Γιαβάς – γιαβάς η άνοδος στις τιμές των ακινήτων

Αισιόδοξα είναι τα πρώτα στοιχεία του 2021 σε ό,τι αφορά την πορεία της κτηματαγοράς και ειδικότερα τα οικιστικά ακίνητα.
Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι η απελευθέρωση των μετακινήσεων, άρα και των ταξιδιών, θα ενεργοποιήσει σταδιακά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ μεγάλες προσδοκίες έχει καλλιεργήσει και η προαναγγελία του νέου και ιδιαίτερα αναβαθμισμένου προγράμματος «Εξοικονομώ», συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, που θα αρχίσει να τρέχει από το φθινόπωρο.


Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο και οι μεσίτες προβλέπουν ότι με την επιστροφή της ζωής σε κανονικές συνθήκες θα

υπάρξει ζωηρή αναθέρμανση και της Golden Visa, για την οποία το ενδιαφέρον, όπως είναι λογικό, είχε σχεδόν μηδενιστεί κατά τη διάρκεια των διαδοχικών λοκντάουν.


Παράγοντες της αγοράς ακινήτων θεωρούν ότι όσο το πρόγραμμα εμβολιασμών προχωράει και αίρονται και τα τελευταία μέτρα κατά της πανδημίας, όπως για παράδειγμα οι περιορισμοί στις πτήσεις, η ζήτηση από αλλοδαπούς επενδυτές, οι οποίοι επιθυμούν να εκμεταλλευθούν τα κίνητρα που προσφέρει το πρόγραμμα της Golden Visa, θα αυξηθεί σημαντικά ωθώντας προς τα πάνω και τις τιμές των ακινήτων.


Όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2021 θα είναι πιθανότατα μια χρονιά που θα μετριάσει τις περσινές απώλειες. Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη χρονιά τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα.

Τα κίνητρα


Αν μέσα σε όλα αυτά λάβουμε υπόψη και τα αρκετά φορολογικά και οικονομικά κίνητρα που έχουν ληφθεί τελευταία σε μία προσπάθεια να πάρει μπρος η οικοδομή, που θεωρείται η παραδοσιακή ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, τότε είναι λογικό να αναμένουμε μία συνολική ανάκαμψη του κλάδου, που θα βοηθήσει και στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Τέτοια μέτρα είναι η αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα διαμερίσματα, οι εκπτώσεις φόρου για τις ανακαινίσεις, το «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας και η προσέλκυση πλούσιων και συνταξιούχων να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.


Ωστόσο, κλειδί στην εξέλιξη και τη δυναμική της αγοράς θα αποτελέσουν οι ευρύτεροι χρηματοοικονομικοί δείκτες, η πρόσβαση στον δανεισμό, η ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων αλλά και η εν γένει εσωτερική και εξωτερική σταθερότητα της χώρας μας.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ


Τα στοιχεία από το πρώτο τρίμηνο του 2021 δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, που προβλέπει ότι κατά την τρέχουσα χρονιά αναμένεται να επέλθουν δομικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων.
O ρυθμός αύξησης των τιμών σε όλη τη χώρα επιταχύνεται κατά 3,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους από 2,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ενώ πολύ μεγαλύτερη είναι η αύξηση στην Αθήνα (5,4%). Μάλιστα, τα ακίνητα παλαιότητας άνω των πέντε ετών έχουν μικρό προβάδισμα στις αυξήσεις τιμών.


Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ήταν 2,9% για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, και 3,4% για τα παλαιά, ηλικίας άνω των 5 ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτιμήσεων που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, το 2020, για τρίτη συνεχή χρονιά, στην αγορά των κατοικιών σημειώνεται αύξηση των τιμών, με τις τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) να καταγράφουν αύξηση κατά 4,2% σε ετήσια βάση, έναντι 7,2% το 2019 και 1,8% το 2018. Στα επιμέρους τρίμηνα του 2020 παρατηρείται σημαντική σταδιακή αποκλιμάκωση του ετήσιου ρυθμού αύξησης των τιμών (6,7%, 4,2%, 3,5% και 2,6%).

Οι τιμές των «νέων» διαμερισμάτων το 2020 αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 4,7%, σημαντικά ενισχυμένο σε σχέση με αυτόν των «παλαιών» διαμερισμάτων (3,9%). Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, οι υψηλότεροι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης στις τιμές διαμερισμάτων καταγράφηκαν στην Αθήνα (7,4%) και στη Θεσσαλονίκη (4,6%).
Ωστόσο, ηπιότερος ήταν ο ρυθμός αύξησης στις λοιπές ημιαστικές και αγροτικές περιοχές (1,8%), ενώ οριακή αύξηση (0,1%) σημειώθηκε στις άλλες μεγάλες πόλεις.

Συγκρατημένη η δυναμική το 2020

Η δυναμική της αγοράς οικιστικών ακινήτων κατά το 2020 περιορίστηκε σημαντικά, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στα στοιχεία του προγράμματος Golden Visa, στην περιορισμένη εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων, στον μειωμένο αριθμό μεταβιβάσεων κατοικιών, στο συγκρατημένο επενδυτικό ενδιαφέρον ειδικά στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς και στις αρνητικές επιχειρηματικές προσδοκίες για την κατασκευή κατοικιών, όπως αποτυπώνονται στον σχετικό δείκτη του ΙΟΒΕ.


Ωστόσο, η αγορά κατοικιών διατηρεί σχετική ανθεκτικότητα, η οποία επιβεβαιώνεται τόσο από τους ετήσιους ρυθμούς αύξησης των τιμών όσο και από τις εξελίξεις που καταγράφονται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την αγορά ακινήτων.


Ειδικότερα, το ενδεκάμηνο του 2020 η οικοδομική δραστηριότητα κατοικιών συνέχισε σε επίπεδο χώρας να ενισχύεται έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019 τόσο στον αριθμό όσο και σε όρους όγκου νέων οικοδομικών αδειών (15,6% και 19,0% αντίστοιχα), ενώ οι ρυθμοί αύξησης στην Αττική ήταν υψηλότεροι (29,7% και 23,8% αντίστοιχα).


Παράλληλα, οι επενδύσεις σε κατοικίες (σε σταθερές τιμές) ενισχύονται κατά 15,6% το 2020, έναντι μικρής αύξησης κατά 0,4% το 2019, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ (1,0%).

Ειδήσεις σήμερα

Ακίνητα: Αυτές είναι οι 10 πιο περιζήτητες περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Αθήνα: Μία πόλη με πολλά κρυμμένα μυστικά (Photos/Video)

Ποιες επιχειρήσεις θα καταβάλουν μηδενικό ενοίκιο τον Μάιο

Keywords
Τυχαία Θέματα