Η Ελλάδα σε αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης πριν το 2026

Η Ελλάδα τρέχει κυριολεκτικά κόντρα στον χρόνο για να ολοκληρώσει τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και να εξασφαλίσει τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτού εκπνεύσει η προθεσμία του 2026.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ε.Ε., Ντέκλαν Κοστέλο, έστειλε χθες (19/2) αυστηρό μήνυμα προς τα κράτη-μέλη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν παρατάσεις για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και των έργων. Η Ελλάδα

καλείται να επιταχύνει ταχύτατα την υλοποίηση 240 έργων, συνδεδεμένων με την εκταμίευση 18 δισ. ευρώ, με τον κίνδυνο να χάσει πολύτιμους πόρους αν δεν τηρηθούν οι αυστηροί χρόνοι.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται αποφασιστικές κινήσεις, καθώς η Ελλάδα θα υποβάλει τέσσερα νέα αιτήματα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων τα δύο θα κατατεθούν φέτος και τα υπόλοιπα μέχρι το 2026. Το πρώτο αίτημα, το 6ο κατά σειρά, προγραμματίζεται για τα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου, και αφορά επιχορηγήσεις ύψους 2,4 δισ. ευρώ και δάνεια 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία συνδέονται με 46 προαπαιτούμενα. Ακολουθούν το 7ο αίτημα με 1,9 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 2,5 δισ. ευρώ δάνεια (35 προαπαιτούμενα), το 8ο αίτημα με 1,7 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 1,2 δισ. ευρώ δάνεια (39 προαπαιτούμενα), και το 9ο αίτημα με 3,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις (126 προαπαιτούμενα).

Η πίεση για την ολοκλήρωση αυτών των έργων είναι ασφυκτική, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε μία κούρσα με το χρόνο, για να προλάβει να ολοκληρώσει τα έργα και να ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα. Ο φόβος της απώλειας χρηματοδότησης αν τα έργα καθυστερήσουν είναι άμεσος και επιτακτικός. Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι και θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα καταφέρει να αξιοποιήσει πλήρως τα κονδύλια και να αποφύγει την απώλεια πολύτιμων πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την ολοκλήρωση της 6ης δόσης, τα πιο απαιτητικά ορόσημα περιλαμβάνουν:

Την υπογραφή συμβάσεων για τη δημιουργία νέων κέντρων πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας.Η εφαρμογή ταχύτερων διαδικασιών για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.Η ολοκλήρωση του έργου THORAX για την ενίσχυση της ηλεκτρονικής ασφάλειας των Ενόπλων Δυνάμεων.Συμβάσεις για την αναβάθμιση περιφερειακών λιμένων και την αποκατάσταση των σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων που υπέστησαν ζημιές από την καταιγίδα Daniel.Η έγκριση στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη υπεράκτιων ανεμογεννητριών.Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου σε ποσοστό 95% και η δημιουργία δύο κεντρικών γραφείων.Η σύσταση συστήματος για την ηλεκτρονική ταυτότητα ασθενών.Η εκπόνηση νέων πολεοδομικών σχεδίων για περιοχές που εγκαταλείπουν τη χρήση λιγνίτη.Η μείωση της οφειλής claw-back από τις φαρμακευτικές εταιρείες κατά 150 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικών επενδύσεων.

Μεταρρυθμίσεις του 2025

Η Ελλάδα προγραμματίζει τις εξής σημαντικές μεταρρυθμίσεις για το 2025:

Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης: Εισαγωγή του νέου δικαστικού χάρτη, ολοκλήρωση της Ψηφιακής Δικαιοσύνης και αναβάθμιση των υποδομών.Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια: Σχέδιο για 750 δημοτικές ενότητες (προϋπολογισμός 323 εκατ. ευρώ).Ανακαίνιση Δημόσιων Νοσοκομείων: Αναβάθμιση 80 νοσοκομείων με προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ.Επέκταση του Προσωπικού Ιατρού: Αναβάθμιση 156 Κέντρων Υγείας (προϋπολογισμός 365,4 εκατ. ευρώ).Βόρειο Τμήμα Ε-65: Ολοκλήρωση τμήματος 70 χλμ. της Εγνατίας Οδού (προϋπολογισμός 480 εκατ. ευρώ).Πρόγραμμα “Σπίτι μου ΙΙ”: Παροχή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων (προϋπολογισμός 2 δισ. ευρώ).Εθνικό Κτηματολόγιο: Ολοκλήρωση πάνω από 85% της κτηματογράφησης.Προγράμματα Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων: 85 έργα για περιβαλλοντικά ευαίσθητους οικισμούς (προϋπολογισμός 455 εκατ. ευρώ).

Διαβάστε επίσης:

ΔΥΠΑ: Πάνω από 190 επιχειρήσεις και 6.000 θέσεις εργασίας στην 40η «Ημέρα Καριέρας» στη Θεσσαλονίκη

Υψηλό ποσοστό ιδιοκτησίας ακινήτων στην Ελλάδα ενώ το κόστος κατοικίας προκαλεί οικονομικές πιέσεις στους πολίτες

Ελαφρύνσεις, αλλά και παγίδες για τους αυτοαπασχολούμενους που αμείβονται με μπλοκάκι

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδα, Ταμείου Ανάκαμψης, 2026,ellada, tameiou anakampsis, 2026