Γαλλικές εκλογές: Που θα κριθεί η τελική μάχη για την προεδρία

Οι Γάλλοι ψηφίζουν για την ανάδειξη του προέδρου τους, σε μία μονομαχία που παραπέμπει στις εκλογές του 2017. Μόνο που αυτή την φορά η μάχη είναι αμφίρροπη. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο «ο πρόεδρος του πλούσιων» και η Μαρίν Λε Πεν δεν τρομάζει.

Το 2017 η Λε Πεν πήγε στις κάλπες του δεύτερου γύρου έχοντας κάνει μια καταστροφική τηλεμαχία με τον Μακρόν, ενώ αυτή την φορά κατάφερε να μην χάσει, άρα έχει πιθανότητες να κάνει την έκπληξη.

Ο Μακρόν πάντως έχει περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγεί όπως δείχνει η τελευταία

δημοσκόπηση, που έγινε την Παρασκευή, από τον οργανισμό  Ipsos-Sopra Steria για τη Le Monde: Με δείγμα 12.129 ψηφοφόρων, ο Γάλλος πρόεδρος συγκέντρωσε ποσοστό 56,5%, ενώ η Μαρίν Λε Πεν είχε πρόθεση ψήφου 43,5%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι ο άφθαρτος νέος φιλελεύθερος πολιτικός, αλλά έχει εισπράξει τα αποτελέσματα της πενταετούς θητείας του, που προφανώς δεν συνοδεύθηκε από την ανανέωση που είχε υποσχεθεί το 2017. Ο «αλαζόνας, πρόεδρος των πλούσιων», όπως τον χαρακτηρίζουν οι αντίπαλοί του, έχει προβάδισμα στην σημερινή κάλπη όχι γιατί έπεισε, αλλά γιατί η συνείδηση των Γάλλων φαίνεται πως δεν αντέχει την ανάδειξη στην προεδρία μίας πολιτικού που προέρχεται από το ομιχλώδες πολιτικό πεδίο της ρατσιστικής ακροδεξιάς, παρά την προσπάθεια που έχει κάνει η Λε Πεν να αποτινάξει από πάνω της τα βαρίδια του παρελθόντος.

Απευθύνεται ωστόσο σε μία κοινωνία όπου το ένα τρίτο ψηφίζει ακροδεξιά: Στον πρώτο γύρο η Λε Πεν, ο Ερίκ Ζεμούρ και ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν συγκέντρωσαν το 32,3% των ψήφων. Γι αυτό και η κυρία Λε Πεν δηλώνει αισιόδοξη για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου.

Μακρόν, Λε Πεν ή αποχή;

Άρα οι Γάλλοι θα διαλέξουν ανάμεσα σε έναν «αλαζόνα πρόεδρο των πλούσιων» και σε μία «εκπρόσωπο της ακροδεξιάς»- ή αν προτιμάτε «οποιονδήποτε εκτός του Μακρόν» VS «οποιονδήποτε εκτός της Λε Πεν».

Οι παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα είναι η αποχή (ποσοστό 26,3% στον πρώτο γύρο) και ο θυμός, που στον πρώτο γύρο εκφράστηκε με διάφορους τρόπους. Οι Γάλλοι είναι θυμωμένοι για την υποβάθμιση της αγοραστικής τους δύναμης, θυμωμένοι για την ανεργία, θυμωμένοι για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, είναι θυμωμένοι για την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θυμωμένοι για τον πόλεμο.

Κι όταν υπάρχει τόσος θυμός υπάρχει και αβεβαιότητα για την συμπεριφορά μπροστά στην κάλπη. «Τίποτα δεν έχει κριθεί», προειδοποιούν από το στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς ξέρουν πως τρομάζοντας το εκλογικό σώμα μπορεί να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους που δεν θα ήθελαν –με κάθε κόστος- την πανηγυρική δικαίωση της Λε Πεν.

«Όλοι τώρα πρέπει να είναι έτοιμοι για εκπλήξεις»

Εντούτοις ο θυμός ήταν που οδήγησε στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, το 2016 στο Brexit, προειδοποιεί ο Γκαέλ Μπρουστιέ, στο Slate, τονίζοντας ότι «όλοι τώρα πρέπει να είναι έτοιμοι για εκπλήξεις».

Το διακύβευμα δεν είναι μόνο η γαλλική προεδρία. Είναι ο ρόλος της Γαλλίας στους κόλπους της ΕΕ και στη διεθνή σκηνή. Είναι οι σχέσεις του Παρισιού με τις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ, οι προσπάθειες της Δύσης να αντιμετωπίσει την Ρωσία, τα δικαιώματα των μεταναστών στην Γαλλία.

Εάν ο Εμανουέλ Μακρόν καταφέρει να επανεκλεγεί

-θα αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια,

-θα δεσμεύσει το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, όπως επιτάσσει το αμερικανικό δόγμα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ,

-θα διατηρήσει την φορολογική πολιτική που διευκολύνει του «έχοντες και κατέχοντες» και

-θα παραμείνει ο ενθουσιώδης φιλοευρωπαίος φιλελεύθερος που υπόσχεται με ευκολία λύσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σε περίπτωση νίκης της Λε Πεν το Παρίσι

-θα ακολουθήσει την λογική του «πρώτα η Γαλλία, μετά η ΕΕ και το ΝΑΤΟ»,

-θα επανεξετάσει τις σχέσεις της Γαλλίας με το ΝΑΤΟ και πιθανώς θα αποδεσμεύσει τις γαλλικές δυνάμεις από τις εντολές της κεντρικής διοίκησης της Συμμαχίας,

-θα δημιουργηθεί ένα μέτωπο ευρωσκεπτικιστών στους κόλπους της ΕΕ μαζί με την Πολωνία και την Ουγγαρία,

-θα γίνει πιο αυστηρή η πολιτική έναντι μεταναστών και προσφύγων,

-θα απαγορεύσει την ισλαμική μαντίλα στους δημόσιους χώρους και

– θα ζητήσει την μεταρρύθμιση της συνθήκης Σένγκεν,

-θα διακηρύξει με κάθε τρόπο ότι θα κάνει «την Γαλλία και πάλι μεγάλη», όπως ακριβώς υποσχέθηκε ο Τραμπ, με το σύνθημα «Να κάνουμε την Αμερική και πάλι μεγάλη».

Καθώς όμως, οι εκλογές διεξάγονται σε μία συγκυρία οικονομικών, πολιτικών και γεωστρατηγικών αναταραχών και πιέσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς, το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι, όπως σημειώνουν παράγοντες της Wall Street.

Διαβάστε επίσης:

«Μπλόκο» της Τουρκίας στα ρωσικά αεροσκάφη – Έκλεισε τον εναέριο χώρο της με κατεύθυνση τη Συρία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Κίεβο αύριο ο Μπλίνκεν – Η ανακοίνωση Ζελένσκι

Ουκρανία: Πέντε νεκροί από πυραυλικό πλήγμα στην Οδησσό

Keywords
Τυχαία Θέματα