Για χρέος, έξοδο, μέτρα του 2019 - 2020 η ενημέρωση σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Mε φοροελαφρύνσεις καθησυχάζει η κυβέρνηση

Πολιτική

Το επικείμενο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και η διαπραγμάτευση για την έξοδο από το πρόγραμμα θα βρεθούν στο επίκεντρο της ενημέρωσης που θα γίνει το απόγευμα μετά τις 4.00 σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και άλλους υπουργούς που εμπλέκονται με την τέταρτη αξιολόγηση. Ειδικότερα τους βουλευτές θα ενημερώσουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, Γιώργος Σταθάκης, Αλέξης Χαρίτσης, Θεανώ Φωτίου και Νάσος Ηλιόπουλος.

Την ενημέρωση είχαν ζητήσει στο τέλος

της περασμένης εβδομάδας με επιστολή τους 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές επί της ουσίας ζητούν αναλυτική ενημέρωση για τις προθέσεις και τις δυνατότητες της κυβέρνησης σχετικά με θέματα που έχουν απασχολήσει και τη δημόσια συζήτηση, π.χ. το ενδεχόμενο μη εφαρμογής μέτρων όπως η περικοπή συντάξεων από 1.1.2019, τι θα γίνει με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου (αν υπάρχει κίνδυνος να εφαρμοστεί εμπροσθοβαρώς) αλλά και το αν και πώς επηρεάζουν την έξοδο από το πρόγραμμα οι εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά πάντως τη μεγάλη εικόνα της διαπραγμάτευσης για την έξοδο ο πρωθυπουργός χθες επανέλαβε ότι η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και τη συμφωνία για το χρέος θα είναι μια χώρα που θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της ξανά «χωρίς δεκανίκια και χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης».

Σε ό,τι αφορά το χρέος ειδικά, σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για μια λύση που θα δίνει «σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές», κατά συνέπεια «μία λύση ικανή να πείσει μακροπρόθεσμα τις αγορές και να δώσει τον χρόνο στην ελληνική οικονομία που χρειάζεται για να αναπτυχθεί και να μειώσει μέσω της ανάπτυξης το απόθεμα χρέους που έχει συσσωρευτεί».

Αναφορικά με τα ψηφισμένα μέτρα που έχουν χρόνο εφαρμογής μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, η συζήτηση φαίνεται να υποχωρεί στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο πλέον στρέφεται στη ρητορική των φοροελαφρύνσεων, ενδεχομένως εν είδει αντιμέτρων. Ρητορική που στοχεύει και στο εσωτερικό ακροατήριο (κόμμα, βουλευτές).

Ο πρωθυπουργός χθες, μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης «Ποσειδώνια», αναφέρθηκε εκ νέου στην προοπτική φοροελαφρύνσεων από το 2019, οι οποίες θα είναι «ασφαλείς και όχι συγκυριακές». Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 26ης Γενικής Τακτικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) την περασμένη Παρασκευή ανέφερε πως το 2019 προβλέπεται η δημιουργεί δημοσιονομικού χώρου 700 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πάνε στην ελάφρυνση φόρων, μεταξύ άλλων και των τουριστικών επιχειρήσεων. Για το 2020, είπε, αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα πλησιάσει το 1,3 δισ. ευρώ.

Αντιστοίχως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής», απέφυγε να απαντήσει σχετικά με το ενδεχόμενο μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις και αντέτεινε πως η κυβέρνηση απέδειξε ότι υπερβαίνει τους στόχους στα πλεονάσματα και δημιουργεί «δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις / αυξήσεις δαπανών (ή ένα μείγμα αυτών) για κάθε χρόνο ανάμεσα στο 2019 και το 2022».

«Πέρα από τα 700 εκατ. – που ανέφερε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός –, τα οποία θα κατευθυνθούν σε μόνιμες μειώσεις φόρων από το 2019», είπε, «θα υπάρχει επιπλέον χώρος για μόνιμες παρεμβάσεις και για τα επόμενα χρόνια, ο οποίος μάλιστα θα διευρύνεται κάθε χρόνο. Άρα κάθε χρόνο από το 2019 και μετά θα έχουμε μια ολοένα αυξανόμενη, επεκτατική αναπτυξιακή ώθηση».

χρέοςΚυβέρνησηενημέρωσηΣΥΡΙΖΑΒουλευτέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα