Γερμανία: Αντιδράσεις για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού – «Σεισμό» προκαλούν οι Πράσινοι (Video)

Η αντιπαράθεση για την ανάδειξη του υποψήφιου Καγκελάριου για την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) φαίνεται ότι στοιχίζει ήδη στον τελικό «νικητή» Άρμιν Λάσετ, ενώ ανταμείβεται, αντίστοιχα, η υποδειγματική διαδικασία των Πρασίνων.

Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv, οι Πράσινοι βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης με ποσοστό 28% (+5), ενώ CDU/CSU μένουν στη δεύτερη θέση με 21% (-6%). Στην τρίτη

θέση παραμένει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 13% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FPD) με 12%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11% και η Αριστερά με 7%.

Εάν αυτό ήταν το επίσημο αποτέλεσμα των εκλογών, η επόμενη κυβέρνηση θα σχηματιζόταν με επικεφαλής τους Πράσινους και Καγκελάριο την Αναλένα Μπέρμποκ. Οι ομοσπονδιακές εκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ποια είναι η Αναλένα Μπέρμποκ

Η Μπέρμποκ γεννήθηκε το 1980, την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε το κόμμα. Οι γονείς της την έπαιρναν σε διαδηλώσεις κατά των πυρηνικών. Έχει περιγράψει την παιδική της ηλικία ως μείγμα κανονιών νερού σε διαμαρτυρίες και κέικ στο σπίτι αργότερα – ένα μείγμα ριζοσπαστισμού της μεσαίας τάξης που συνοψίζει το Πράσινο Κόμμα σήμερα και εξηγεί την τρέχουσα δυναμική του.

Είναι μητέρα δύο παιδιών και απόφοιτος του London School of Economics. Κάθισε για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά έδρανα της Μπούντεσταγκ τον Σεπτέμβριο του 2013 ενώ διετέλεσε συμπρόεδρος των Πρασίνων με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ από το Ιανουάριο του 2018.


Συγκεκριμένα, πριν από τρία χρόνια, το κόμμα ψήφισε την Μπέρμποκ και τον Ρόμπερτ Χάμπεκ ως ηγέτες του κόμματος – και οι δύο “Realos”, αλλά με μια εντυπωσιακή ικανότητα να ενώσουν τις δύο πτέρυγες. Καθώς οι αριθμοί δημοσκόπησης των Πρασίνων αυξήθηκαν, η αντιπολίτευση εξαφανίστηκε και όλα δείχνουν ότι είναι αποφασισμένοι να ανέβουν στην εξουσία.

Διαμαρτυρίες για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Στο μεταξύ, μαζική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν χιλιάδες διαδηλωτές στο κέντρο του Βερολίνου κατά της τροπολογίας σχετικά με την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Το νέο πλαίσιο δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση την αρμοδιότητα να επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς αναλόγως της επιδημιολογικής κατάστασης. Αν π.χ. τα κρούσματα σε μια περιοχή ξεπερνούν τα 165 ανά 100.000 κατοίκους, τα σχολεία θα κλείνουν, ενώ αν υπερβαίνουν τα 150 ανά 100.000 το λιανεμπόριο θα κατεβάζει ρολά.

Όμως οι πολίτες αντιδρούν έντονα στην επιβολή από το Βερολίνο μέτρων τοπικού χαρακτήρα και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υφαρπάζει αρμοδιότητες των κρατιδίων. Πυρά συγκεντρώνει και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το οποίο για τους επικριτές του παραπέμπει σε καθεστώτα όπως αυτό του Χίτλερ ή της Ανατολικής Γερμανίας.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Euronews

Keywords
Τυχαία Θέματα