Γιατί στη Γαλλία; - Οι αιτίες και ο κίνδυνος των αναλύσεων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα
Η Γαλλία αντιμετωπίζει μία από τις πιο τρομακτικές και έντονες περιόδους τρομοκρατίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο γράφει το Newsweek. Με δεδομένο ότι οι δρόμοι της χώρας έχουν στοχοποιηθεί από τρομοκράτες τον περασμένο χρόνο, είναι εύλογο να το δει κάποιος σαν ένα πρόβλημα της χώρας. Ακόμη κι αν ο πλανήτης δέχεται συχνά τρομοκρατικά χτυπήματα η συχνότητα των χτυπημάτων στη Γαλλία πρέπει οπωσδήποτε να έχει να μας πει κάτι.
Κάποιοι
Πολλές αναλύσεις ψάχνουν τις αιτίες στα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Οι αναλυτές εστιάζουν στις μειονότητες και την κοινωνικο-οικονομική περιθωριοποίηση των προαστίων των γαλλικών πόλεων που έχουν εξελιχθεί σε «φυτώρια» για ριζοσπαστικοποίηση. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα σημειώνονται ξεσπάσματα με το πιο πρόσφατο να συνταράσσει τη χώρα το 2005, αλλά από πολύ νωρίτερα, όπως οι ταραχές στη Λυών το 1970, δίνουν αξιοπιστία σε αυτές τις αναλύσεις.
Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, λένε οι αναλυτές, εντάσσονται σε μία μακροχρόνια τάση που κυριαρχεί στη Γαλλία.
Αλλά αυτή η εκτίμηση δεν είναι μόνο απλοϊκή, αλλά και επικίνδυνη. Η Γαλλία δεν είναι μία ξεχωριστή περίπτωση, είναι μία από τις πολλές χώρες που εδώ και τρεις δεκαετίες έχουν επηρεαστεί από τον ακραίο ισλαμισμό. Η ιστορία επεκτείνεται από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν κατά των Σοβιετικών, περνά από τη Βοσνία και την αντιαμερικανική εξέγερση των Σουνιτών στο Ιράκ.
Πράγματι, τα τελευταία γεγονότα στη Γερμανία και η μακροχρόνια μάχη κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι η Γαλλία είναι πολύ μακριά από το να χαρακτηριστεί μοναδική περίπτωση. Υπάρχει μία τάση να θεωρείται το αποικιακό παρελθόν ή τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα με την απαγόρευση των μουσουλμανικών συμβόλων όπως οι μαντίλες, ως η αιτία για τα τρομοκρατικά χτυπήματα.
Θα ήταν όμως πιο χρήσιμο να αναζητούσαμε ποιες διασυνδέσεις οδηγούν τους ανθρώπους να διαπράττουν θηριωδίες σε γαλλικές πόλεις σε σχέση με αυτούς που διαπράττουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε άλλες χώρες.
Μετά από κάθε επίθεση, το υπόβαθρο των ανθρώπων που εμπλέκονται στις επιθέσεις ερευνάται για να βρεθεί η κοινή διασύνδεση. Από το Charlie Hebdo, το Bataclan, τη Νίκαια και τη Ρουέν, οι επιτιθέμενοι είχαν ιστορικό εγκλημάτων και βίας. Αυτό που συνδέει έναν νεοαφιχθέντα από την Τυνησία, έναν πρώην έμπορο ναρκωτικών από το Βέλγιο και ένα γιο προσφύγων από το Μαλί που επιτέθηκε σε σούπερ μάρκετ Εβραίων, δεν είναι η κοινή μάχη απέναντι στο αποικιακό παρελθόν της χώρας ή την κοινωνικο-οικονομική περιθωριοποίηση, αλλά είναι η ιστορία της ψυχοπαθολογικής, εγκληματικής και βίαιης συμπεριφοράς.
Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο γιατί το να βασίζεσαι τόσο έντονα σε ιστορικές ή κοικωνικο-οικονομικές ερμηνείες για τις πρόσφατες επιθέσεις στη Γαλλία εμπεριέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα.
Οι άνθρωποι πίσω από αυτές τις επιθέσεις έχουν στόχο να διχάσουν και αυτές οι ερμηνείες μας οδηγούν στην παγίδα τους. Θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιτάχυνση της περιθωριοποίησης των μουσουλμάνων και των μειονοτήτων στη Γαλλία.
Δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στις κοινωνικο-οικονομικές και ιστορικές αιτίες δημιουργεί σύγχυση, συσχετίσεις και αιτιότητα με κάποιους εξαιρετικά επικίνδυνους τρόπους. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στη Γαλλία με υπόβαθρο από τη Βόρεια και Δυτική Αφρική. Πολλοί ζουν σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής περιθωριοποίησης. Αλλά πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι συμπαθούν την τρομοκρατία. Πολλοί νιώθουν τη Γαλλία ως το σπίτι τους και αισθάνονται Γάλλοι, ακόμη κι αν έχουν θρησκευτικές σχέσεις και την δεύτερη πατρίδα τους στις ακτές της Μεσογείου.
Πράγματι, οι βασικές τους ανησυχίες είναι ίδιες με όλους τους υπόλοιπους που ζουν στη Γαλλία και έχουν διαφορετική εθνικότητα. Είτε είναι πιστοί ή κοσμικοί, αντιμετωπίζουν τις ίδιες πιέσεις όπως όλοι οι Γάλλοι, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης ανεργίας των τελευταίων 30 ετών και κυρίως της ανεργίας των νέων.
Οι άνθρωποι που επιτίθενται είναι διαταραγμένα άτομα που έχουν πρόθεση να εμπλακούν σε εγκληματικές και βίαιες ενέργειες, δεν κάνουν εξέγερση κατά των υπαρχουσών κοινωνικών συνθηκών.
Δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς. Όταν η Αλ Κάιντα διατάσσει τους μαχητές της να αναλάβουν ρόλο στην βελτίωση της κοινωνικής κατάστασης στις τοπικές κοινωνίες όπως για παράδειγμα της Τυνησίας και το πηγαίνει πολύ πιο μακριά όταν ζητάει από τους τζιχαντιστές να μαζεύουν σκουπίδια, δεν βρίσκει ανταπόκριση. Αντίθετα οι μαχητές αντέδρασαν και αυτομόλησαν στον ISIS. Αυτό που θέλουν είναι να συνεχίσουν να προκαλούν επεισόδια βίας και αιματοκυλίσματα και όχι να χτίσουν μία καλύτερη κοινωνία.
Αυτή η επιχειρηματολογία δεν είναι μια προσπάθεια να περιοριστεί η σημασία των σοβαρών κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες στη Γαλλία και η γαλλική κυβέρνηση χρειάζεται επειγόντως να τις αντιμετωπίσει. Αλλά επιχειρηματολογώντας ότι οι αιτίες για τις επιθέσεις είναι κοινωνικές, οικονομικές, ιστορικές ή θρησκευτικές ενέχουν τον κίνδυνο περιθωριοποίησης αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων που προσπαθούν να προάγουν τη ζωή τους στη Γαλλία.
Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος
Γαλλίαεπιθέσεις Γαλλίατρομοκρατία Γαλλίαγιατί γίνονται επιθέσεις στη ΓαλλίαHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν είστε μητέρα και έχετε κάνει παιδί μετά το 2013 τότε διαβάστε παρακάτω
- Τελευταία πράξη του δράματος για τις σερβιτόρες που σκοτώθηκαν στη Ρόδο
- ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΣΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
- Το παρασκήνιο με τα 7 εκατ. ευρώ και τον Σαλίνο στον Ολυμπιακό
- Κάλυψε την απώλεια του ΕΚΑΣ σε 10 συνταξιούχους η Άννα Βαγενά
- Γ. Κατρούγκαλος: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην κλείσει ο Μαρινόπουλος
- Συνταγή για υπέροχα κανελόνια με μανιτάρια και μπέικον
- Κρήτη: Γάλλοι ρήμαξαν το δωμάτιο που έκαναν διακοπές τέσσερις Ολλανδέζες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Σε κρίση οι σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ; - Αντιαμερικανική διαδήλωση στη βάση του Ιντισρλίκ (Video)
- Στοά Μοδιάνο-Θεσσαλονίκη: Πωλείται μια ιστορία 90 χρόνων...
- Μητέρες που απέκτησαν παιδί μετά το 2013 βγαίνουν στη σύνταξη στα 55
- Στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να δίνουν στα μωρά τους ονόματα Πόκεμον!
- Νταλίκα έχασε τον έλεγχο και παρέσυρε ...μπαλκόνι (Photo)
- Παυλόπουλος: Να διορθωθεί το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής
- Είκοσι μία φωτογραφίες με γατάκια, τόσο όμορφα και γλυκά που μοιάζουν ψεύτικα
- Εκκαθαρίσεις Ερντογάν και στον επιχειρηματικό κόσμο της Τουρκίας
- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης κατά Εφέτη
- Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται το πρωήν στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Γιατί στη Γαλλία; - Οι αιτίες και ο κίνδυνος των αναλύσεων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα
- Στοά Μοδιάνο-Θεσσαλονίκη: Πωλείται μια ιστορία 90 χρόνων...
- Στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να δίνουν στα μωρά τους ονόματα Πόκεμον!
- Σε κρίση οι σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ; - Αντιαμερικανική διαδήλωση στη βάση του Ιντισρλίκ (Video)
- Νταλίκα έχασε τον έλεγχο και παρέσυρε ...μπαλκόνι (Photo)
- Τέλος η εθνική Γερμανίας για τον Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ
- Παυλόπουλος: Να διορθωθεί το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής
- Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται το πρωήν στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου
- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης κατά Εφέτη
- Είκοσι μία φωτογραφίες με γατάκια, τόσο όμορφα και γλυκά που μοιάζουν ψεύτικα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι προκαλεί τις καούρες και πώς αντιμετωπίζονται;
- Πασίγνωστη ξένη ηθοποιός βρίσκεται στη Σκιάθο για διακοπές! [photo]
- «Σημαντικό έργο υποδομής το νέο αεροδρόμιο της Πάρου» (video)
- «Κορεό» με τον Αλαντίν από τους οπαδούς της Σεντ Ετιέν στον αγώνα με την ΑΕΚ
- Ξανά υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές το ΑΠΘ
- Ο Μπιλ Κλίντον... κοιμάται την ώρα της ιστορικής ομιλίας της συζύγου του, Χίλαρι! [εικόνες & βίντεο]
- Ο Θ. Δρίτσας για τη μετεγκατάσταση και των τελευταίων προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά
- Γιατί το ίντερνετ τρολάρει τη νεκρή μητέρα του Ντόναλντ Τραμπ
- Εγκαίνια στην Πάρο εν μέσω πολιτικού πολέμου για τον Αλέξη Τσίπρα