Γαλλία: O νέος ρόλος της ακροδεξιάς

Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ένας πρόεδρος ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος, είναι μία εκλογική μάχη στη χώρα του, που μπορεί να κριθεί στις λεπτομέρειες. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στον Εμανουέλ Μακρόν: Η αντίπαλός του Μαρίν Λε Πεν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, έχει μειώσει την διαφορά τους στα όρια του στατιστικού λάθους, ενώ υπάρχουν πολλοί αναποφάσιστοι και απρόθυμοι να πάνε μέχρι την κάλπη.

On the last campaign day, #Macron visits… Neuilly-sur-Seine, one of the wealthiest

cities in France. Does he really want to impress on voters that he is the ‘president of the rich’? He keeps getting it wrong. #FrenchElection pic.twitter.com/rAAl8IuL0X

— Philippe Marlière (@PhMarliere) April 8, 2022

«Τίποτα δεν είναι απίθανο», προειδοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν στην προσπάθεια να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους, καθώς διαπιστώνει ότι η ενέργεια που κατανάλωσε στο να πείσει τον Ρώσο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν να αλλάξει τακτική στην Ουκρανία δεν του απέδωσε τίποτα στο εσωτερικό.

Ένα μήνα πριν η Μαρίν Λε Πεν είχε διαφορά 10 μονάδων και ο Μακρόν έβλεπε μία εύκολη εκλογική μάχη. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μάλιστα αν δεν είχε μπει στην μάχη ο έτερος ακροδεξιός υποψήφιος, ο Ερίκ Ζεμούρ, και οι ψηφοφόροι του πήγαιναν στο στρατόπεδο της Λε Πεν, τότε στον πρώτο γύρο η υποψήφια της Εθνικής Συσπείρωσης, όπως λέγεται πλέον το Εθνικό Μέτωπο, θα μπορούσε να βγει πρώτη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, συγκεντρώνοντας πάνω από 30%. Ή μήπως βολεύει την Λε Πεν η παρουσία του Ζεμούρ;

Ο παράγοντας «Πούτιν» στις γαλλικές εκλογές

«Πάρτε τα πράγματα στα χέρια σας», είπε η Μαρίν Λε Πεν στην προεκλογική συγκέντρωση που έκανε στο Περπινιάν το βράδυ της Πέμπτης.

Η Μαρίν Λε Πεν έχει ενεργήσει πολύ έξυπνα, καθώς δεν επέτρεψε στον Βλαντίμιρ Πούτιν να βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας της.

You want Le Pen as your president ? Watch this please !#France #EU #FrenchElection https://t.co/t3hhtG7i7w

— mahanmoshir (@mahanmoshir) April 8, 2022

Σε αντίθεση με τον Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος κράτησε ανοιχτά φιλορωσική στάση. Ο Πούτιν όμως έκανε ζημιά και στον Μαρκόν, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες υποχρεώθηκε να απολογηθεί λέγοντας ότι «δεν συντάσσεται με τον Πούτιν» επειδή προσπαθεί να προωθήσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο.

«Δεν είμαι εγώ εκείνος που συμπαθεί τον Πούτιν. Ούτε αυτός που ψάχνει χρηματοδότηση στην Ρωσία. Αυτά γίνονται από άλλους υποψηφίους»,είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Από την άλλη πλευρά η Μαρίν Λε Πεν έκανε μια μετριοπαθή στροφή στο μεταναστευτικό, καθώς αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι η γαλλική κοινή γνώμη έβλεπε με συμπάθεια τους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υποστηρίξει ανοιχτά την Λε Πεν στην προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία και το κόμμα της ακόμα αποπληρώνει ένα δάνειο που πήρε από ρωσική τράπεζα. Αλλά τώρα απέφυγε έξυπνα τον σκόπελο του ουκρανικού εστιάζοντας σε ό, τι καίει περισσότερο τους Γάλλους: στην ακρίβεια.

#FrenchElection https://t.co/WTXuqKCP6o

— Lars von Kayserberg (@LarsKayserberg) April 8, 2022Γιατί η Λε Πεν αποκτά νέο ακροατήριο

«Υπάρχουν πολλοί Γάλλοι που εργάζονται, αλλά είναι υποχρεωμένοι να μένουν στα αυτοκίνητά τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκια. Είναι αηδία. Εγώ ψήφιζα αριστερά, αλλά αυτή την φορά μπορεί να ψηφίσω την ακροδεξιά», λέει η Μελίνα μία εργαζόμενη σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, η οποία βρίσκεται στο ακροατήριο της Λε Πεν.

Η Μαρίν Λε Πεν «έχει αλλάξει. Έχει μάθει από τα λάθη της. Είναι πιο ανθρώπινη και μπορούμε να την καταλάβουμε όταν μιλάει», προσθέτει η Σοφί, μιαν άλλη νεαρή ψηφοφόρος, που μάλλον θα υποστηρίξει την Λε Πεν.

Ο Εντουίζ Ντιάζ, περιφερειακός σύμβουλος στη Ζιρόντ με το κόμμα της Λε Πεν, αντιδρά όταν αποκαλούν την παράταξή του «ακροδεξιά». «Εμείς αποκαλούμαστε εθνικιστές, ή τοπικιστές», λέει , προσθέτοντας ότι «πλέον δεν είναι η αριστερά εναντίον της δεξιάς. Αλλά οι τοπικιστές εναντίον των διεθνιστών».

Γιατί το αποτέλεσμα στις γαλλικές εκλογές έχει χρήσιμα συμπεράσματα για όλους

«Αυτό που κάνει η Μαρίν Λε Πεν είναι να φτιάχνει την πολιτική εικόνα της, παρουσιάζεται ως μία πρακτική πολιτικός και δεν τονίζει τις πιο ακραίες ιδέες της», εξηγεί ο Ζιλ Ιβαλντί, ερευνητής του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών στο Πο (CEVIPOF).

Η προσέγγιση της Λε Πεν είναι μια διαδικασία με στόχο «να κάνει την Εθνική Συσπείρωση πιο αξιόπιστη, πιο αποδεκτή κοινωνικά», προσθέτει ο Ιβαλντί, θυμίζοντας έτσι και τις προσπάθειες που έγιναν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να εμφανιστούν τα ακροδεξιά κόμματα ως ισότιμοι παίκτες στην πολιτική σκηνή, ως «σοβαρά» συμπληρώματα της κεντροδεξιάς.

Το ευτύχημα για την Λε Πεν είναι ότι ο έτερος ακροδεξιός υποψήφιος, ο Ερίκ Ζεμούρ, είναι τόσο ακραίος, που κάνει την Λε Πεν να φαίνεται μετριοπαθής. «Χάρη στον Ζεμούρ η Λε Πεν φαίνεται πολύ μετριοπαθής», εξηγεί ο Ιβαλντί.

Αν αυτή η «σύμπραξη» Λε Πεν- Ζεμούρ φέρει αποτελέσματα στην κάλπη, με την διεύρυνση των ποσοστών της ακροδεξιάς, θα περιμένουμε το παράδειγμα να εξαχθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές σκηνές, όπου τα κεντροδεξιά κόμματα δέχονται πιέσεις λόγω της ακρίβειας.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Πέθανε σε ηλικία 107 ετών η Μίμι Ράινχαρντ – Είχε συντάξει την περίφημη λίστα του Σίντλερ

Βέλγιο: Λουκέτο στο εργοστάσιο της Kinder μετά τη μόλυνση με σαλμονέλα

Ουκρανία: Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός από το χτύπημα στο Κραματόρσκ – Επιμένει η Μόσχα στην προβοκάτσια (Photos/Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλλία,gallia