Η κακή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών περιορίζει τις αποταμιεύσεις και δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον

Δεν είναι λίγες οι φορές που κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά και στελέχη τραπεζών, καλούν τους πολίτες να αποταμιεύσουν, κάνοντάς τους αναλύσεις για τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης. Ωστόσο, για να μπορέσει κανείς να απολαύσει μελλοντικά τα οφέλη από την αποταμίευση, πρωτεύον συστατικό είναι να έχει χρήματα που περισσεύουν, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις έρευνες, αφού η ακρίβεια έχει συρρικνώσει σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ

για το οικονομικό κλίμα, οι προθέσεις των νοικοκυριών για αποταμίευση είναι περιορισμένες, καθώς περισσότερα από οκτώ στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να αποταμιεύσουν το επόμενο 12μηνο ή θεωρούν απίθανο να το κάνουν. Το χειρότερο είναι ότι αυτή η τάση έχει επιδεινωθεί σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα του Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, ο δείκτης πρόθεσης για αποταμίευση για τους επόμενους 12 μήνες έχει υποχωρήσει στις -66,6 μονάδες από -62,9 τον Σεπτέμβριο, με το 83% (από 81% τον Σεπτέμβριο) των νοικοκυριών να μην θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ μόνο το 15% την θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Αντίστοιχοι δείκτες στην ΕΕ διαμορφώθηκαν στις +8,5 μονάδες και στην Ευρωζώνη στις +8,0 μονάδες.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρουσίασε ήπια βελτίωση τον Οκτώβριο, φτάνοντας τις -50,3 μονάδες, σε σύγκριση με -51,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με τη διαφορά από τους επόμενους να είναι αισθητή, καθώς οι καταναλωτές στην Εσθονία καταγράφουν δείκτη -35,3 και στη Σλοβενία -27,6.

Το 60% (από 63%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, ενώ μόλις το 5% προβλέπει μικρή βελτίωση. Σχετικά με την εκτίμηση για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ανήλθε στο 66% (από 63% τον Σεπτέμβριο), ενώ στο 7% (από 8%) περιορίστηκε το ποσοστό όσων αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Το 19% των καταναλωτών δήλωσε ότι αποταμιεύει λίγο ή πολύ, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» παρέμεινε στο 8-9%, όπως και τον προηγούμενο μήνα. Αβέβαια είναι τα νοικοκυριά για τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση.

Στο ερώτημα που αξιολογεί τον βαθμό αβεβαιότητας των νοικοκυριών ως προς τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, το 65,9% έκρινε τον Οκτώβριο ότι η οικονομική κατάσταση μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, από 68% τον προηγούμενο μήνα.

Τον Οκτώβριο, εξετάζονται σε τριμηνιαία βάση στην έρευνα καταναλωτών πρόσθετα ζητήματα, τα οποία εξειδικεύουν περισσότερο την πρόθεση για μείζονες αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών (αυτοκίνητο, κατοικία) και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προδρομικοί δείκτες για την ιδιωτική κατανάλωση.

Αναλυτικά:

Οριακή εξασθένιση σημειώθηκε στην πρόθεση αγοράς ή κατασκευής κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -93,5 (από -93,9) μονάδες. Αυτός ο δείκτης είναι επίσης αρκετά χειρότερος από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι διαμορφώθηκαν στην ΕΕ στις -77,4 (από -78,3) και στην Ευρωζώνη στις -78,5 (από -79,6) μονάδες. Το 2,4% (από 2,3%) των νοικοκυριών δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά ή κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο.Μικρή βελτίωση καταγράφηκε στο δείκτη πρόθεσης για σημαντικές δαπάνες για βελτίωση ή ανανέωση της κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, ο οποίος διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στις -77,7 (από -79,9) μονάδες. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, με την ΕΕ να διαμορφώνεται στις -46,8 (από -49,8) μονάδες και στην Ευρωζώνη στις -49,8 μονάδες. Το ποσοστό των νοικοκυριών στην Ελλάδα που δηλώνει ότι είναι αρκετά ή πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει σημαντικές δαπάνες αυτού του είδους εντός ενός έτους ενισχύθηκε στο 9,1% (από 7,8%).

Διαβάστε επίσης

ΟΑΚΑ: Υπογραφή σύμβασης 5,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των δύο εισόδων

Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin ο Κωστής Χατζηδάκης

Νέα ψηφιακή πλατφόρμα ΑΑΔΕ: Ευκολότερη και αυτοματοποιημένη διακοπή εργασιών για επιχειρηματίες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η κακή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών περιορίζει τις αποταμιεύσεις και δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον,