Η Γη ίσως… «φορούσε» δαχτυλίδια σαν του Κρόνου – Τι δείχνει νέα έρευνα
Στοιχεία που δείχνουν ότι ίσως η Γη είχε σύστημα δακτυλίων ανακάλυψαν επιστήμονες, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Earth and Planetary Science Letters.
Βάσει της εν λόγω έρευνας, το σύστημα αυτό σχηματίστηκε περίπου 466 εκατομμύρια χρόνια πριν, στην αρχή μιας περιόδου ασυνήθιστα έντονου «βομβαρδισμού» με μετεωρίτες,
«Είναι στατιστικά ασυνήθιστο να υπάρχουν 21 κρατήρες όλοι σχετικά κοντά στον ισημερινό. Δεν είναι λογικό να συμβαίνει. Θα πρέπει να διανέμονται τυχαία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Andrew Tomkins, γεωλόγος και καθηγητής Γης και Πλανητών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Όχι, μόνο η νέα υπόθεση ρίχνει φως στην προέλευση της κορύφωσης των επιπτώσεων μετεωριτών, αλλά μπορεί επίσης να δώσει μια απάντηση σε ένα ανεξήγητο γεγονός: Μια παγκόσμια κατάψυξη, ένα από τα ψυχρότερα κλιματικά γεγονότα στην ιστορία της Γης, μπορεί να ήταν αποτέλεσμα της σκιάς του δαχτυλιδιού.
Οι επιστήμονες ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τον πιθανό δακτύλιο. Θα μπορούσε να βοηθήσει να απαντηθούν τα μυστήρια της ιστορίας της Γης καθώς και να τεθούν νέα ερωτήματα σχετικά με την επιρροή που θα μπορούσε να είχε ένας αρχαίος δακτύλιος στην εξελικτική ανάπτυξη, είπε ο Tomkins.
Δαχτυλίδι σαν του Κρόνου φορούσε και η ΓηΌταν ένα μικρότερο σώμα πλησιάζει αρκετά σε κάποιον πλανήτη, φτάνει σε αυτό που είναι γνωστό ως όριο Roche, την απόσταση όπου το ουράνιο σώμα έχει αρκετή βαρυτική έλξη για να διασπάσει το σώμα που πλησιάζει. Τα συντρίμμια που προκύπτουν δημιουργούν στη συνέχεια δακτυλίους γύρω από τον πλανήτη, όπως εκείνους γύρω από τον Κρόνο που μπορεί να έχουν σχηματιστεί από συντρίμμια από παγωμένα φεγγάρια, σύμφωνα με τη NASA.
Οι επιστήμονες πίστευαν προηγουμένως ότι ένας μεγάλος αστεροειδής διαλύθηκε μέσα στο ηλιακό σύστημα, δημιουργώντας τους μετεωρίτες που έπληξαν τη Γη κατά τη διάρκεια της Ορδοβίκιας Περιόδου. Ωστόσο, μια τέτοια πρόσκρουση πιθανότατα θα είχε προκαλέσει πιο τυχαία κατανομή των χτυπημάτων, όπως η τυχαία θέση των κρατήρων στο φεγγάρι, είπε ο Tomkins.
Οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν ότι ένας μεγάλος αστεροειδής, που εκτιμάται ότι έχει διάμετρο περίπου 7,5 μίλια (12 χιλιόμετρα), έφτασε στο όριο Roche της Γης, το οποίο μπορεί να ήταν περίπου 9.800 μίλια (15.800 χιλιόμετρα) από τον πλανήτη με βάση τις μετρήσεις παλαιότερων ερειπίων. Ο αστεροειδής θα είχε σε μεγάλο βαθμό χτυπηθεί από άλλες συγκρούσεις, κάνοντας τα ερείπια χαλαρά και εύκολο να τραβηχτούν από τη δύναμη της Γης, είπε ο Tomkins.
Ο δακτύλιος θα είχε σχηματιστεί κατά μήκος του ισημερινού, όπως σχηματίστηκε ο δακτύλιος του Κρόνου, του Δία, του Ουρανού και του Ποσειδώνα. Βρίσκεται, επίσης, γύρω από κάθε ισημερινό αυτών των πλανητών, πρόσθεσε.
Περίπου 200 χτυπήματα πρόσκρουσης από όλη την ιστορία της Γης είναι γνωστά, είπε ο Tomkins. Εξετάζοντας πώς κινήθηκαν οι μάζες της γης με την πάροδο του χρόνου, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι 21 γνωστοί κρατήρες που χρονολογούνται στην Ορδοβίκια Περίοδο ήταν όλοι κοντά στον ισημερινό. Επιπλέον, μόνο το 30% της επιφάνειας της Γης που είναι κατάλληλη για τη διατήρηση ενός κρατήρα βρισκόταν κοντά στον ισημερινό. Αν οι κρούσεις ήταν τυχαίες και όχι από δακτύλιο, οι περισσότεροι κρατήρες θα έπρεπε να είχαν σχηματιστεί μακριά από τον ισημερινό, πρόσθεσε.
Οι συγγραφείς επισημαίνουν, επίσης, μελέτη του Φεβρουαρίου του 2022 που ανέλυσε κρατήρες πρόσκρουσης στη Γη, το φεγγάρι και τον Άρη και βρήκε σημάδια της πρόσκρουσης από την Ορδοβίκια Περίοδο μόνο στη Γη, προσθέτοντας περαιτέρω στοιχεία που ευθυγραμμίζονται με τη θεωρία του δακτυλίου.
«Η εργασία παρουσιάζει μια ευχάριστη ιδέα που συνδέει μερικά μυστήρια», δήλωσε ο αστροφυσικός Vincent Eke, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Υπολογιστικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο Durham του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
Η δυνατότητα μελλοντικών δαχτυλιδιώνΜε βάση τη διάρκεια της παγκόσμιας περιόδου ψύξης και τη χρονολόγηση των κρατήρων και του υλικού μετεωριτών, ο πιθανός δακτύλιος της Γης θα μπορούσε να διαρκέσει 20 εκατομμύρια έως 40 εκατομμύρια χρόνια, είπε ο Tomkins. Οι συγκρούσεις μεταξύ άλλων σωματιδίων θα είχαν προκαλέσει την εκτόξευση των διαστημικών πετρωμάτων έξω από τον δακτύλιο.
Προηγούμενη έρευνα βρήκε ότι ο αρχαίος Άρης θα μπορούσε επίσης να φορούσε δαχτυλίδι ή δαχτυλίδια, και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ο πλανήτης μπορεί μια μέρα να έχει περισσότερα.
«Ενώ οι δακτύλιοι συνδέονται με τους εξωτερικούς, γιγάντιους πλανήτες στο ηλιακό σύστημα αυτή τη στιγμή, τα επόμενα 100 εκατομμύρια χρόνια περίπου, ο Άρης θα αποκτήσει ένα σύστημα δακτυλίων», είπε ο Eke. «Ευτυχώς, για την ανάπτυξη της ζωής στη Γη, αυτά τα είδη (γεγονότων) είναι σπάνια αυτή τη στιγμή!»
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ένας αστεροειδής με το όνομα 2024 PT5 ταξιδεύει κοντά στη Γη. Ο διαστημικός βράχος αναφέρεται συνήθως ως «μίνι-φεγγάρι» επειδή βρίσκεται σε απόσταση 2,8 εκατομμυρίων μιλίων (4,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων) από τον πλανήτη. Ωστόσο, ακόμη και κατά το πλησιέστερο πέρασμα του αστεροειδούς μέχρι σήμερα στις 8 Αυγούστου σε περίπου 352.300 μίλια (567.000 χιλιόμετρα), δεν ήταν πουθενά κοντά στο όριο Roche της Γης, δήλωσε ο Carlos de la Fuente Marcos, ερευνητής στη σχολή μαθηματικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Complutense. Μαδρίτη που έχει μελετήσει το μίνι φεγγάρι. Ο De la Fuente Marcos δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
Επίσης, ο προτεινόμενος γήινος δακτύλιος θα έπρεπε «να ήταν το αποτέλεσμα της διάσπασης ενός πολύ μεγαλύτερου σώματος, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς στο έγγραφό τους», πρόσθεσε σε ένα email, οπότε ο αστεροειδής, πιθανότατα περίπου 37 πόδια (11 μέτρα) σε διάμετρο, δεν θα μπορούσε να έχει κάνει νέο δακτύλιο για τη Γη.
«(Αυτό το μίνι-φεγγάρι) είναι απλώς ένα παράδειγμα των διεργασιών που συμβαίνουν στην κοντινή διαστημική περιοχή μας kai μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό που συζητάμε», είπε ο Tomkins. Ωστόσο, «αυτό το γεγονός σχηματισμού δακτυλίου πιστεύουμε ότι μπορεί να συνέβη μόνο μία φορά τα τελευταία 500 εκατομμύρια χρόνια».
Διαβάστε επίσης:
Γαλλία: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τον αγώνα με το Ισραήλ – Στο γήπεδο και ο Μακρόν
Ο Bob Dylan, οι συναυλίες στο Άλμπερτ Χολ, και η συμφωνία με τον… «ακατανόμαστο»
Πρόστιμο 840 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Βρυξέλλες στη Meta για «καταχρηστικές» πρακτικές προς όφελος του Facebook Marketplace
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πεθαίνει η Χριστίνα Ωνάση – Ποια η αιτία του θανάτου της πολυεκατομμυριούχου
- Τσιγγάνα νύφη “πνίγηκε” στο χpήμα σε γάμο στην Ελλάδα: H πεθερά την «έλουσε» με χιλιάδες ευpώ όταν χόρευε – BINTEO
- Η στιγμή που ο 44χρονος σέρνει με το αυτοκίνητο τη σύντροφό του στη Λάρισα – Βίντεο-ντοκουμέντο από το σοκαριστικό περιστατικό
- Καιρός: "Έρχεται ουκρανικό ψύχος", πότε θα "χτυπήσει" την Αττική - Η πρόγνωση του Λευτέρη Σούσου
- Οριστικό: Αυτοί είναι 4 πιθανοί αντίπαλοι της Εθνικής στα playoffs του Nations League - Η ημέρα και η ώρα της κλήρωσης
- Τι είναι η νυχτερινή κατάθλιψη - Ποιοι οι τρόποι να την αντιμετωπίσετε
- Άγριο έγκλημα στην Αλβανία: Μαθητές μαχαίρωσαν και σκότωσαν 14χρονο συμμαθητή τους έξω από σχολείο στα Τίρανα
- Αντώνης Σαμαράς: Θόλο προστασίας στήνουν κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία αλλά η ζημιά έχει γίνει
- Η Φάρμα spoiler 19/11: Βουτιά στη λάσπη για τη 2η ασυλία - Ποια ομάδα κερδίζει και 2ος μονομάχος
- Έτσι το MAK TV ζωντάνεψε με το «ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ VINYΛΙΟ» - Τι είπε ο Αν.Κανάκης στην πρεμιέρα;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Nations League: «Κλείδωσε» η τετράδα των υποψηφίων αντιπάλων της Ελλάδας στα play off ανόδου στη League A
- Τα μηνύματα και τα άγχη του Μητσοτάκη, η σπουδή του Τασούλα, οι βουλευτές του Κασσελάκη, και το δίκοπο μαχαίρι για το ΠΑΣΟΚ
- Άρχισαν τα… όργανα στην κυβέρνηση Τραμπ – Ο Μασκ τσακώθηκε με τον δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ουκρανία: Οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των δυτικών πυραύλων
- Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία ότι καμιά χώρα δεν πρέπει να δεχτεί τη Χαμάς
- Ρωσία: Παγκόσμια ανησυχία για την αντίδραση Πούτιν μετά το «πράσινο φως» Μπάιντεν στην Ουκρανία για τους πυραύλους ATACMS
- Φακές με κολοκυθάκια, κίτρινη κολοκύθα και αρωματικά μπαχαρικά
- Ψάλτης (Alpha Bank): Πολυεπίπεδα τα οφέλη της συνεργασίας με την UniCredit
- EFA GROUP: Καινοτόμο Business Day για Φοιτητές STEM σε συνεργασία με το ΠΑΝΟΡΑΜΑ
- Σοκ στην Αλβανία: Δολοφονία 14χρονου μαθητή από ανήλικους έξω από σχολείο στα Τίρανα
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Η Γη ίσως… «φορούσε» δαχτυλίδια σαν του Κρόνου – Τι δείχνει νέα έρευνα
- Φακές με κολοκυθάκια, κίτρινη κολοκύθα και αρωματικά μπαχαρικά
- Ψάλτης (Alpha Bank): Πολυεπίπεδα τα οφέλη της συνεργασίας με την UniCredit
- Cenergy Holdings: Κύκλος εργασιών στα 1,26 δισ. ευρώ το 9μηνο και αύξηση 113% στα καθαρά κέρδη
- EFA GROUP: Καινοτόμο Business Day για Φοιτητές STEM σε συνεργασία με το ΠΑΝΟΡΑΜΑ
- Τα μηνύματα και τα άγχη του Μητσοτάκη, η σπουδή του Τασούλα, οι βουλευτές του Κασσελάκη, και το δίκοπο μαχαίρι για το ΠΑΣΟΚ
- Άρχισαν τα… όργανα στην κυβέρνηση Τραμπ – Ο Μασκ τσακώθηκε με τον δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Σοκ στην Αλβανία: Δολοφονία 14χρονου μαθητή από ανήλικους έξω από σχολείο στα Τίρανα
- Nations League: «Κλείδωσε» η τετράδα των υποψηφίων αντιπάλων της Ελλάδας στα play off ανόδου στη League A
- Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία ότι καμιά χώρα δεν πρέπει να δεχτεί τη Χαμάς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μακρόν: «Σωστή» η απόφαση των ΗΠΑ για χρήση πυραύλων μεγάλης εμβέλειας από την Ουκρανία
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Συνελήφθη «επώνυμος» αναρχικός
- H φρικτή αποκάλυψη του δολοφόνου Φραντζή στον Πάνο Σόμπολο
- ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό είναι το SMS απάτη που σας «κλέβουν» τα στοιχεία e - banking
- ΙΟΒΕ: Υποχώρηση προσδοκιών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο
- Το «Elsbeth» φέρνει γέλιο, μυστήριο και μια δόση νοσταλγίας
- Η μοναδική συλλογή γραφομηχανών του Τομ Χανκς σε έκθεση στο Λογκ Άιλαντ
- Κατάρρευση κερκίδας με οπαδούς σε αγώνα στην Ισπανία (βίντεο)
- “Μυστηριώδης” ρήξη υποθαλάσσιου καλωδίου που συνέδεε τη Φινλανδία με τη Γερμανία
- Σούπερ Μάρκετ: Στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας