Η κυβέρνηση ψάχνει… γιατρικό για την ακρίβεια

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» παραμένει η κυβέρνηση, καθώς το κύμα της ακρίβειας και των αυξήσεων των τιμών σε ενέργεια – θέρμανση και είδη πρώτης ανάγκης μοιάζει να πλησιάζει επικίνδυνα, απειλώντας τα πορτοφόλια των πολιτών και την καλή εικόνα που μεταδίδει η κυβέρνηση όσον αφορά την πορεία της οικονομίας.

Φυσικά, το φαινόμενο των ανατιμήσεων δεν εντοπίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά έχει ήδη λάβει πανευρωπαϊκές διαστάσεις, με το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας να επιχειρεί να στείλει ένα θετικό μήνυμα αναφέροντας

ότι εκτιμά πως η αύξηση των τιμών στην ενέργεια είναι προσωρινή και ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί το 2022.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πασκάλ Ντόναχιου σημείωσε ότι το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί τους υπουργούς Οικονομικών και τους επόμενους μήνες, ενώ θα συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης και 22ας Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι «έκλεισε το μάτι» στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης λέγοντας ότι ήδη υπάρχει η «εργαλειοθήκη» με μέτρα συμβατά με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τα οποία θα μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα τα κράτη – μέλη για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί επί των ξεχωριστών προτάσεων που παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, εξετάζοντας αν η Ε.Ε. μπορεί να παίξει συγκεκριμένο ρόλο στην προμήθεια του φυσικού αερίου ή αν μπορεί να υιοθετήσει νέες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός αποθέματος φυσικού αερίου.

Επιστολή Σταϊκούρα – Σκρέκα

Όσον αφορά την Αθήνα ο Χρήστος Σταϊκούρας μετέβη στο Λουξεμβούργο μεταφέροντας επιστολή του ιδίου και του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση προτείνει

● άμεση επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου των Ευρωπαίων οικιακών καταναλωτών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, με την άντληση εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα,

● και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου που θα εξασφαλίζει στο μέλλον τους καταναλωτές από πιθανή επανάληψη του φαινομένου εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Οι δύο υπουργοί επισημαίνουν ότι η μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας οδηγεί σε αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του ενεργειακού κόστους κατά 100 δισ. ευρώ για τις 27 χώρες – μέλη και υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που δημιουργεί η αύξηση των τιμών, τόσο για την ανάκαμψη των οικονομιών μετά την κρίση του κορωνοϊού όσο και για την πορεία προς την εφαρμογή της «Πράσινης Συμφωνίας».

Το ενδιαφέρον είναι ότι Σταϊκούρας και Σκρέκας σημειώνουν πως οι ασυνήθιστα υψηλές τιμές του φυσικού αερίου ενδέχεται να μην αποτελούν συγκυριακό φαινόμενο, υπογραμμίζοντας ότι «η εξάρτηση της Ε.Ε. και η έκθεση στις διακυμάνσεις των αγορών υπονομεύουν την ευρωπαϊκή αυτονομία και κυριαρχία, επιτρέποντας σε τρίτους παίκτες να χρησιμοποιούν τις τιμές της ενέργειας ως πολιτικό όπλο εναντίον των ευρωπαϊκών συμφερόντων».

Μπορεί κινήσεις όπως αυτή να έχουν σημασία όσον αφορά το κύρος της χώρας εκτός συνόρων και να συνεισφέρουν στη συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας που αρχίζει από την ενέργεια και εξαπλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικονομίας, ωστόσο η ωμή πραγματικότητα λέει ότι

● η Ε.Ε. θα κινηθεί με τους γνωστούς ρυθμούς της,

● οι Βόρειοι θα γκρινιάξουν για άλλη μια φορά για τις απαιτήσεις των νότιων,

● και – αν το παρελθόν δείχνει κάτι – η πρόταση για ένα ειδικό ταμείο θα περάσει από τα… χίλια κύματα μέχρις ότου (αν…) υιοθετηθεί.

Έτσι, προς το παρόν η Ελλάδα καλείται να τα βγάλει πέρα μόνη της – εντός ευρωπαϊκών κανόνων, φυσικά… – και να δει πώς θα αντιμετωπίσει το τσουνάμι αυξήσεων που ήδη έχει αρχίσει να χτυπά τους καταναλωτές.

Ηλεκτροπληξία…

Όσον αφορά το ρεύμα, τα στοιχεία Σεπτεμβρίου από το Χρηματιστήριο Ενέργειας δείχνουν ότι η μεγαβατώρα έφθασε κατά μέσον όρο τα 134,73 ευρώ, από 121,72 ευρώ τον Αύγουστο και μόλις 46,6 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σχεδόν τριπλασιάστηκε σε έναν χρόνο (αύξηση 189%) γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι τιμές και τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, ενώ στο ενεργειακό μείγμα τον Σεπτέμβριο κυριάρχησαν οι μονάδες φυσικού αερίου, που κάλυψαν το 46% της ζήτησης, και ακολουθούν οι ανανεώσιμες πηγές με 28 %, οι εισαγωγές (15 %), οι λιγνιτικές μονάδες (8%) και τα υδροηλεκτρικά (3%).

Μετά την εύστοχη παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ – σύμφωνα με την οποία, από τα στοιχεία για τις επιδοτήσεις στην τιμή του ρεύματος, η ελάφρυνση θα έφθανε μόλις τα 9 ευρώ ανά λογαριασμό, μόνο για τρεις μήνες και κυρίως για νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, όπερ σημαίνει ότι η «μεσαία τάξη» θα έμενε εκτός επιδότησης –, η κυβέρνηση, διά στόματος Κ. Σκρέκα, ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις, που θα αφορούν όλους τους πολίτες, από το νέο έτος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Από την επόμενη χρονιά θα υπάρξει σημαντική μείωση, που θα ανακοινώσουμε τις επόμενες εβδομάδες, σε ό,τι αφορά τις ΥΚΩ, γιατί έχουμε προχωρήσει σε μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, κι από εκεί θα εξοικονομήσουμε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την επόμενη χρονιά, τα οποία θα αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών».

Στη σκιά των ντέρικ…

Όσον αφορά το πετρέλαιο, τα πράγματα επίσης δεν δείχνουν ιδιαίτερα ευνοϊκά. Στην παγκόσμια αγορά η τιμή του αργού διαμορφώνεται στα 79 δολάρια το βαρέλι για συμβόλαια Νοεμβρίου, ενώ το μπρεντ αγγίζει τα 83 δολάρια για συμβόλαια Δεκεμβρίου.

Όλα αυτά συμπαρασύρουν τις τιμές των καυσίμων, με τους διανομείς του πετρελαίου θέρμανσης να εκτιμούν ότι η τιμή θα διαμορφωθεί κοντά στο 1,10 ευρώ το λίτρο από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε ανοίγει η περίοδος πώλησής του, και κάποιοι εκτιμούν ότι θα φθάσει ακόμα και το 1,30 ευρώ το λίτρο. Σημειώνεται ότι πέρσι η αρχική διάθεση της τιμής του πετρελαίου ήταν περίπου 0,80 ευρώ το λίτρο, όπερ η αύξηση διαμορφώνεται στο 40%.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%, αν και η αύξηση αυτή δεν θα μεταφραστεί σε αλλαγή των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ώστε να πάρουν περισσότερα άτομα το ίδιο επίδομα που δόθηκε τον προηγούμενο χρόνο, αλλά σε αύξηση του βασικού επιδόματος, που σήμερα ανέρχεται σε 220 ευρώ.

Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διευρύνει τα εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου να αυξηθούν οι πολίτες που θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης, πιάνοντας και «μεσαίους», οι οποίοι στην παρούσα φάση ουσιαστικά εξαιρούνται από τη χορήγησή του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης θα είναι αυξημένα κατά 20% έως 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μεγαλύτερη θα είναι η ενίσχυση για οικογένειες με παιδιά.

Το «στίγμα» της κυβέρνησης

Όλα τα παραπάνω δείχνουν αυτό που και το «Π» είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα, ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως οι αρχικές της εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση των τιμών μέχρι το τέλος του χρόνου ήταν μάλλον αισιόδοξες και ότι τα μέτρα ενίσχυσης των καταναλωτών θα πρέπει να… τραβήξουν και μέσα στο 2022.

Για την ώρα δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για το δημοσιονομικό κόστος, καθώς πανευρωπαϊκά συνεχίζεται να εφαρμόζεται η «ρήτρα διαφυγής», ήτοι το σκληρό σύμφωνο σταθερότητας παραμένει ανενεργό μέσω νεωτέρας. Παράλληλα, οι βελτιωμένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2021 (στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προσδιορίζεται στο 6,1%) εκτιμάται ότι δίνουν επαρκή δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαία η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι «δεν θα αφήσουμε τον κόσμο που είναι αδύναμος να παγώσει, η κυβέρνηση είναι από πάνω», ενώ σημείωσε ότι τα οφέλη της ανάπτυξης θα μοιράζονται με δίκαιο τρόπο σε όλους τους Έλληνες.

Παράλληλα επισήμανε ότι «η κυβέρνηση με μέτρα θα απορροφήσει τις αυξήσεις στο ρεύμα για το μέσο νοικοκυριό. Όσον αφορά στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, αυτό θα είναι για όλους, για το πετρέλαιο θέρμανσης αυτό θα αφορά τους δικαιούχους».

Ειδικά το ζήτημα της ανάπτυξης ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν το ανέφερε τυχαία, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμα και για… κοινωνικό μέρισμα, αν τα πράγματα με την ανάπτυξη συνεχίσουν να είναι ευνοϊκά.

«Καταιγίδα» με Μπογδάνο

Εν τω μεταξύ, ύστερα από πολλά μπρος – πίσω, προειδοποιήσεις, «κίτρινες κάρτες» και υπεκφυγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να διαγράψει τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο από την Κ.Ο. της Ν.Δ. ύστερα από ακραίες αντικομμουνιστικές και εμφυλιοπολεμικές αναφορές στη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, έπειτα από σφοδρότατα επικριτική παρέμβαση του Νίκου Δένδια, ο οποίος εγκάλεσε δημόσια τον – διαγραφέντα, πλέον – βουλευτή της Ν.Δ.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η απόφαση του Κ. Μητσοτάκη το βράδυ της Τρίτης, ενώ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. βρισκόταν στη Σλοβενία, ήρθε και με σχετική καθυστέρηση, καθώς αφορμές είχαν υπάρξει αρκετές και στο παρελθόν.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η τελευταία παρέμβαση του Μπογδάνου έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει για πολλούς λόγους:

● Διότι με την ομιλία του άλλαζε την ατζέντα της συζήτησης, που ήταν η – επιτυχημένη – ελληνογαλλική συμφωνία.

● Διότι, σε μια στιγμή που η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για την αναζωπύρωση της δράσης της Ακροδεξιάς στη χώρα, ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος χρησιμοποιεί εμφυλιοπολεμική ρητορική, η οποία μόνο καλό δεν κάνει στην εικόνα της.

Για την ώρα η πλειονότητα των αντιδράσεων εντός Ν.Δ. για τη διαγραφή Μπογδάνου είναι θετική, ενίοτε και με κάποιους αστερίσκους, ενώ ο ίδιος ο βουλευτής με ανάρτησή του στα social media φάνηκε αμετανόητος, ανεβάζοντας την επίμαχη ομιλία του με το σχόλιο:

«Λυπάμαι για τη διαγραφή μου από την Κ.Ο. της Ν.Δ. Δυστυχώς, στην πολιτική οι ξεκάθαρες ιδεολογικές τοποθετήσεις έχουν κόστος και ορισμένες αλήθειες δεν λέγονται χωρίς επιπτώσεις».

Διαβάστε επίσης:

Μπογδάνος: «Στοχοποιητικές ύβρεις από Παφίλη, απειλούν τη σωματική μου ακεραιότητα» (Video)

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποπομπή και άλλων στελεχών της ΝΔ για την παρουσία τους στο Βίτσι μετά τη διαγραφή Μπογδάνου

Σακελλαροπούλου: Παρέμβαση του Ρουβίκωνα έξω από το το σπίτι της

Keywords
νεα κυβερνηση, κυβερνηση, πετρελαιο θερμανσης, επιδομα θερμανσης, αδωνις γεωργιαδης, ελλαδα, υπουργοι, γαλλια, συγκεκριμένο, αθηνα, συριζα, σημαίνει, υκω, κρητη, πετρελαιο, επιδομα, νέα, ήτοι, βουλη, σλοβενία, media, νεα δημοκρατια, χρηματιστηριο, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ήτοι, επιδοτησεις, χωρες, σλοβενία, το θεμα, θεμα, περιοδος, πλαισιο, τα νεα, υκω, φυσικο αεριο, ωρα, αγορα, αδωνις, αυξηση, ατζεντα, εβδομαδες, βραδυ, γεγονος, δυστυχως, δηλωση, δειχνει, δοθηκε, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, ενεργεια, ενιοτε, ετος, ζητα, ιδιο, θετικο, εικονα, ομιλια, κυμα, κυματα, χτυπα, λιτρο, λουξεμβουργο, λογο, μηνες, μητσοτακης, μειωση, νοικοκυριο, ουσιαστικα, παιδια, πληθωρισμος, ρευμα, ρητορικη, ρολο, συγκεκριμένο, συζητηση, σπιτι, τιμη, τσουναμι, φυσικο, φορα, χρηστος, αφορμες, εφαρμογη, ειδη, εξαρτηση, χωρα, ιδιαιτερα, media, μια φορα, μοιαζει, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, θερμανση
Τυχαία Θέματα
Η κυβέρνηση ψάχνει… γιατρικό για την ακρίβεια,