Η ομοφοβία, ο ρατσισμός και το μίσος των τελευταίων ημερών δείχνουν πόσο αναγκαίο ήταν το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο

Όταν ξεκινούσε η συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την ισότητα στο γάμο πολλοί από τους διαφωνούντες διατύπωναν το επιχείρημα ότι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο, ότι τα ομόφυλα άτομα έχουν πάρει ήδη αρκετά δικαιώματα και ότι θα αρκούσε μια ρύθμιση στο υπάρχουν σύμφωνο συμβίωσης.

Τα όσα τραγικά έγιναν τις περασμένες μέρες στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα όσα συνέβησαν στην Κέρκυρα ,οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και

η ψήφιση του νόμου ήταν αναγκαία όπως αναγκαία είναι και η περαιτέρω συζήτηση για τη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας με εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση που πρέπει να ξεκινά από το σχολείο.

Ο πρωθυπουργός ήταν πολύ καθαρός χθες κατά τη διάρκεια του προσυνεδρίου της Θεσσαλονίκης: «Δεν είναι η εικόνα της Θεσσαλονίκης μας εκείνη που φάνηκε στην πλατεία Αριστοτέλους. Η πόλη αυτή υπήρξε πάντα ιστορικό σταυροδρόμι πολιτισμών και ιδεών. Φιλόξενο σημείο συνάντησης διαφορετικών απόψεων και ανθρώπων. Με τη μισαλλοδοξία να μην έχει θέση στο κέντρο και στις συνοικίες της. Η κοινωνία είναι αυτή η οποία πρώτη οφείλει να απαντήσει στο μίσος.

Αλίμονο αν στις μέρες μας δεν μπορεί κάποιος να είναι οπαδός μιας ομάδας. Να σκέφτεται διαφορετικά ή και να είναι διαφορετικός. Όποιος αμφισβητεί αυτά τα δικαιώματα λέω ότι προσβάλλει την ίδια τη Θεσσαλονίκη».

Και είναι ακριβώς έτσι διότι ο όχλος που προπηλάκισε και φώναζε συνθήματα στην πλατεία Αριστοτέλους ακριβώς αυτά τα δικαιώματα αμφισβητούσε. Το δικαίωμα του να σκέφτεται κάποιος διαφορετικά από εκείνους που αποτελούσαν τον όχλο, το δικαίωμα του να είναι κάποιος διαφορετικός από εκείνους, το δικαίωμα του να ντύνεται κάποιος διαφορετικά από εκείνους.

Και ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν από συγκεντρωμένους αφορούσε το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. «Εσείς το ψηφίσατε εμείς δεν θα το εφαρμόσουμε» φώναζαν.

Όσοι λοιπόν ήταν εκεί δεν ήταν απλώς δεκαπεντάχρονα παιδιά είχαν συγκεκριμένη ιδεολογική κατεύθυνση, συγκεκριμένη άποψη για το πως πρέπει να δομείται μια κοινωνία, συγκεκριμένη άποψη για το ποιοι έχουν το δικαίωμα να μιλούν και να ζουν όπως  θέλουν και ποιοι όχι.

Και ενδεχομένως την ίδια άποψη να είχαν και οι οικογένειές αυτών των παιδιών που τα κοινωνικοποίησαν με συγκεκριμένα πρότυπα και συγκεκριμένη κοινωνική κουλτούρα.

Και το θλιβερό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως ακόμα κι αν κάποιες από τις οικογένειές αυτών των παιδιών δεν είναι υπεύθυνες για αυτό που έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους, είναι υπεύθυνοι όλοι εκείνοι που το προηγούμενο διάστημα εκπέμποντας ένα κακοποιητικό, ρατσιστικό, και ομοφοβικό λόγο έδωσαν το άλλοθι σε όλους αυτούς να κακοποιούν, να χλευάζουν και να κυνηγούν στο δρόμο δύο πολίτες που έκαναν το τρομερό σφάλμα να μην είναι ίδιοι με αυτούς.

Και αυτό επεσήμανε στην δήλωση της και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας η οποία παρά την επίθεση που δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα από διάφορους κύκλους, επειδή κι αυτή «τόλμησε να γιορτάσει με φίλους της» κάτι στο οποίο πίστευε δηλαδή στην συμπεριληπτική κοινωνία, βγήκε ξανά μπροστά και μίλησε τολμηρά.

«Σε μια δημοκρατία ίσης ελευθερίας, σεβασμού του άλλου ως προσώπου και πλουραλισμού δεν είναι ανεκτή η βία, πρακτική και συμβολική, σε πολίτες και πολιτικά πρόσωπα για την ταυτότητα και τις επιλογές τους. Τα θλιβερά γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν ταιριάζουν στην Πολιτεία μας. Πλήττουν ανεπίτρεπτα την κοινή μας συμβίωση και τις θεμελιώδεις αρχές της»

Και σαν να μην έφταναν τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης ήρθε και η γελοιότητα της Κέρκυρας με ένα ξέσπασμα ομοφοβίας κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, καλυμμένο πίσω από καρναβαλικές εκδηλώσεις, να επιβεβαιώσει το πόσο αναγκαίο ήταν τελικά να ψηφιστεί ο νόμος για την ισότητα στο γάμο. Πέρα απ’ αυτό όμως κάποια πράγματα πρέπει να αρχίσουν να λέγονται με το όνομά τους.

Διότι πριν κάποιοι κάνουν τον κ. Κασσελάκη καρνάβαλο, με το ομοίωμα να περιλαμβάνει μια φωτογραφία του ίδιου, με έντονα βαμμένα χείλια, ροζ μακριά περούκα, γυναικείο εσώρουχο και ανοικτά πόδια, και στη συνέχεια να τον κάψουν, είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του μητροπολίτη Κέρκυρας που κατηγορούσε όσους βουλευτές ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο λέγοντας ότι υπέπεσαν σε βαρύτατο πνευματικό και ηθικό ολίσθημα, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι δεν θα τους επιτρέπεται να κοινωνήσουν.

Προφανώς αν κάποιος σκεφτεί ότι το κακόγουστο αυτό θέαμα στις καρναβαλικές εκδηλώσεις στα Μωραΐτικα που ξεχείλιζε μίσος και αναπαραγωγή ξεπερασμένων στερεοτύπων νομιμοποιήθηκε από τις δηλώσεις της ιεραρχίας του νησιού δεν θα έχει πέσει και πολύ έξω.

Και πολύ σωστά η Νέα Αριστερά με δήλωσή της καταδίκασε το περιστατικό επισημαίνοντας την ουσία.

«Οι άθλιες και χυδαίες πρωτοβουλίες όπως αυτή της αποκριάτικης εκδήλωσης στα Μωραίτικα της Κέρκυρας νομιμοποιούν την ομοφοβία, το μίσος και τελικά το λιντσάρισμα και τη βία.

Η αναπαραγωγή στερεοτύπων μεσαιωνικών και κακοποιητικών στο όνομα της παράδοσης πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα»

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Επίθεση στον Κασσελάκη για τις εταιρείες, έθεσε τη ΝΔ σε «εκλογικό συναγερμό»

Ελληνοτουρκικά: Κοινή δέσμευση από Αθήνα και Άγκυρα να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα

Εξεταστική για Τέμπη: «Να αφήσει στην άκρη τον λαϊκισμό και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» απαντά η ΝΔ στον Ανδρουλάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η ομοφοβία,ο ρατσισμός και το μίσος των τελευταίων ημερών δείχνουν πόσο αναγκαίο ήταν το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο