Γιατί καθυστερεί η εισβολή στη Γάζα

Είναι κοινή εκτίμηση των αναλυτών ότι «η χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόφευκτη, προκειμένου να εξουδετερωθεί η απειλή της Χαμάς».

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έδωσε εντολή και πραγματοποίησε την κινητοποίηση 360.000 εφέδρων, οι οποίοι στην παρούσα φάση επιχειρούν σε τέσσερα μέτωπα: στη Λωρίδα της Γάζας,

περιστασιακά στη Δυτική Όχθη, στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα και στα σύνορα Ισραήλ – Συρίας. Ωστόσο η ηγεσία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (Israeli Defence Forces – IDF) δεν έχει δώσει επίσημα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα διεξαχθεί η χερσαία εκκαθαριστική επιχείρηση κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η διεξαγωγή της χερσαίας εισβολής των IDF». Όμως, την προηγούμενη Κυριακή, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα, προκειμένου να δοθεί χρόνος για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους της Γάζας».

Δύο μέρες αργότερα, θέλοντας να δικαιολογήσει την καθυστέρηση της εισβολής στη Γάζα, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, διεμήνυσε λακωνικά ότι «η χερσαία επίθεση έχει καθυστερήσει για στρατηγικούς λόγους».

Επέκταση στόχων;

Μια άλλη ερμηνεία έδωσε ο Τσακ Φράιλιχ, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, που μεταξύ άλλων δήλωσε στο ABC News: «Το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να προετοιμαστεί (σ.σ.: καλύτερα) για μια τέτοια επιχείρηση και να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες παράπλευρες, πολιτικές και μακροπρόθεσμες ζημιές. (…) Αυτή τη φορά το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο…».

Εξίσου σημαντική και ρεαλιστική ήταν και η δήλωση στους «New York Times» του Εχούντ Γιαάρι, συνεργάτη του Washington Institute for Near East Policy: «Το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον χρόνο για να επεκτείνει τον κατάλογο των στόχων του στη Γάζα, συγκεντρώνοντας περισσότερες πληροφορίες και ανακρίνοντας τα στελέχη της Χαμάς που συνελήφθησαν στο ισραηλινό έδαφος… Ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι. Καθώς οι μέρες περνούν, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων αυξάνεται και η ανθρωπιστική κρίση χειροτερεύει ακόμη περισσότερο στον πολιορκημένο θύλακο…».

Στο σημείο αυτό δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε ότι το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης επηρεάζει άμεσα την πιθανότητα επέκτασης του πολέμου και να προσθέσουμε ότι η επέκταση του πολέμου ίσως να έχει προαποφασιστεί από τον σιιτικό άξονα πολύ πριν από την επίθεση της Χαμάς πέριξ της Γάζας. Σενάριο το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπωθεί από ξένους αναλυτές.

Απειλές για αντίποινα

Σε δηλώσεις για τη Γάζα έχει προβεί και η σιιτική πλευρά. Ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «η Μέση Ανατολή θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο, εάν δεν σταματήσει τα χτυπήματα στη Γάζα». Ωστόσο η επικρατούσα εκτίμηση είναι ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την παροχή υλικής και οικονομικής υποστήριξης στους αντιπροσώπους της (proxies) για να πολεμήσουν το Ισραήλ, αντί να εμπλακεί η ίδια άμεσα.

Επίσης σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράκ, της Συρίας, της Υεμένης, αλλά και σουνιτικές εξτρεμιστικές οργανώσεις της Βόρειας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους, έχουν ανακοινώσει τη στήριξή τους στη Χαμάς και έχουν απειλήσει με αντίποινα το Ισραήλ και τους Αμερικανούς.

Αγοράζει χρόνο

Με σχετική ασφάλεια μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι οι σημαντικότεροι λόγοι της καθυστέρησης της ισραηλινής εισβολής των IDF στη Λωρίδα της Γάζας είναι:

1. Η αποστολή επιπρόσθετων αμερικανικών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων στην περιοχή, προκειμένου να λειτουργήσουν αποτρεπτικά ή και να εμπλακούν αν οι συγκρούσεις επεκταθούν.

2. Η μετακίνηση περισσότερων Παλαιστίνιων πολιτών από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προς τη νότια, προκειμένου να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες και συνεπώς να μειωθεί η πιθανότητα επέκτασης της σύγκρουσης.

3. Η πιθανή απελευθέρωση και άλλων ομήρων από τη Γάζα. Η Χαμάς αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων με την ακύρωση της εισβολής στη Γάζα. Όμως, απελευθερώνοντας ομήρους σε τακτά μικρά χρονικά διαστήματα, ίσως μπορέσει να καθυστερήσει την έναρξη της εισβολής για κάποιες μέρες. Επιπρόσθετα επιδιώκει να ανταλλάξει ομήρους με καύσιμα και να επιτρέψει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο διαπραγματευτής της Χαμάς για τους ομήρους Χαλέντ Μεσάαλ είπε ότι η Χαμάς θα απελευθέρωνε ομήρους, εάν το Ισραήλ μείωνε τις αεροπορικές επιδρομές του στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση 50 ομήρων κατέρρευσαν, καθότι το Ισραήλ απαίτησε από τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, ως προϋπόθεση για να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας.

4. Η συλλογή περαιτέρω πληροφοριών για την επιχειρησιακή δυνατότητα, τις υποδομές και το οπλοστάσιο της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Επίσης, για τις προθέσεις και την επιχειρησιακή κατάσταση του Ιράν και του σιιτικού «Άξονα Αντίστασης» (Axis of Resistance) στον νότιο Λίβανο, όπου, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, στις 16 Οκτωβρίου παρατηρήθηκε εντατική ιρανική προσπάθεια μεταφοράς προηγμένων όπλων στη Χεζμπολάχ, και τη νοτιοδυτική Συρία (Υψίπεδα του Γκολάν), όπου από τις 7 Οκτωβρίου αναπτύχθηκαν Αφγανοί σιίτες μαχητές της Fatemiyoun Brigade και Πακιστανοί μαχητές της Zainebiyoun Brigade, αλλά και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, όπου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικές δυνάμεις και ήδη στοχοποιούνται.

Διάσταση απόψεων

Μια άλλη διάσταση απόψεων, μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στο Ισραήλ, μας περιγράφει η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz»: «Ο ισραηλινός στρατός πιέζει τον Νετανιάχου να δώσει το πράσινο φως για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας…». Ηγετικά στελέχη του στρατού πιστεύουν ότι «είναι επιτακτικό να ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση, ακόμη και με το βάρος της απώλειας πολλών στρατιωτών…». Ο ισραηλινός στρατός θεωρεί τη διστακτικότητα του Νετανιάχου ως έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα των IDF.

* Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος είναι γεωστρατηγικός αναλυτής (geostrategical@yahoo.gr)

Διαβάστε επίσης:

Σαλβίνι κατά Ερντογάν: «Αηδιαστικές οι δηλώσεις του» – Προανήγγειλε κλήση του Τούρκου πρεσβευτή στο ΥΠΕΞ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Βίντεο από τη στιγμή που η Χαμάς απαγάγει 23χρονο με ακρωτηριασμένο χέρι

Προκλητικό το Ισραήλ, δηλώνει ότι «θέλει να δώσει ένα μάθημα» στα Ηνωμένα Έθνη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα,gaza