Η Άγκυρα «χτίζει» τη «γαλάζια πατρίδα» - Αποφασιστικές και αποτελεσματικές οι τουρκικές κινήσεις το 2020
Η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίστηκε, μεταξύ άλλων, και από την ιδιαίτερη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κλείνει με την ανταλλαγή «φιλοφρονήσεων» μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
● Από τη μία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «συμβούλευσε» μέσω Twitter τον Έλληνα ομόλογό του η Ελλάδα να μην «κρύβεται» πίσω από άλλους (υπονοεί Ευρωπαίους και Αμερικανούς) και να προσέλθει σε διάλογο.
● Από την άλλη ο Νίκος Δένδιας
Με μια πρώτη ματιά μοιάζει σαν οι δύο χώρες να μην έχουν μετακινηθεί στο ελάχιστο από τις θέσεις που διατυπώνουν, οι οποίες συντηρούν ένα «αδιέξοδο». Ωστόσο τα γεγονότα των τελευταίων δώδεκα μηνών έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα, στα οποία αξίζει, συνοπτικά, να αναφερθούμε, καθώς περιγράφουν μια «αλυσίδα» η οποία σέρνει την Αθήνα στο τραπέζι ενός διαλόγου στον οποίο θα υποχρεωθεί να συζητήσει το σύνολο των τουρκικών απαιτήσεων. Ας δούμε, λοιπόν, τους κρίκους αυτής της αλυσίδας.
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Στα τέλη Νοεμβρίου του 2019 η Αθήνα αιφνιδιάστηκε από την ανακοίνωση της Άγκυρας για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης με την (αναγνωρισμένη διεθνώς) κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη. Το μνημόνιο υπεγράφη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη.
Αμέσως έγινε γνωστή η τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία περιγράφεται η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και κατεγράφησαν οι τουρκικές διεκδικήσεις δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Με αυτή τη συμφωνία η Άγκυρα επιχειρεί να εκμηδενίσει την επήρεια σε ΑΟΖ της Κύπρου και του Καστελλόριζου.
Τα επεισόδια στον Έβρο
Η νέα (2020) χρονιά ξεκίνησε με την πολύ καλά σχεδιασμένη από την Άγκυρα επιχείρηση διοχέτευσης προσφύγων και μεταναστών προς το ελληνικό έδαφος στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, με την αρωγή των τουρκικών αρχών, χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν στην Αδριανούπολη και καθημερινά με συντονισμένες κινήσεις επιχειρούσαν να παραβιάσουν τα σύνορα και να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.
Η αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων αποδείχτηκε αποτελεσματική και η πίεση βαθμιαία εκτονώθηκε, καθώς στο μεταξύ εμφανίστηκε και η «βόμβα» του κορωνοϊού. Η τουρκική κυβέρνηση, ωστόσο, με τον τρόπο αυτόν υπενθύμισε (στην Ε.Ε.) τις δυνατότητές της να απειλεί ανά πάσα στιγμή ελέγχοντας τη ροή των μεταναστευτικών ροών.
Οι Navtex του «Oruc Reis»
Με το ξεκίνημα του καλοκαιριού του 2020 άρχισαν οι κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis», το οποίο με τη συνοδεία στολίσκου πολεμικών άρχισε την προσπάθεια της πρακτικής «υλοποίησης» του τουρκολιβυκού μνημονίου. Το τουρκικό ερευνητικό (και ο στολίσκος των πολεμικών) με αλλεπάλληλες Navtex «κέντησε» τις θαλάσσιες περιοχές βορειοανατολικά της Κρήτης μπαίνοντας και βγαίνοντας σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας.
Η κινητοποίηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπήρξε άμεση και η παρουσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ήταν έντονη, παρότι το τουρκικό ερευνητικό ερευνούσε σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μιλίων από το Καστελλόριζο ή τις ακτές της Ρόδου.
Τζαμί η Αγια-Σοφιά...
Τον Ιούλιο ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε ότι «γράφει» στα παλιά του τα παπούτσια, μαζί με την Ελλάδα, και τη Δύση προχωρώντας στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας (μουσείου και μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς) σε τζαμί. Οι διαμαρτυρίες της Αθήνας, αλλά και οι καταδίκες που έπεσαν βροχή από παντού, δεν πτόησαν τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος έκανε μια επίδειξη δύναμης τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας του.
...και μυστικές συνομιλίες
Παρά τις τουρκικές προκλήσεις με το «Oruc Reis» και την Αγια-Σοφιά, η ελληνική κυβέρνηση, όπως αποδείχτηκε ύστερα από λίγες βδομάδες, συμμετείχε σε έναν γύρο μυστικών συνομιλιών στο Βερολίνο μεταξύ των εκπροσώπων της Μέρκελ, του Μητσοτάκη και του Ερντογάν. Οι συνομιλίες έγιναν υπό την εποπτεία της Γερμανίας και στόχος τους ήταν η δρομολόγηση ελληνοτουρκικών συνομιλιών εφ’ όλης της ύλης.
Οι μετέπειτα εξελίξεις έχουν (προς το παρόν) απομακρύνει την εκκίνηση ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ωστόσο ένα από τα συμφωνηθέντα στις μυστικές διαβουλεύσεις του Βερολίνου ήταν η δημιουργία «μηχανισμού αποσυμπίεσης» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο οποίος δημιουργήθηκε και λειτουργεί.
Ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ
Ένας από τους όρους του κειμένου των μυστικών συνομιλιών στο Βερολίνο ήταν οι δύο χώρες να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες προκειμένου να φτάσουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Η Τουρκία, γι’ αυτόν τον σκοπό, απέσυρε προσωρινά το «Oruc Reis». Ωστόσο, υπό αμερικανική «καθοδήγηση», ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στις αρχές Αυγούστου, με ταξίδι - αστραπή στο Κάιρο, υπογράφει συμφωνία για «μερική οριοθέτηση» της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Στην εν λόγω συμφωνία η Αθήνα άφησε σε εκκρεμότητα το θέμα της επήρειας σε ΑΟΖ του Καστελλόριζου. Από εκείνη τη στιγμή η κρίση στην περιοχή κλιμακώθηκε, καθώς επανεμφανίστηκαν το τουρκικό ερευνητικό και ο ελληνικός στόλος, γεγονός που παραλίγο να οδηγήσει σε σοβαρό ναυτικό επεισόδιο με την επακούμβηση δύο πολεμικών πλοίων.
Στο ΝΑΤΟ
Το ενδιαφέρον μετά το περιστατικό επακούμβησης των πολεμικών πλοίων είναι ότι, ενώ το «Oruc Reis» ανανέωνε τις Navtex μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και ερευνούσε ολοένα και πιο κοντά στις ακτές Καστελλόριζου και Ρόδου (6,5 μίλια), οι ελληνικές αντιδράσεις στο πεδίο ήταν ανύπαρκτες. Προφανώς λειτουργούσε ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τον οποίο άλλωστε ανακοίνωσε – ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. – ο ίδιος ο γ.γ. του.
Στην εν λόγω σύνοδο η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, τις οποίες ωστόσο δεν επέβαλαν οι εταίροι, αφού Αθήνα και Άγκυρα είχαν αποκαταστήσει έναν δίαυλο συνεννόησης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Κάπως έτσι ολοκληρώθηκαν οι έρευνες του «Oruc Reis», αλλά και η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, όπου και πάλι δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία. Και κάπως έτσι μπορεί να κάνει πλάκα και να δίνει «συμβουλές» στον Έλληνα ΥΠΕΞ ο Τσαβούσογλου μέχρι να έρθει η στιγμή, αφού οι σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή ολοκληρώθηκαν, η Άγκυρα να αποφασίσει να στείλει και ένα από τα πλωτά γεωτρύπανα που διαθέτει...
ΕλλάδαΤουρκίαΕρντογάνOruc ReisΑιγαίονησιάIssue: 2157Issue date: 23-12-2020Has video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συγκλονίζει ο Ηλίας Μαμαλάκης: «Τρόμαξα πολύ με τη φυλακή»
- Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος με “θηρίο” 575 ίππων! (video)
- Εορταστικό ωράριο λειτουργίας σε σούπερ μάρκετ και μαγαζιά
- Η «βασίλισσα» του Dior υποκλίθηκε στους αργαλειούς των Ανωγείων - Φωτογραφίες
- Αστυνομικός μέλλουσα νύφη έστησε γλέντι αρραβώνα με 40 άτομα και η αστυνομία δε σταμάτησε να ρίχνει πρόστιμα
- Σοκ Tα εμβόλια της Pfizer & Moderna θα πρέπει να γίνονται 4 φορές τον χρόνο!
- SMS στο 13033: Οι κωδικοί μετακίνησης σήμερα και η παγίδα τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρώ μητέρα και γιο
- Εκτός σχεδίου : Περίοδος χάριτος 6 ετών για δόμηση σε οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Η Άγκυρα «χτίζει» τη «γαλάζια πατρίδα» - Αποφασιστικές και αποτελεσματικές οι τουρκικές κινήσεις το 2020
- Αγορά κατοικίας: «Άνοιξη» με αυξήσεις από 8% έως 25% μέσα στην πανδημία
- Χωρίς κάλαντα τα φετινά Χριστούγεννα: Στους δρόμους 5.000 αστυνομικοί - Σαρωτικοί έλεγχοι στα διόδια
- Καιρός – Καλλιάνος: Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα (Video)
- Καιρός – Καλλιάνος: Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα
- Θεσσαλονίκη: Ακυρώνονται οι προγραμματισμένες μουσικές στα νοσοκομεία
- Βέτο Τραμπ στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας
- Βρέθηκαν 35 κιλά κοκαΐνης στο λιμάνι του Πειραιά (Photos)
- Κορωνοϊός: Ημερομηνίες «κλειδιά» για την άρση του lockdown
- Κορωνοϊός: Ημερομηνίες «κλειδιά» για άρση του lockdown
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έρχεται νέα απόφαση για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς της ΔΕΗ
- Σκύλοι κάνουν… τεστ για κορωνοϊό στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαντιάγκο της Χιλής
- Η Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα για τον προϋπολογισμό του 2021 της Περιφέρειας
- Σύψας στo MEGA: Ίσως να έχουμε και κάθε χειμώνα κοροναϊό
- Το σχέδιο ΕΛ.ΑΣ για Χριστούγεννα: Κλειστοί δρόμοι και μετρό, μπλόκα παντού, έλεγχοι σε σπίτια
- Χριστούγεννα 2020: Ποιο κωδικό θα χρησιμοποιήσουμε για να πάμε σε γιορτινό τραπέζι
- Χριστούγεννα μετά μουσικής στο ERTFLIX
- Βαλάντης για τον χωρισμό του: Νιώθω προδομένος από την τελευταία μου σχέση λόγω αχαριστίας
- Super Cup Πορτογαλίας: Θρίαμβος της Πόρτο, νίκησε 2-0 τη Μπενφίκα - ΒΙΝΤΕΟ