Γιώργος Γεραπετρίτης: «To Kυπριακό είναι ύψιστη πολιτική για την Ελλάδα – Δεν υπαναχωρούμε στις εθνικές μας θέσεις»

«Διεθνώς έχει πλέον προτεραιοποιηθεί το θέμα της Κύπρου», τόνισε το πρωί της Δευτέρας ο Γιώργος Γεραπετρίτης, λίγα 24ωρα μετά την συμπλήρωση 50 ετών από την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «διεθνώς έχει πλέον προτεραιοποιηθεί το θέμα της Κύπρου».

Όπως εκτίμησε ότι «η τουρκική πλευρά έχει περιέλθει σε πιο ακραία γραμμή». Όσον αφορά στις αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ενιαίες

και εκφράζονται από τον πρωθυπουργό, και πώς στόχος της Αθήνας είναι η επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Όπως επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πριν από ένα χρόνο βρισκόμασταν σε φάση αδράνειας όπου το Κυπριακό δεν συζητούνταν στα διεθνή φόρα και όπως είπε έκτοτε «έχουμε μια σειρά από γεγονότα που επαναφέρουν το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσοχής».

Μάλιστα, όπως είπε, «στον ΟΗΕ έχει πλέον προτεραιοποιηθεί το θέμα της Κύπρου με την προσωπική φροντίδα του γ.γ. του ΟΗΕ». Συμπλήρωσε δε ότι το «το θέμα του Κυπριακού αποτελεί μείζονα πολιτική της ΕΕ» καθώς όπως επισήμανε γίνεται μια συστηματική δουλειά από ελληνικής πλευράς.

«Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης λέγοντας ότι το πρώτο βήμα είναι η έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο που ορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Η λύση θα έρθει μετά από διαρκή κινητικότητα»

Ερωτηθείς για την στάση της Τουρκίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «χωρίς διαβούλευση, ειρήνη και ευημερία δεν μπορεί να υπάρξει» προσθέτοντας ότι «τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να συζητήσουν ώστε να προκύψει μια βιώσιμη, αποδεκτή και ωφέλιμη λύση».

Ερωτηθείς ποιο είναι το επόμενο βήμα απάντησε ότι οι δύο ηγέτες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα έπρεπε να συζητήσουν οι ίδιοι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προσθέτοντας ότι εφόσον απαιτηθεί η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρέχει τις καλές υπηρεσίες.

«Το υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά εγώ έχουμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να επανέλθει το Κυπριακό στην αιχμή του διεθνούς ενδιαφέροντος», σημείωσε προσθέτοντας ότι η επιθυμητή λύση είναι η επανένωση του νησιού.

Επιπλέον όπως είπε «μπορούμε να συζητούμε χωρίς να συμφωνούμε. Έχουμε αποδεχθεί ότι υπάρχουν διαφορές ουσίας» είπε εκτιμώντας «ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να μπορέσουμε να συζητήσουμε» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια στη Μεγαλόνησο ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η Ελλάδα «δεν διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική επί τη βάσει της συγκυρίας. Πάντοτε επισημαίνουμε την ιστορική ευθύνη της Τουρκίας για την εισβολή και την παράνομη Κατοχή και τα παράνομα τουρκικά στρατεύματα. Από την άλλη πλευρά πάντοτε επιδιώκουμε το βήμα του διαλόγου».

«Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε στις εθνικές μας θέσεις»

Πρόσθεσε ότι «ουδέποτε υπήρξε κάποια παραχώρηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς» ενώ τόνισε ότι «οι θέσεις μας είναι ευρωπαϊκές και ότι συνάδουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Σχολιάζοντας την ελληνική αντίδραση στην τουρκική επίθεση στον Έλληνα υπουργό Άμυνας υποστήριξε ότι ήταν η προσήκουσα.

«Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια λογική διαγκωνισμού για το ποιος θα είναι σκληρότερος. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζεται με πάγιες θέσεις που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Οι ανέξοδοι βερμπαλισμοί δεν ωφελούν», είπε προσθέτοντας ότι αυτή την στιγμή η ελληνική εξωτερική πολιτική μπορεί να ασκείται με όρους ισχύος. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο απόγειο της δύναμής της, στο απόγειο της ισχύος της» σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά μετά την τραγωδία της Κύπρου, Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στη Λευκωσία στη μαύρη αυτή επέτειο.

«Πέρα από υψηλό συμβολισμό, είναι και μια μεγάλη διεθνής δήλωση, η οποία γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση σε σύμπνοια με την κυπριακή κυβέρνηση», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Τι είπε για τον Φρέντι Μπελέρη

Σχετικά με τις σχέσεις με την Αλβανία και την συνέχιση της φυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Τον ενάμιση χρόνο που έχει περάσει από την καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη υπήρχαν σοβαρότατες αμφιβολίες τόσο σε ό, τι αφορά το κράτος δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας, αλλά και τις συνθήκες εντός των οποίων έγινε η δίκη αυτή.

Εμείς συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε το ζήτημα αυτό. Ήταν πράξη καλής θέλησης η άδεια που όχι δόθηκε όχι μόνο να ορκισθεί αλλά και να παρασταθεί στο σύνολο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Μιλώντας για τις εκλογές για την ανάδειξη νέου δημάρχου στη Χειμάρρα τόνισε ότι «δεν είναι απαίτηση μόνο της Ελλάδας οι δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, αλλά είναι και απαίτηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο παρακολουθεί τη διενέργεια των εκλογών». Και έσπευσε να συμπληρώσει για τις εκλογές στις οποίες θα λάβουν μέρος και δύο υποψήφιοι ελληνικής καταγωγής: «Το ελάχιστο το οποίο μπορεί να γίνει, ότι οι εκλογές αυτές θα γίνουν υπό όρους δημοκρατικούς».

Σχολιάζοντας την στάση που τηρεί η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σαφής παραβίαση εκ μέρους της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας. Δεν στέκει σε καμία νομική βάσανο το επιχείρημα ότι μπορεί οποιοσδήποτε πολιτικός ή πολιτειακός ηγέτης να αναφέρεται πέραν του τυπικού πλαισίου σε άλλο όνομα για τη χώρα του, διότι αυτό στην πραγματικότητα θα συνιστούσε μία ευθεία παραβίαση. Δεν μπορεί ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός μιας χώρας, όταν βρίσκεται σε δημόσιο λόγο, να επικαλείται ιδιωτική αυτονομία. Αυτά δεν στέκουν ούτε στο εσωτερικό συνταγματικό δίκαιο ούτε στο διεθνές δίκαιο».

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ότι έχει σημαντικά προβλήματα και νομικά και πολιτικά ωστόσο όπως είπε «αυτήν όμως τη στιγμή δεσμεύει τους πάντες και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς θα απαιτήσουμε».

Μιλώντας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ και ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν από το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για μια υπεύθυνη επιλογή του προέδρου Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

«Η λύση θα έρθει μετά από διαρκή κινητικότητα»

ΠΑΣΟΚ: «Φουντώνει» ο προεκλογικός αγώνας – Οι θέσεις των υποψηφίων και τα εκλογικά κοινά που στοχεύουν 

ΣΥΡΙΖΑ: Η «επίθεση φιλίας» Κασσελάκη στον Ανδρουλάκη και η επικείμενη συνεδρίαση της ΚΟ σε βαριά ατμόσφαιρα

Keywords
Τυχαία Θέματα