θα αναπληρώνουν τις ημέρες που δεν εργάστηκαν με απλήρωτες υπερωρίες, έως και τρεις ώρες κάθε μέρα, μετά την επιστροφή στις θέσεις τους, με χρονικό ορίζοντα για το μέτρο τους τέσσερις μήνες. Πρόκειται για το φθινοπωρινό πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει μέτρα για πάνω από 500.000 εργαζομένους και ανέργους, με στόχο να περιοριστεί η διαφαινόμενη εκτίναξη της ανεργίας.

Πάντως, την ώρα που πήγαινε το «Π» στο τυπογραφείο υπήρχαν πληροφορίες ότι ο υπουργός Εργασίας, κάτω από τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, θα προχωρήσει σε αλλαγές αναφορικά με την επίμαχη διάταξη που έχει προκαλέσει σάλο.

Και μεταρρυθμίσεις έχουμε

Μπορεί τα ελληνοτουρκικά και η πανδημία της Covid-19 να συνεχίζουν να αποτελούν μείζονα προβλήματα για την Ελλάδα και κατά συνέπεια για την κυβέρνηση, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση προχωρεί με στρατηγική «business as usual». Και ότι τα δυο αυτά μείζονος – και θα έλεγε κανείς ζωτικής σημασίας – ζητήματα δεν θα αποτρέψουν την κυβέρνηση από το να προχωρήσει στην υλοποίηση μεταρρυθμιστικών, όπως τις ονομάζει, κινήσεων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν καμία σχέση δεν έχουν με την πανδημία της Covid-19 αλλά αφορούν ζητήματα όπως το πτωχευτικό δίκαιο, οι προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά και νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Στην ουσία η κυβέρνηση μοιάζει να θέλει να μεταφέρει την ατζέντα σε ζητήματα εκτός ελληνοτουρκικών και κορωνοϊού καθώς είναι προφανές ότι είναι δυο ιδιαίτερα δύσκολα μέτωπα, η διαχείριση των οποίων δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς ούτε εύκολη αξιοποίηση από το κυβερνητικό επιτελείο.

«Προφανώς η επικαιρότητα είναι κρίσιμη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αυτή να αναστείλει το συνολικό μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο. Έτσι, ταυτόχρονα και παράλληλα με τις πυκνές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε στα εθνικά ζητήματα αλλά και στο μέτωπο της πανδημίας, προχωρούμε αδιάκοπα και το νομοθετικό μας έργο. Αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε και σε αυτόν θα μείνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Για μια «πολύ σημαντική τομή» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφερόμενος στο «νέο νομοσχέδιο για τη δεύτερη ευκαιρία και τη διευθέτηση των οφειλών». Όπως είπε ο Μητσοτάκης «ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένας ενιαίος κώδικας που, επιτέλους, κλείνει οριστικά πληγές δεκαετιών της οικονομικής αλλά και κοινωνικής πραγματικότητας. Θέτει ένα ρεαλιστικό, δίκαιο, κοινωνικά ευαίσθητο πλαίσιο γύρω από την πρώτη κατοικία και χαράσσει έναν σαφή δρόμο για το πώς θα ρυθμίζονται χρέη προς το Δημόσιο, προς τα ταμεία, προς τις τράπεζες».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «από 1ης Ιανουαρίου του 2021 λοιπόν, οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα ρυθμίζουν ευνοϊκά το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται. Βάσει όμως κριτηρίων, με πρώτο την κατάργηση του απόρρητου για κάθε περιουσιακό στοιχείο των ενδιαφερομένων, ώστε να γίνονται οι αναγκαίες διασταυρώσεις και να μην διασώζονται στρατηγικοι κακοπληρωτες, όπως, δυστυχώς, έχει επανειλημμένα συμβεί».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας ευάλωτων προσώπων, ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι νέες ρυθμίσεις έχουν έντονα κοινωνικό πρόσημο. «Ειδικά για τα χρέη ευάλωτων φυσικών προσώπων και την αυτονόητη ηθική δέσμευση του κράτους να εξασφαλίσει την κατοικία τους, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο. Ίσως και για αυτό προκαλούν και αντιστάσεις από την πλευρά των τραπεζών».

Και πρόσθεσε: «η επιλογή όμως είναι ξεκάθαρα πολιτική. Μετά την έγκαιρη προειδοποίηση για όποιον προσφεύγει στο στάδιο της ρύθμισης, θα αναστέλλονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Και μετά τη δίμηνη διαβούλευση οι πιο αδύναμοι θα λαμβάνουν ειδική επιδότηση επί των ρυθμισμένων δόσεων του νέου δανείου».

«Σύμμαχος η κοινωνία»

Στο μέτωπο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, κατά τη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας ο Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας στις συστάσεις για συστηματική χρήση μάσκας και για τον σταθερά αυξανόμενο αριθμό των τεστ που διενεργούνται ανά ημέρα για την Covid-19.

«Η κοινωνία είναι σύμμαχος» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη χρήση μάσκας και στην προσπάθεια που γίνεται από όλους. «Είναι μικρή η θυσία την οποία ζητάμε από όλους προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα», ανέφερε ο Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν 17.000 διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό του ιού σε ολόκληρη την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι θεωρεί πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι τα κρούσματα που εντοπίζονται αποτελούν σταθερά ένα πολύ μικρό μέρος των εξεταζόμενων.

Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα τα δεδομένα για την εξέλιξη της νόσου. Επισημάνθηκε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων, ιδίως στα γηροκομεία, ενώ διαπιστώθηκε με βάση τα στοιχεία από συγκεκριμένα νησιά και περιοχές ότι η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί κατά τόπους συμβάλλουν στην επιδημιολογική αποφόρτιση. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι αυτή τη στιγμή έχει καλυφθεί το 20% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά.

Στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συναντηθεί με τους παραγωγικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας λίγες ημέρες πριν από την παρουσία του (12 - 13 Σεπτεμβρίου) στη συμπρωτεύουσα στο πλαίσιο του πολιτικού-οικονομικού φόρουμ που θα διεξαχθεί φέτος, λόγω κορωνοϊού, στη θέση της καθιερωμένης ΔΕΘ.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, «είμαστε στη μέση του ποταμού και θα περάσουμε απέναντι με αυτά που θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη». Σύμφωνα με τον Πέτσα «τώρα, που έχουμε εικόνα της πραγματικής απώλειας εσόδων σε πολλούς κλάδους, όπως στον τουρισμό, στην εστίαση και αλλού, είμαστε έτοιμοι στη Θεσσαλονίκη να αναπτύξουμε ένα νέο πλαίσιο, που θα στηρίξει τον κόσμο της εργασίας και τον κοινωνικό ιστό, για να περάσουμε απέναντι». Και πρόσθεσε πως «θα υπάρχουν παρατάσεις σε μέτρα τα οποία δούλεψαν, θα υπάρχουν νέα μέτρα τα οποία θα έχουν πιο εξειδικευμένη στόχευση στους κλάδους που επλήγησαν, θα υπάρχουν και κάποια οριζόντια μέτρα».

Αναφερόμενος στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε και πάλι σε όσα θα ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη σε λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός. «Κινούμαστε για την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης. Κινούμαστε σε τρία επίπεδα, τα οποία θα τα παρουσιάσει αναλυτικά ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη».

Όπως εξήγησε ο Πέτσας «το πρώτο είναι τα αμιγώς εξοπλιστικά προγράμματα, στα οποία προφανώς έχουν προτεραιότητα οπλικά συστήματα, τα οποία είναι πιο άμεσα επιχειρησιακά έτοιμα. Το δεύτερο είναι η ενίσχυση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων. Και το τρίτο είναι η ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, η οποία έχει αφενός αποτρεπτική ισχύ και αφετέρου αναπτυξιακή χροιά, γιατί συμβάλλει και στην έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη και στην απασχόληση».

 

ΚυβέρνησηΚορωνοϊόςμάσκεςσχολείαΕργασίαμεταρρυθμίσειςΘεσσαλονίκηΜητσοτάκηςIssue: 2141Issue date: 3-9-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
φωτια, υπουργείο παιδείας, καμάρι, νέα, υπουργοι, σχολεια, καλοκαιρι, μυκήνες, ελλαδα, ολυμπια, βουλη, ΕΟΔΥ, business, τραπεζες, χρεος, τεστ, θεσσαλονικη, ΔΕΘ, αμιγώς, ισχύ, date, video, popular, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, αλλαγη ωρας, απαντησεις πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, ανασχηματισμος, αποτελεσματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, ανοιγμα σχολειων, κοινωνια, αποτελεσματα, βιντεο, ηξεις αφήξεις, γηροκομεια, εργασια, ηθικη, ηξεις, νεα μετρα, νησια, πλαισιο, προγραμμα, τεστ, υπουργείο παιδείας, υπουργειο πολιτισμου, φωτογραφιες, ωρα, αυξηση, αμιγώς, ανεργια, αρχαια, αρρυθμιες, αρχαια ολυμπια, ασφαλιστικο, ατζεντα, αφηξεις, γεγονος, γινεται, γινονται, δευτερο, δημοσιο, δυστυχως, διοικηση, δοθει, εγινε, ευκαιρια, ειπε, εκστρατεια, εξελιξη, ερευνα, εστιαση, ζημια, υπηρχαν, θυσια, εικονα, καιγεται, κυβερνηση, κινηση, λογο, μαξιμου, μυκήνες, μηνες, μητσοτακης, μικρο, νικη, καμάρι, ορος, ουσια, πεμπτη, πηγαινε, πλειστηριασμοι, προβληματα, προγραμματα, προσληψεις, πορτα, ρυθμισεις, ρολοι, συγκεκριμενα, συνεχεια, σχεδια, σχεδιο, τρια, τριτη, τυπογραφειο, υλοποιηση, ισχύ, χρονος, ωρες, date, εφαρμογη, ιδιαιτερα, υπουργειο, χροια, κυριακου, μοιαζει, πακετο, πληροφοριες, πληγες, popular, θεσεις
Τυχαία Θέματα