Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι της πιστοληπτικής αξιολόγησης – Γιατί η Μoody’s παραμένει επιφυλακτική

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει … πίστα, και οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης έχουν αρχίσει να μεταβάλλουν την άποψή τους για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της. Ωστόσο, υπάρχει ένας, από τους πέντε συνολικά, που ανθίσταται και χρειάζεται περαιτέρω αποδείξεις.

Πρόκειται για την Moody’s, η οποία για έναν και πλέον χρόνο όλοι περιμένουν να βγει με θετική αξιολόγηση, μεταφέροντας τα ελληνικά ομόλογα

από την κατηγορία junk (σκουπίδια), όπως τα έχει κατατάξει μέχρι σήμερα, σε επενδυτική βαθμολογία, όπως έχουν κάνει οι υπόλοιποι τέσσερις οίκοι αξιολόγησης.

Ωστόσο, δεν το έχει πράξει.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι αυτό δεν θα συμβεί ούτε στην επερχόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση του επόμενου μήνα. Η Moody’s, εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς αβεβαιότητας, φαίνεται να είναι επιφυλακτική στο να κάνει την παραπάνω κίνηση.

Η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια, με τα ομόλογα της χώρας να έχουν αναβαθμιστεί από την κατηγορία «σκουπίδια»; από τέσσερις από τους πέντε οίκους αξιολόγησης (Fitch, S&P, DBRS, Scope Ratings).

Παρ”όλα αυτά, η Moody’s συνεχίζει να διατηρεί τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία (σκουπίδια), διαψεύδοντας τις προσδοκίες ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών θα οδηγούσε σε αναβάθμιση.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι, δεδομένων των συνθηκών διεθνούς αβεβαιότητας, η επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s δεν είναι εγγυημένη. Ενδέχεται να απαιτηθεί χρόνος πριν ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης δώσει το πράσινο φως.

Αντίθετα, άλλοι οίκοι έχουν ήδη αναγνωρίσει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και έχουν δώσει επενδυτική βαθμίδα, υποδεικνύοντας θετικές προοπτικές για την Ελλάδα.

Η Moody’s διατηρεί την αξιολόγηση της χώρας στο Ba1 δηλαδή ένα επίπεδο χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, και αναφέρει ότι για μελλοντικές αναβαθμίσεις απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις στην οικονομική πολιτική, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη.

Η αποδοχή της επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την εισροή κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα.

Ο Δημήτρης Τσάκωνας, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, σημειώνει ότι η αναβάθμιση από τρίτο μεγάλο οίκο αξιολόγησης έχει ιδιαίτερη σημασία.

Αν η Ελλάδα καταφέρει να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα από και τους τρεις μεγάλους οίκους, οι εισροές κεφαλαίων θα μπορούσαν να φτάσουν έως τα 20 δισ. ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά την οικονομία.

Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, με το υψηλό δημόσιο χρέος να παραμένει βασικό σημείο ανησυχίας.

Ο Κόλιν Έλις της Moody’s επεσήμανε σε πρόσφατο συνέδριο ότι, παρά τις μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν τομείς, όπως η απονομή δικαιοσύνης, που χρειάζονται βελτίωση. Ενώ δεν υπάρχει άμεσος πιστωτικός κίνδυνος, η αναβάθμιση στην κλίμακα αξιολόγησης απαιτεί περαιτέρω χρόνο.

Το δημογραφικό ζήτημα παραμένει επίσης κρίσιμο, με την ανισορροπία μεταξύ γεννήσεων και θανάτων να συνεχίζεται και να οδηγεί σε μείωση του πληθυσμού.

Η Moody’s αναφέρει ότι η Ελλάδα θα έχει τον πέμπτο υψηλότερο δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών παγκοσμίως μέσα στην επόμενη δεκαετία, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στις κρατικές δαπάνες και τα φορολογικά έσοδα.

Η επόμενη αξιολόγηση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναμένεται το φθινόπωρο, με τη DBRS να ξεκινά στις 6 Σεπτεμβρίου, τη Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου, τη S&P στις 18 Οκτωβρίου και την Fitch να ολοκληρώνει στις 22 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Πλήρης εφαρμογή των myDATA από το 2026 – Έρχονται εκ νέου αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών

Κάτω από τα 1.000 ευρώ το 60% των συντάξεων – Μεγάλες αποκλίσεις στις αποδοχές συνταξιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

ΥΠΟΙΚ: Πολύ χαμηλα εισοδήματα για τους μισούς Έλληνες – Δηλώνουν ετησίως ως 7.680 ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδα, Μoody’s,ellada, moody’s