Γκέερτ Βίλντερς: Ποιος είναι ο Ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός που προκαλεί «εφιάλτες» στις Βρυξέλλες (photos/videos)

«Ο χειρότερος εφιάλτης για την ΕΕ» χαρακτηρίζεται ο Γκέερτ Βίλντερς από το Politico, καθώς πέρα από την εμπρηστική αντι-ισλαμική και αντι-μεταναστευτική ρητορική του, τις Βρυξέλλες καταδιώκει πλέον το όραμά του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της Ολλανδίας από την Ένωση- το αποκαλούμενο Netherlands-exit, ή Nexit.

Επτά χρόνια μετά το Brexit

των Βρετανών, η υπόσχεση του Βίλντερς στους ψηφοφόρους του ότι θα κληθούν να αποφασίσουν για τις σχέσεις της χώρας τους με την ΕΕ ήταν μία από τις βασικές αρχές στην πλατφόρμα με την οποία το ακροδεξιό κόμμα του κέρδισε τις εκλογές.

Μπορεί ο Βίλντερς τις τελευταίες εβδομάδες να κατέβασε τους τόνους ως προς την αντι-ισλαμική ρητορική του, αλλά δεν έκανε βήμα πίσω ως προς τις ευρωσκεπτικιστικές θέσεις του.

Ο Βίλντερς, οι «καθυστερημένοι» και «τα αποβράσματα»

Ο Βίλντερς, ένας ασπρομάλλης μαχητικός εξηντάρης, με επιθετικό ύφος και προβοκατόρικες θέσεις οδήγησε τις ολλανδικές εκλογές εκεί που ήθελε: τις έφερε στο επίκεντρο της προσοχής των Βρυξελλών.

Ο Guardian χαρακτηρίζει «πολιτικό σεισμό» τη νίκη του Κόμματος της Ελευθερίας του Βίλντερς, ο οποίος θα έχει τον ρόλο κλειδί στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, μετά από μία εκλογική μάχη στην οποία κυριάρχησε η συζήτηση για το μεταναστευτικό.

Ο Βίλντερς χαρακτηρίζει το Ισλάμ ως «ιδεολογία μιας καθυστερημένης κουλτούρας», αποκαλεί τους Μαροκινούς «αποβράσματα», έχει την ίδια εμπρηστική ρητορική με τον Ντόναλντ Τραμπ και χρησιμοποιεί τα social media για να απευθύνεται στους οπαδούς του. Γεννημένος το 1963 σε μια κωμόπολη κοντά στα σύνορα με την Γερμανία, μεγάλωσε σε καθολική οικογένεια, μπήκε στην πολιτική συντασσόμενος με το VVD – το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία- αλλά το εγκατέλειψε στη συνέχεια επειδή θεώρησε ότι ήταν πολύ ήπια η στάση του απέναντι στο Ισλάμ και τους πρόσφυγες/ μετανάστες. Το 2004 ίδρυσε το Κόμμα της Ελευθερίας, με άξονα την σκληρή στάση απέναντι στο Ισλάμ και το μεταναστευτικό. Λέγεται πως η απέχθειά του για το Ισλάμ καλλιεργήθηκε από τη δολοφονία του ριζοσπάστη αντι-ισλαμιστή κινηματογραφιστή Τέο βαν Γκογκ, το 2004 και από την περίοδο που πέρασε σε ένα κιμπούτζ στο Ισραήλ.

Όμως τα τελευταία χρόνια η πρωτοκαθεδρία του κόμματος της Ελευθερίας στην ακροδεξιά ολλανδική σκηνή απειλήθηκε από το Φόρουμ για τη Δημοκρατία, του Τιερί Μποντέτ, που το 2019 στις περιφερειακές εκλογές έφτασε στο 15%. Ο Βίλντερς ανέκτησε την πρωτοκαθεδρία οξύνοντας περαιτέρω την αντι-ισλαμική ρητορική και διευρύνοντας την πολιτική ατζέντα του.

Άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ασχοληθεί πρωτίστως με την απαγόρευση λειτουργίας τεμενών, την απαγόρευση του Κορανίου και την ισλαμικής μαντήλας στους δημόσιους χώρους, αλλά θα εστιάσει στα οικονομικά θέματα, την κρίση στον τομέα της κατοικίας, τον πληθωρισμό και την κλιματική κρίση- την οποία χαρακτηρίζει ένα νέο είδος τυραννίας για τη χώρα του.

Ο θαυμαστής του Πούτιν που αλλάζει το ολλανδικό DNA

Ο Βίλντερς διακηρύττει ότι θα αποκαταστήσει τον έλεγχο στα εθνικά σύνορα της Ολλανδίας, ότι θα συλλαμβάνει και θα απελαύνει με συνοπτικές διαδικασίες τους παράτυπους μετανάστες, θα επαναφέρει τις άδειες εργασίας για όσους προέρχονται από άλλες χώρες της ΕΕ. Πολιτικές που θα αλλάξουν ριζικά το DNA της Ολλανδίας.

Όπως και οι υπόλοιποι ακροδεξιοί στην Ευρώπη, ο Βίλντερς δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και καταγγέλλει την «υστερική ρωσο-φοβία» στην Ευρώπη. Εξάλλου μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία ο Βίλντερς έσπευσε στην Μόσχα για να συναντηθεί με στελέχη της Δούμα, αλλά στη συνέχεια χαρακτήρισε «λάθος» την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο μία κυβέρνηση υπό τον Βίλντερς δεν θα έχει τον ίδιο ρόλο που είχε ως σήμερα η Ολλανδία έναντι της Ουκρανίας και προφανώς θα επανεξεταστεί η πρόταση του απερχόμενου πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε για την παραχώρηση μαχητικών F16 στην Ουκρανία.

Οι πιθανές συμμαχίες στο ρευστό πολιτικό πεδίο

Ο Γκέερτ Βίλντερς μετά από έξι εκλογικές μάχες έφερε το ακροδεξιό κόμμα του στην πρώτη θέση και αναζητεί κυβερνητικούς εταίρους. Η συμμαχία Πράσινων και Εργατικών υπό τον Φρανς Τίμερμανς μάλλον θα γυρίσει την πλάτη στον Βίλντερς, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, με επικεφαλής την Ντίλαν Γιέσιλγκιοζ το σκέφτεται και εκείνος που έδειξε πιο ανοιχτός για συνεργασία με τους ακροδεξιούς είναι ο αρχηγός του κεντρώου κόμματος NSC, Πίτερ Όμτσιγκτ. Βεβαίως σε μία κοινωνία που έχει κάνει τόσο εντυπωσιακή ακροδεξιά στροφή, ακόμα και το (θεωρητικά) φιλελεύθερο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, μπορεί τελικά να καταλήξει κυβερνητικός εταίρος της ακροδεξιάς.

Ο Βίλντερς φρόντισε να διευκολύνει τέτοιες διεργασίες, λέγοντας χθες το βράδυ: «Κατανοώ πολύ καλά ότι τα κόμματα δεν θέλουν να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση με ένα κόμμα που προωθεί αντισυνταγματικά μέτρα. Δεν θα συζητήσουμε για τα τζαμιά, τα Κοράνια και τα ισλαμικά σχολεία»… Ακόμα κι αν αφήσει στην άκρη το αίτημα για δημοψήφισμα για Nexit, η συμμετοχή του Βίλντερς ως αρχηγού της ολλανδικής κυβέρνησης στο επόμενο συμβούλιο της ΕΕ θα φέρει πολλούς σε δύσκολη θέση και θα προκαλέσει χαμόγελα ικανοποίησης στους ομοϊδεάτες του, όπως στον Όρμπαν και την Μαριν Λε Πεν, που έσπευσαν να εκφράσουν την χαρά τους για τη νίκη της ολλανδικής ακροδεξιάς.

Στις Βρυξέλλες ελπίζουν πάντως ότι ο Βίλντερς θα προσγειωθεί στην πραγματικότητα των Βρυξελλών, όπως έκανε η Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, που έφερε το κόμμα της στην πρώτη θέση και ανέλαβε την πρωθυπουργία με σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στην Ολλανδία: Πανηγυρίζουν Όρμπαν και Λε Πεν για τη νίκη του ακροδεξιού Βίλντερς

Ερντογάν: Έδωσε σε παιδιά το μεγαλύτερο σε αξία χαρτονόμισμα της Τουρκίας – «Ήρθε ο παππούς Ταγίπ» (video)

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Ούτε ανακωχή, ούτε απελευθέρωση ομήρων πριν από την Παρασκευή»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γκέερτ Βίλντερς, Ποιος, Ολλανδός, Βρυξέλλες,gkeert vilnters, poios, ollandos, vryxelles