Γιατί τα αεροπορικά εισιτήρια στην Ευρώπη είναι πιο φθηνά από τα σιδηροδρομικά

Τα αεροπορικά ταξίδια επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά και τα σιδηροδρομικά ταξίδια επιβαρύνουν την τσέπη μας.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, τα εισιτήρια με τον σιδηρόδρομο στην Ευρώπη είναι κατά μέσον όρο 71% πιο ακριβά σε σύγκριση με τα αεροπορικά εισιτήρια.

Η

Greenpeace έκανε σύγκριση τιμών σε εισιτήρια αεροπλάνων και τραίνων σε 112 ευρωπαϊκούς προορισμούς σε εννέα διαφορετικές ημερομηνίες και διαπίστωσε ότι τα τραίνα ήταν πιο φτηνά μόνο σε 23 περιπτώσεις.

Έτσι, παρόλο που τα αεροπορικά ταξίδια παράγουν πολύ περισσότερα επιβλαβή αέρια για το περιβάλλον, σε σύγκριση με τα τραίνα, οι περισσότεροι ταξιδιώτες προτιμούν να μεταβούν στον προορισμό τους με αεροπλάνο, αφού είναι πιο φτηνό.

Στην Πολωνία το κόστος των σιδηροδρομικών εισιτηρίων είναι μισό σε σύγκριση με τα αεροπορικά, αλλά στη Βρετανία οι ταξιδιώτες πληρώνουν τέσσερις φορές πιο ακριβά τα σιδηροδρομικά εισιτήρια σε σύγκριση με τα αεροπορικά.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της διαδρομής Βαρκελώνη- Λονδίνο: με τραίνο κοστίζει περίπου 384 ευρώ, ενώ μπορείς να βρεις πτήση με εισιτήριο μόλις 12,99 ευρώ.

Η σύνδεση Λονδίνου-Βαρκελώνης είναι η τρίτη πιο δημοφιλής αεροπορική γραμμή στην Ευρώπη. Το 2019 αυτό το ταξίδι το έκαναν 3,39 εκατομμύρια άνθρωποι.

Όπως παρατηρεί η Greenpeace αυτό σημαίνει ότι αν αυτοί οι ταξιδιώτες προτιμούσαν το τραίνο αντί του αεροπλάνου, τότε η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με επιβλαβή αέρια που παράγουν τα αεροπλάνα θα ήταν μικρότερη κατά 461.000 τόνους , όσο παράγουν τον χρόνο 300.000 αυτοκίνητα.

«Γιατί να πάρει κάποιος το τραίνο από το Λονδίνο στη Βαρκελώνη και να πληρώσει 384 ευρώ, όταν τα αεροπορικά ταξίδια κοστίζουν μέχρι 12.99 ευρώ;» αναρωτιέται η Greenpeace.

Ωστόσο ακόμα και οι Ευρωπαίοι που έχουν περιβαλλοντική συνείδηση και θα προτιμούσαν τη μετακίνηση με το πιο φιλικό προς το περιβάλλον τραίνο, το ξανασκέφτονται όταν φτάνουν στην έκδοση των εισιτηρίων και διαπιστώνουν το υψηλό κόστος των σιδηροδρομικών μετακινήσεων.

Στην Ισπανία, όπου υπάρχει ένα αναπτυγμένο δίκτυο με τέσσερις εταιρίες στον ανταγωνισμό, οι αεροπορικές πτήσεις είναι πιο φτηνές από τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις στο 71% των περιπτώσεων που μελετήθηκαν από την Greenpeace.

Οι χώρες που έχουν πιο ακριβά εισιτήρια τραίνων είναι η Βρετανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία. Τα τραίνα είναι πιο προσιτά σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, αλλά οι χρόνοι του ταξιδιού, οι συνδέσεις και η συχνότητα των δρομολογίων είναι χειρότερες από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Επιπλέον κάποιες σιδηροδρομικές εταιρίες στην Ευρώπη δεν διαθέτουν εισιτήρια νωρίτερα των δύο-τριών μηνών, κάτι που δίνει αβαντάζ στις αεροπορικές εταιρίες.

Πίσω από αυτή την εικόνα υπάρχει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξαιρεί τις αεροπορικές εταιρίες από την καταβολή φόρων για την κηροζίνη που χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα, ενώ δεν υπάρχουν ανάλογες εξαιρέσεις για τα καύσιμα των τραίνων. Αυτό έχει ως συνέπεια οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χάνουν περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ την ώρα από τους δυνητικούς φόρους στις αεροπορικές εταιρίες.

«Οι αεροπορικές εταιρείες επωφελούνται από τα εξωφρενικά οικονομικά πλεονεκτήματα που έχουν. Τα αεροπλάνα όμως ρυπαίνουν περισσότερο από τα τραίνα, άρα γιατί ενθαρρύνονται οι ταξιδιώτες να προτιμούν το αεροπλάνο;» επισήμανε ο Λορελέι Λιμουζίν, στέλεχος της Greenpeace που είναι υπεύθυνο για την κλιματική πολιτική στην ΕΕ. «Τα αεροπορικά εισιτήρια με 10 ευρώ είναι εφικτά μόνο γιατί κάποιοι άλλοι πληρώνουν το πραγματικό κόστος, όπως οι εργαζόμενοι και οι φορολογούμενοι», πρόσθεσε.

Τα αεροπλάνα ευθύνονται για το 2,5% της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και εκλύουν πέντε φορές περισσότερα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τα τραίνα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Η Greenpeace κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μακροπρόθεσμες πολιτικές για «κλιματικά εισιτήρια» στις δημόσιες μεταφορές που θα χρηματοδοτούνται από την φορολόγησης τις αεροπορικές εταιρίες, με βάση το πόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον με επιβλαβή αέρια.

Διαβάστε επίσης:

Αντίγουα: Η πόλη-μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που «ζει» πάνω σε τέσσερα ηφαίστεια (photos/videos)

Ολλανδία: «Στοπ» στα κρουαζιερόπλοια από τον δήμο του Άμστερνταμ (videos)

Γιοχάνεσμπουργκ: Υπόγεια έκρηξη τίναξε στον άερα δεκάδες οχήματα – Συγκλονιστικό βίντεο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρώπη,evropi