Η Νέα Αριστερά, το πρέσινγκ του ΣΥΡΙΖΑ και οι διαχωριστικές με Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη

Λίγο μετά το ιδρυτικό της συνέδριο, η Νέα Αριστερά βρίσκεται αντιμέτωπη με την πίεση που προέρχεται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα προσκλητήρια επιστροφής σε όσους έφυγαν. Απόντος του Κασσελάκη από το κάδρο, ο οποίος ήταν η αιτία της πρώτης διάσπασης και οδήγησε στην έξοδο από το κόμμα των στελεχών της μετέπειτα Νέας Αριστεράς, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι εκλείπουν οι λόγοι για τους χωριστούς δρόμους.

Πέρα

από τις βλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ να «ξαναμεγαλώσει» ει δυνατόν και να επιστρέψει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης – κάτι για το οποίο χρειάζεται επιστροφή και βουλευτών –, υπάρχει και το αντικειμενικό ζήτημα των καθηλωμένων δημοσκοπικών ποσοστών που συνεχίζουν να δείχνουν τη Νέα Αριστερά εκτός Βουλής. Οι προσδοκίες ότι θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσει φορέα υποδοχής της δυσαρεστημένης βάσης της Κουμουνδούρου δεν έχουν επαληθευτεί μέχρι στιγμής.

Από τη Νέα Αριστερά, πάντως, εξακολουθούν να εστιάζουν σε αυτά που πλέον τη χωρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ: τη μεγάλη φθορά που θεωρούν ότι υπέστη, το γεγονός ότι οι ίδιοι άνθρωποι που έδιωξαν τον Κασσελάκη είναι αυτοί που τον στήριξαν και που σήμερα δεν έχουν κάνει την αυτοκριτική τους για την πορεία εκφυλισμού του κόμματος πριν και κατά την εποχή Κασσελάκη κ.ο.κ.

Έχοντας διακηρύξει την αυτόνομη πορεία τους κατά το πρόσφατο πρώτο, ιδρυτικό συνέδριο πριν από έναν μήνα, έχουν χαράξει μια γραμμή άμυνας μέσω της πρότασης για Λαϊκό Μέτωπο κατά τα πρότυπα της Γαλλίας, κυρίως με κοινωνικές δυνάμεις, φορείς κ.λπ., ενώ απορρίπτουν συνεργασίες σε επίπεδο κορυφής προτάσσοντας τις προγραμματικές συγκλίσεις. «Ένα λαϊκό μέτωπο δεν είναι θέμα παζαριού μεταξύ προσώπων και συμφωνιών κορυφής πίσω από κλειστές πόρτες. Είναι θέμα προγραμματικών συγκλίσεων σε μείζονα ζητήματα». Αυτό ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή.

Τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν να εστιάζουν στις διαχωριστικές γραμμές με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ή, εν πάση περιπτώσει, να τους βάζουν προκλήσεις, καλώντας να αποδείξουν αν κινούνται προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. Σε αυτή την κατεύθυνση κατατέθηκε η πρόταση για κοινή καταψήφιση των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό (η Νέα Αριστερά κάνει λόγο για «υπερεξοπλισμούς»), ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει αν θα πάρει πίσω τις προτάσεις για φοροαπαλλαγές στα μεγάλα εισοδήματα.

Επιπλέον, κατατέθηκε και ερώτηση στη Βουλή με αίτημα κατάθεσης εγγράφων για τα ΕΛΠΕ. Η Νέα Αριστερά ζητά να επιστραφούν οι μετοχές της HELLENiQ ENERGY, πρώην Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) στο Ελληνικό Δημόσιο και να αποτραπεί μια νέα εκποίηση μετοχών του Δημοσίου στην HELLENiQ ENERGY, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, όπως έκανε το 2023. Η πρόταση αυτή, πέραν του προγραμματικού χαρακτήρα της, δείχνει να στοχεύει και στον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος στο πρόσφατο προεκλογικό ντιμπέιτ προέκρινε όσον αφορά τα ΕΛΠΕ τη λύση του ελέγχου των διοικήσεων αντί της μετοχικής σύνθεσης.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι δημοσκοπικοί δείκτες φέρνουν χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ: Διαφωνία Ανδρουλάκη – Γερουλάνου για ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Σουβλάκια, ρακί και μελομακάρονα κέρασε ο Ανδρουλάκης στη Βουλή για τη γιορτή του – Η έκπληξη και οι ατάκες με τον… Γιάννη Λοβέρδο

Keywords
Τυχαία Θέματα