Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τις Μ.Κ.Ο που ασχολούνται με το προσφυγικό - O Μουζάλας θεωρεί "φάρο του Διαφωτισμού" τη Γερμανία

ΕΛΛAΔΑ

Στη δημιουργία μητρώου των οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας, προχωρά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας σε συνάντηση που διοργάνωσε το «Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» για Έλληνες δημοσιογράφους. Το μητρώο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο έως τον Ιανουάριο.

Όπως σημείωσε ο Γ. Μουζάλας, ειδικά τους πρώτους μήνες, οπότε ξέσπασε η μεγάλη προσφυγική κρίση, η κατάσταση με τις ΜΚΟ ήταν ανεξέλεγκτη.

«Χωρίς αυτές θα είχαμε τραγικές καταστάσεις» είπε ο υπουργός. «Όμως αυτή τη στιγμή επανακτούμε το κράτος. Οι οργανώσεις αλληλεγγύης θα πρέπει να ενταχθούν μέσα στο εθνικό σχέδιο. Θα δημιουργήσουμε μητρώο και Επιτροπές Διαχείρισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης σε περιοχές, ώστε η δράση τους να ενταχθεί στο εθνικό μας σχέδιο που είναι και σχέδιο της ΕΕ. Ακόμη και στην Ουγκάντα, ό που πήγαινα με τις αποστολές των Γιατρών του Κόσμου, παίρναμε άδεια για συγκεκριμένες δράσεις. Σε κανένα κράτος δεν γίνεται αυτό που συμβαίνει εδώ. Να είναι χωρισμένη η Μυτιλήνη σε παραλίες. Οι ελληνικές παραλίες παραμένουν στο ελληνικό κράτος και οφείλουμε να σεβαστούμε τον εαυτό μας».

Ο Γ. Μουζάλας χαρακτήρισε τη Γερμανία «φάρο του Διαφωτισμού» για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος. Όπως είπε «η καγκελάριος Μέρκελ και η Γερμανία διαδραμάτισαν τον πλέον καθοριστικό ρόλο για τη μετατροπή της Ευρώπης φρούριο σε μια Ευρώπη της φιλοξενίας. Τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά, εάν δεν υπήρχε η Γερμανία να θέσει τα θέματα φιλοξενίας των προσφύγων. Μπορεί μέσα από την Ελλάδα να πέρασαν 750.000 πρόσφυγες, αλλά οφείλει κανείς να αναγνωρίσει ότι η Γερμανία δέχεται πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες σε ένα χρόνο και το αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια. Εάν κάποιος δεν το αναγνωρίσει αυτό, θα αδικήσει τη Γερμανία και την ευρωπαϊκή Ιστορία».

Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Γερμανό αναπληρωτή υπουργό για την Ευρώπη Μίκαελ Ροθ, τον διευθυντή της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας του Βερολίνου δρ. Εκχαρτ Στρασενσούλτε και τους εκπροσώπους του «Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: «Η Γερμανία πρέπει να συνεχίσει τη στάση που την ανέδειξε σε φάρο του Διαφωτισμού. Να μην υποκύψει στον πανικό του ενός εκατομμυρίου προσφύγων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Να βοηθήσει τον εαυτό της, την ΕΕ και εμάς για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στα οικονομικά της διαχείρισης του προσφυγικού, ο Γ. Μουζάλας σημείωσε ότι «η εκταμίευση έχει ξεκινήσει. Τα χρήματα δεν καλύπτουν τις συνολικές ανάγκες. Έχω όμως την άποψη ότι όταν μπει μπροστά η μηχανή, μπορεί να λειτουργήσει στη συνέχεια καλύτερα». Αναφερόμενος ειδικά στη συμβολή της Γερμανίας, σημείωσε ότι «αν υπάρχει ανάγκη για 100 μονάδες σε πρακτική βοήθεια, η Ευρώπη μας δίνει τις 30 και τα υπόλοιπα μας τα δίνει η Γερμανία» και έφερε ως παραδείγματα τα μηχανήματα της Euroduc, τις οπτικές ίνες, τα αιτήματα προς την Frontex που ικανοποιούνται τελικά από τη Γερμανία κ.α.. «Το ένα εκατομμύριο που πάει στη Γερμανία έχει περάσει από εμάς. Η Γερμανία έχει τη διάθεση να μας δώσει ό,τι πρακτική βοήθεια μπορεί κι αυτό δημιουργεί σε εμάς την υποχρέωση να εντείνουμε τους ελέγχους, να εφαρμόσουμε, όσο πιο αυστηρά γίνεται, τα μέτρα που καθιστούν τον πρόσφυγα που πηγαίνει στη Γερμανία πιστοποιημένο» πρόσθεσε.

Ο Γ. Μουζάλας χαρακτήρισε «ζήτημα εθνικής κυριαρχίας» την αποσόβηση της επανάληψης εικόνων, όπως αυτές που έχουμε δει στην πλατεία Βικτωρίας, την Ειδομένη, τη Μυτιλήνη. «Για να μπορέσεις να βοηθήσεις τον πρόσφυγα, πρέπει να πάρεις από την πλάτη του πληθυσμού το βάρος που φέρει η μαζική ροή. Οι διαμαρτυρίες των πολιτών για τους πρόσφυγες που κοιμούνται έξω από το σπίτι τους δεν είναι ρατσισμός. Εάν δεν τους απαλλάξεις από το βάρος, εάν δεν λυθεί το πρόβλημα, υπάρχει κίνδυνος οι αντιλήψεις των πολιτών να γίνουν ρατσιστικές και τότε δίνεις έδαφος σε ακροδεξιές απόψεις» είπε.

Αναφερόμενος στον φράχτη στον Έβρο, σημείωσε ότι «σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να πέσει», ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εγκλωβισμού μεγάλου αριθμού ανθρώπων στην Ελλάδα, σε περίπτωση που γειτονικές χώρες κλείσουν τα σύνορά τους, απάντησε: «Τι σημαίνει εγκλωβισμός; Δεν θα έρχονται εδώ, εάν ξέρουν ότι τα σύνορα θα είναι κλειστά. Δεν μπορεί να υπάρξει εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών. Αλλά εάν γίνει, θα εφαρμόσουμε τη νομοθεσία και θα τους διασφαλίσουμε τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

πρόσφυγεςΓιάννης ΜουζάλαςπροσφυγικόΓερμανία'Ανγκελα ΜέρκελHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα