Γιατί ο Μητσοτάκης έκλεισε τα «ευρωπαϊκά» σενάρια – Οι διαβεβαιώσεις για εκλογές το ’27 και πού θα κριθούν πραγματικά

Λίγες μέρες πριν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο υπουργός επικρατείας Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 είχε δηλώσει ότι ο σταθερός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας και η νίκη στις επόμενες εκλογές. Η δήλωση αυτή τότε από πολλούς είχε θεωρηθεί ως αποτέλεσμα αυτονόητο κομματικού πατριωτισμού.

Λίγες μέρες μετά αυτός ο στόχος επισημοποιήθηκε με τον πιο καθαρό τρόπο από τον

ίδιο τον πρωθυπουργό με τη συνέντευξή του στην ΔΕΘ. Άλλωστε και ο ίδιος είχε προετοιμάσει το κλίμα αφού σε όποια συζήτηση κι αν έκανε με βουλευτές στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες εβδομάδες η μόνιμη επωδός του ήταν «δεν χαρίζω την αυτοδυναμία σε κανέναν, δεν πρόκειται να πάω σε πρόωρες εκλογές, πιστεύω ότι μπορώ να γυρίσω το κλίμα».

Η συνέντευξη Μητσοτάκη θέλησε να κλείσει διάφορα σενάρια που τους τελευταίους μήνες κυκλοφορούν σε σαλόνια των Αθηνών και κάνουν λόγο για αναχώρηση του κάποια στιγμή από την εγχώρια πολιτική σκηνή, τύπου Κώστα Σημίτη, παράδοση του δαχτυλιδιού σε κάποιον εκλεκτό και απόκτηση ενός ευρωπαϊκού αξιώματος, παραδείγματος χάρη αυτό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς η θητεία του Αντόνιο Κόστα είναι προς το παρόν δυόμιση χρόνια.

Μάλιστα αυτοί που συζητούσαν αυτά τα σενάρια συζητούσαν πρόωρα κατά πως φαίνεται και τους πιθανούς διαδόχους του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Και η φράση για να κλείσουν αυτά τα σενάρια ήταν λιτή και περιεκτική. «Είμαι πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και δεν έχω καμία πρόθεση να βγω στη σύνταξη. Δεν έχω κάποιο σχέδιο κάποιας απότομης μεταπήδησης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή θέση. Το έλεγα με απόλυτη βεβαιότητα. Σας το επαναλαμβάνω και τώρα. Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας για μια πλήρη θητεία. Αυτή τη θητεία σκοπεύω να την εξαντλήσω έως την άνοιξη του 2027».

Ίσως κάποιοι θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι αυτές είναι οι κατά συνθήκη αλήθειες που λένε συνήθως οι πολιτικοί κι αυτό θα μπορούσε να είχε βάση αν δεν προϋπήρχε η επιβεβαίωση προηγούμενο τοποθετήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι και σε πρόωρες εκλογές δεν θα πάει και τον εκλογικό νόμο δεν θα αλλάξει και την τετραετία θα εξαντλήσει. Όλα τα είπε αρκετά νωρίς όλα τα τήρησε μέχρι τέλους.

Βέβαια κάποιος λιγότερο αισιόδοξος θα μπορούσε να έχει απαντήσει επίσης με λόγια του πρωθυπουργού που είπε στην ίδια συνέντευξη, ότι το 2027 είναι πολύ μακριά και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε είναι εξαιρετικά απρόοπτο.

Όμως οι περισσότεροι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν στραμμένο το βλέμμα τόσο στο 2027 αλλά περισσότερο στο τέλος του 2024 και στο 2025 καθώς θεωρούν ότι εκεί θα φανεί από την δυναμική που θα αναπτύξει η Νέα Δημοκρατία και την αλλαγή που θα μπορέσει να κάνει στις δημοσκοπήσεις εάν έχει τον άνεμο μαζί της προκειμένου το καράβι να φτάσει ξανά σε νικηφόρου λιμάνι το 2027.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να το επιτύχει πολύ πιο εύκολα μία αλλαγή του εκλογικού νόμου όμως ο πρωθυπουργός έκλεισε προς το παρόν και το θέμα του εκλογικού νόμου που η αλήθεια είναι ότι συζητείται και στους κόλπους της κυβέρνησης καθώς ο κύριος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις να υπάρξουν αλλαγές και τροποποιήσεις. Αλλαγές ως προς το όριο εισόδου που χρειάζεται ένα ακόμα να εισέλθει στη Βουλή. Οι γνωρίζοντες λένε ότι η εισήγηση που έχει δεχθεί είναι το 3% να γίνει 5%. Αλλαγές ενδεχομένως και ως προς το μπόνους που θα παίρνει το πρώτο κόμμα σε σχέση με το δεύτερο, μπόνους που μπορεί να αυξάνεται ανάλογα την διαφορά που θα έχουν τα δύο πρώτα κόμματα.

Και αυτές οι εισηγήσεις γίνονται διότι πολλοί φοβούνται ότι η αυτοδυναμία με τον παρόντα εκλογικό νόμο είναι από πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Σε όλους αυτούς απάντησε χθες ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «σε αυτούς οι οποίοι προβλέπουν ότι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο είναι άπιαστο όνειρο, θα συνιστούσα λίγη υπομονή και ίσως κάποιες χρήσιμες ιστορικές αναφορές στο τι έγινε την προηγούμενη τετραετία».

Μία ακόμη ΔΕΘ τελείωσε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστω και «τραυματισμένος» από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι πολιτικά κυρίαρχος καθώς τα δύο αντίπαλα κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ και και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καν αρχηγό και βρίσκονται σε διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας αλλά και ελκυστικού πολιτικού αφηγήματος για τα ίδια. Άλλωστε το ερώτημα που εναγωνίως θέτουν «ποιος μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη» δείχνει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και τα πλεονεκτήματα που έχει ακόμα η Νέα Δημοκρατία.

Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της κυβέρνησης και εναπόκειται στον ίδιο τον πρωθυπουργό να κάνει πράξη όσα είπε χθες στην ΔΕΘ, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά πως αυτά που λέει τα εννοεί.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση Ραγκούση στον Κασσελάκη – «Δεν μπήκαν κουκούλες αλλά βγήκε το φίμωτρο» (Video)

ΠΑΣΟΚ: Στο προσκήνιο το «ασυμβίβαστο» Δούκα – Καταθέτουν τις υπογραφές τους οι υποψήφιοι 

Ξεκινούν οι εξειδικεύσεις των μέτρων της κυβέρνησης – Σήμερα οι εξαγγελίες από το υπουργείο Οικονομικών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, ’27,mitsotakis, ’27