Φυσικό αέριο: Η Gazprom «πνίγει» τη Γερμανία – Έκοψε κι άλλο τις ροές, άλμα στις τιμές

Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μειώσει και άλλο, κατά το ένα τρίτο, την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream επειδή αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας εξοπλισμό της γερμανικής εταιρείας Siemens.

«Η Gazprom σταματά τη λειτουργία άλλης μιας τουρμπίνας της Siemens στον σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια». Κατά συνέπεια, η καθημερινή

παραγωγή θα μειωθεί την Πέμπτη από τα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στα 67 εκατομμύρια. To αποτέλεσμα ήταν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να εκτοξευθούν στο +24,6%, πλέον στα 120,8 ευρώ η μεγαβατώρα.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη μια πρώτη μείωση, κατά 40%, από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα στα 100 εκατ.

Γύρω στις 15.00 (ώρα Βερολίνου), η ροή μέσω του αγωγού Nord Stream παρέμενε αμετάβλητη, στις 44,9 εκατομμύρια κιλοβατώρες την ώρα, σε σύγκριση με μια ώρα νωρίτερα.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας ανέφερε ότι επί του παρόντος παρακολουθεί την κατάσταση και εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε μια περαιτέρω μείωση στον ανεφοδιασμό.

«Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι ακόμη εξασφαλισμένη», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Η γερμανική κυβέρνηση επισήμανε χθες ότι παρά την μείωση των αποστολών της Gazprom, «υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της τροφοδοσίας» της Γερμανίας. Παρά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία εξακολουθεί να εισάγει περί το 35% του φυσικού αερίου από την Ρωσία. Πριν από τον Φεβρουάριο το ποσοστό ήταν 55%.

Νωρίτερα, η Gasprom περιόρισε κατά 15% τις εξαγωγές φυσικού αερίου και προς τον ιταλικό όμιλο Eni.

«Η Eni επιβεβαιώνει ότι η Gazprom τής γνωστοποίησε περιορισμένη μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου για την σημερινή ημέρα, που αντιστοιχεί στο 15% περίπου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) εκπρόσωπος του ιταλικού ομίλου, διευκρινίζοντας ότι «οι λόγοι για την μείωση δεν έχουν γνωστοποιηθεί».

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη βρίσκονται σε συνεχή πτώση από την επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Gazprom διέκοψε τις αποστολές φυσικού αερίου σε πολλούς ευρωπαίους πελάτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Περίπου το ήμισυ των ξένων εταιρειών που έχουν υπογράψει συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου με την Gazprom άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank για να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις πληρωμές τους, διαβεβαίωσε στα μέσα του Μαΐου ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ, σύμφωνα με το Ria Novosti.

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni, που ελέγχεται κατά 30,3% από το ιταλικό κράτος, άνοιξε λογαριασμό σε ευρώ και άλλο λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank για την πραγματοποίηση πληρωμών για προμήθειες φυσικού αερίου στο τέλος του Μαΐου, υπακούοντας στις απαιτήσεις της Μόσχας. Η πληρωμή έγινε σε ευρώ, σύμφωνα με τον ιταλικό όμιλο.

Η Ιταλία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, διότι εισάγει το 95% του φυσικού αερίου που καταναλώνει, το 40% του οποίου προήλθε το 2021 από την Ρωσία.

Ρωσικό πάρτι κερδών από το πετρέλαιο

Εντωμεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Μαξίμ Ρεσέτνικοφ δήλωσε νωρίτερα ότι το τρέχον οικονομικό έτος η ύφεση στην Ρωσία θα είναι σημαντικά λιγότερο βαθιά σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

«Μπορούμε να πούμε ότι ο πληθωρισμός (στην Ρωσία) θα πρέπει σαφώς να είναι πιο χαμηλός από τις εκτιμήσεις…Είναι πολύ πιθανό ότι θα εξετάσουμε τα στοιχεία του Μαΐου και το βάθος της πτώσης ενδέχεται να είναι λίγο πιο χαμηλό από αυτό που νομίζαμε», δήλωσε ο Ρεσέτνικοφ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα μείωσε το βασικό επιτόκιο στο επίπεδο που ήταν προ κρίσης, στο 9,5% και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση καθώς ο πληθωρισμός κατέγραψε επιβράδυνση.

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά μηνιαία έσοδα από το πετρέλαιο εκτινάχθηκαν στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Τα έσοδα είναι μεγαλύτερα από τα περυσινά, που ήταν κατά μέσο όρο 15 δισ. δολάρια το μήνα.

Παρά το ευρωπαϊκό εμπάργκο, η Ρωσία κατάφερε να υποκαταστήσει τις χαμένες ποσότητες από άλλες αγορές, όπως η Κίνα που αύξησε τις αγορές και η Ινδία, η οποία πλέον εισάγει 800.000 – 900.000 βαρέλια την ημέρα από 100.000 βαρέλια πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αν και η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 50% μέσα στο 2022, μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, με τις προβλέψεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη να είναι δυσοίωνες, η Ρωσία από ό,τι φαίνεται έχει κερδίσει πολλά…

Διαβάστε επίσης:

Ινδία: Σώθηκε το κωφό αγόρι που είχε εγκλωβιστεί σε πηγάδι μαζί με ένα φίδι! (videos)

Ελβετία: Bλάβη στους υπολογιστές παρέλυσε την αεροπορική κίνηση σε Ζυρίχη και Γενεύη

Διάστημα: Ενδείξεις νερού στην επιφάνεια της Σελήνης!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φυσικό, Gazprom, Γερμανία – Έκοψε,fysiko, Gazprom, germania – ekopse