Η ακρίβεια «ροκανίζει» τα μέτρα ανακούφισης

Λιγότερο από μία εβδομάδα κράτησε η ευφορία που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με το «εθνικό σχέδιο» της κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια.

Αν και το τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης – παραμονή της έναρξης του 14ου Συνεδρίου της Ν.Δ. – λειτούργησε θετικά ως προς το κλίμα που επικράτησε στις εργασίες του συνεδρίου και επέτρεψε στον πρωθυπουργό να θέσει με καθαρό τρόπο την ατζέντα της προεκλογικής περιόδου, ήδη από την Τρίτη ο προβληματισμός και η ανησυχία επέστρεψαν με μεγάλη ένταση.

Η ανακοίνωση

της ΕΛΣΤΑΤ ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (πληθωρισμός) σκαρφάλωσε τον περασμένο Απρίλιο στο 10,2%, γυρίζοντας τη χώρα στο μακρινό 1995, αν και αναμενόμενος από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εντούτοις αποτέλεσε ένα αρνητικό σοκ, καθώς δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα στους πολίτες, οι οποίοι συνεχίζουν να βλέπουν τα εισοδήματά τους να μην επαρκούν για τις πληρωμές λογαριασμών και την αγορά βασικών ειδών.

«Τσουρούφλισμα» με τα καύσιμα

Ταυτόχρονα η νέα αύξηση των τιμών των καυσίμων – πλέον σε περιοχές της χώρας η αμόλυβδη πωλείται πάνω από 2,5 ευρώ το λίτρο – πρόσθεσε άλλο ένα «αγκάθι» στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία ήλπιζε ότι με την ανακοίνωση των μέτρων για την ενέργεια θα ερχόταν μια σχετική «αποσυμπίεση» στην αγορά, η οποία εν τέλει θα περνούσε και στους καταναλωτές, που εδώ και μήνες «βράζουν στο ζουμί τους».

Και, φυσικά, οι πληροφορίες ότι η Κομισιόν εξετάζει ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου διακοπής παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σχέδιο που περιλαμβάνει διάφορα μέτρα που κάθε άλλο παρά θετικά ακούγονται στους πολίτες, μόνο ευχάριστα δεν ακούστηκαν στα αυτιά της κυβέρνησης, η οποία καλείται πλέον να κάνει σχεδιασμούς για ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα.

Με όλες τις εκτιμήσεις δε να συγκλίνουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι μακρύς, αλλά και με το ενδεχόμενο ανάφλεξης και στην Υπερδνειστερία, γίνεται προφανές ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο η κυβέρνηση καλείται να κινηθεί εν μέσω προεκλογικής χρονιάς δεν είναι και το… ιδανικό για να προβάλει το έργο της ή να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά της.

Συνεχίζεται ο… ανήφορος

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το ποσοστό του αναμένεται να συνεχίσει την… ανηφόρα τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες, χωρίς, μάλιστα, να υπάρχει κάποια βεβαιότητα ότι στη συνέχεια θα παρατηρηθεί αξιοσημείωτη αποκλιμάκωσή του. Με απλά λόγια, ο πληθωρισμός ήλθε για να μείνει για μεγάλο διάστημα και αυτό προκαλεί σημαντικά προβλήματα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης:

● Περιορίζει τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας σε μια φάση που η οικονομία έβγαινε από την κρίση της πανδημίας της Covid-19.

● Υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να ψάξει δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα ελάφρυνσης των βαρών που πέφτουν στους ώμους των πολιτών.

● Ενισχύει τις φωνές της αντιπολίτευσης, που κατηγορούν την κυβέρνηση για καθυστέρηση και για ανεπαρκείς παρεμβάσεις.

● Πολλαπλασιάζει τη δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι της κυβέρνησης, έστω κι αν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μοιάζει να την εισπράττει.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και η βραδυπορία της Ε.Ε. στο να πάρει ενιαίες αποφάσεις για το ζήτημα της ενέργειας – κάτι που εκτιμάται ότι θα επέτρεπε στην Αθήνα να βρει νέους πόρους για να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα ανακούφισης των πολιτών –, η εικόνα που σχηματίζεται δεν δίνει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης στην κυβέρνηση, η οποία περνά από το «δόξα τω Θεώ» στο «βόηθα Παναγιά» μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

Και όλα αυτά χωρίς να ληφθεί υπόψη η εκπεφρασμένη πρόθεση της ΕΚΤ σταδιακά να αυξήσει το κόστος του χρήματος, μέσω αύξησης των επιτοκίων, αρχής γενομένης μέσα στο 2022. Μάλιστα, σύμφωνα με την τράπεζα HSBC, η ευρωτράπεζα προτίθεται να προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Ιούλιο, οπότε τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης.

Εις αναζήτησιν νέων μέτρων

Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βρει τρόπους και μέτρα για να παρέμβει, ωστόσο ο δημοσιονομικός χώρος φαίνεται ότι προς το παρόν έχει εξαντληθεί με το «εθνικό σχέδιο» για την ενέργεια και τα όποια έσοδα από ένα καλό τουριστικό καλοκαίρι και ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού θα φανούν ύστερα από μήνες. Μέχρι τότε… «ζήσε μαύρε μου, να φας τριφύλλι», όπως λέει και η λαϊκή έκφραση.

Παράλληλα υπάρχει πάντα και ο φόβος ότι ένα μέτρο όπως η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης, ακόμα κι αν αποφασιστεί, ενδεχομένως μέσα από τις δαιδαλώδεις διεργασίες της αγοράς να μην φθάσει ποτέ στους καταναλωτές, οπότε θα είναι δώρον άδωρον και θα επιτρέψει στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ανεβάζουν στροφές το τελευταίο διάστημα, να αυξήσουν και να κάνουν πιο αιχμηρή την κριτική τους στην κυβέρνηση.

Για την ώρα κυβέρνηση και Μαξίμου επενδύουν στο «εθνικό σχέδιο» για την ενέργεια εκτιμώντας ότι η αποκλιμάκωση των λογαριασμών ρεύματος θα επιδράσει θετικά στους πολίτες, η δυσφορία των οποίων πλέον αποτυπώνεται καθαρά σε όλα τα ποιοτικά μεγέθη των δημοσκοπήσεων, φθείροντας διαρκώς την εικόνα της κυβέρνησης και προκαλώντας ανησυχίες για το μέλλον, ιδίως αν η περιρρέουσα κατάσταση δεν παρουσιάσει βελτίωση.

Πού επενδύει η κυβέρνηση

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στην πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες τάχθηκαν υπέρ της πρόωρης προσφυγής σε κάλπες, ποσοστό μικρότερο μεν από το 54% που τάσσεται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, αλλά αρκετά μεγάλο ώστε να προκαλέσει προβληματισμό, ιδίως αν ληφθούν υπόψη και οι παράμετροι που επηρεάζουν την κατάσταση και αυξάνουν τις πιέσεις σε κοινωνία και κυβέρνηση.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση επενδύει σε μια σειρά πράγματα, προκειμένου από τη μία να δώσει θετική προοπτική και από την άλλη να φέρει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση:

● Εκτός, λοιπόν, από τα μέτρα του «εθνικού σχεδίου», στο προσκήνιο έρχεται και το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση συσκευών που θεωρείται ότι θα επιδράσει θετικά και στην αγορά και στους πολίτες.

● Επίσης, με τη ΡΑΕ να ανακοινώνει υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, πλέον η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο έχει δεσμευτεί ότι θα φορολογήσει με ποσοστό 90% για να χρηματοδοτήσει το σχέδιο.

● Εκτιμάται ότι μια καλή τουριστική περίοδος, εκτός από τα έσοδα που θα φέρει στον κρατικό κορβανά, θα στείλει και ένα μήνυμα ότι η χώρα, παρά τις πολλαπλές κρίσεις, αντέχει και αντέχει καλά.

● Σε πιο «σκληρό» πολιτικό επίπεδο, με ενδιαφέρον αναμένεται η σύγκρουση του Κ. Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα σήμερα στη Βουλή για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιχειρήσει να «στριμώξει» τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

● Παράλληλα, με αφορμή τα επεισόδια στο ΑΠΘ, η κυβέρνηση επαναφέρει με σαφή τρόπο στο προσκήνιο το δόγμα «νόμος και τάξη», επιτιθέμενη στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ουσιαστικά καλύπτει πολιτικά τα «μπάχαλα» στα πανεπιστήμια.

● Και, βέβαια, ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και θα μιλήσει στο Κογκρέσο.

Τα «απόνερα» του συνεδρίου

Όσον αφορά στο 14ο Συνέδριο της Ν.Δ., που ολοκληρώθηκε την Κυριακή με την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, με εξαίρεση την ομιλία του πρώην προέδρου Αντώνη Σαμαρά δεν υπήρξαν κάποιες εκπλήξεις.

Από το βήμα του συνεδρίου ο Κ. Μητσοτάκης επί της ουσίας κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, έθεσε ως στόχο ξανά την αυτοδυναμία, επέστησε την προσοχή στη «χαλαρή ψήφο» της απλής αναλογικής και αύξησε την πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας το δίλημμα «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» ως κεντρικό της εκλογικής αναμέτρησης.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί – αναφέρθηκε και στην αρχή του κειμένου – είναι ότι η εξαγγελία του «εθνικού σχεδίου» για την ενέργεια την παραμονή του συνεδρίου επέδρασε θετικά στο κλίμα που επικράτησε στις εργασίες του, ύστερα από μια περίοδο που υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. δέχτηκαν έντονες πιέσεις από τους πολίτες για τους λογαριασμούς του ρεύματος.

«Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι στέκεται “δίπλα στον πολίτη”, όπως είναι το σύνθημα του συνεδρίου μας» ήταν η επωδός που το «Π» άκουσε από πολλά στελέχη της Ν.Δ. που συμμετείχαν στις εργασίες, εμφανώς ανακουφισμένα που υπήρχε κάτι το χειροπιαστό για να λένε στους πολίτες που τα ρωτούσαν για τις εξελίξεις στο μέτωπο της ακρίβειας.

Σαμαράς και «αντιΣΥΡΙΖΑ» τακτική

Όσον αφορά την ομιλία Σαμαρά, συνεργάτες του πρωθυπουργού επισήμαναν ότι ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. λίγο – πολύ εξέφρασε γνωστές θέσεις του, ενώ οι απαντήσεις που ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε στην κριτική Σαμαρά θεωρείται ότι ήταν επαρκείς και ότι κλείνουν την όλη συζήτηση χωρίς περαιτέρω προβλήματα και εντάσεις.

Περισσότερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει ο τρόπος με τον οποίο θα ξεδιπλωθεί από εδώ και πέρα η στρατηγική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά και τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Βαγγέλη Μεϊμαράκη να δίνουν τον τόνο, λέγοντας ότι η Ν.Δ. όχι μόνο δεν φοβάται, αλλά επιδιώκει τις συγκρίσεις με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ο Μητσοτάκης πήγε τα πράγματα ένα βήμα πιο πέρα, προσωποποιώντας τις συγκρίσεις, καθώς αναφέρθηκε σε υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ (Χριστοδουλοπούλου, Πολάκη, Βαρουφάκη, Κοτζιά) και τους τομείς που είχαν χειριστεί επί της προηγούμενης διακυβέρνησης της χώρας, τακτική που αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Φυγή εγκεφάλων από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία – Ποιοι και γιατί την εγκαταλείπουν (Photos)

Τατόι: Ένα μητροπολιτικό δάσος για τους Αθηναίους

Γλύξμπουργκ: Πόσες φορές ξύπνησαν πάθη, κόντρες και προκάλεσαν φασαρία (Photos/Video)

Keywords
ελστατ, σοκ, νέα, ρωσία, ώμους, αθηνα, ΕΚΤ, τραπεζες, hsbc, καλοκαιρι, φας, ΦΠΑ, δημοσκοπηση, gpo, ραε, συγκεκριμένο, τσιπρας, βουλη, ηπα, ΑΠΘ, συριζα, σαμαρας, δίλημμα, υπουργοι, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, μυστικες δημοσκοπησεις, μετρο, αυξηση φπα, αλλαγη ωρας, διακοπες ρευματος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, 600 δις, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, ρωσία, βημα, ελστατ, ηπα, νεα μετρα, οικονομια, ουκρανια, περιοδος, προγραμμα, πωλειται, ραε, το βημα, ωρα, gpo, hsbc, αγορα, αυξηση, απλα, ατζεντα, αυτια, αφορμη, γινεται, δασος, διαστημα, δίλημμα, δογμα, δωσει, ευρω, υπαρχει, εκρηκτικο, εκφραση, εβδομαδα, ενεργεια, ερχεται, ευφορια, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κλιμα, κογκρεσο, κρατικο, λιτρο, λογια, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, μειωση, παντα, ουσιαστικα, περιβαλλον, πληθωρισμος, προβληματα, προγραμματα, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, σειρα, σοκ, σχεδιο, τριτη, φας, φυσικα, φθινοπωρο, φοβος, ανηφορα, επεισοδια, χωρα, ιδανικο, εισβολη, κυριακου, κυριακη, μεινει, μοιαζει, πηγες, πληροφοριες, τραπεζα, ουασινγκτον, θεσεις, θετικα, ώμους, χερια
Τυχαία Θέματα
Η ακρίβεια «ροκανίζει» τα μέτρα ανακούφισης,