Η «Ωραία Κοιμωμένη» αναβιώνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

"Π" ARTΘΕΜΑΈντυπη Έκδοση

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 130 χρόνων από την παγκόσμια πρεμιέρα της, η «Ωραία Κοιμωμένη» αναβιώνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού, ένα ιστορικό μπαλέτο που εδρεύει σε μια από τις πιο σπουδαίες όπερες του κόσμου, έρχεται στην πρωτεύουσα και παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό αυτήν την ξακουστή παράσταση.

Έχοντας φιλοξενήσει έργα μεγάλων συνθετών, όπως ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι αλλά και ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ, τόσο το μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού όσο και η διάσημη όπερα «κουβαλούν»

στις αποσκευές τους μια σημαντική διαδρομή.

Με σεβασμό στην ιστορία του, το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού εξακολουθεί να διαγράφει λαμπρή πορεία. Με δική του ακαδημία αλλά και μεταγραφές από σπουδαία μπαλέτα και ξακουστούς χορευτές και χορογράφους, παρουσιάζει μοναδικές παραστάσεις με τις οποίες περιοδεύει σε όλο τον κόσμο, παραμένοντας ένας από τους σημαντικότερους θιάσους της ανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της φετινής ευρωπαϊκής περιοδείας του, θα παρουσιάσει στο κοινό τη διάσημη παράσταση «Η Ωραία Κοιμωμένη», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 5 Απριλίου 2020 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ένα έργο εξαιρετικό, που γράφτηκε το 1890 και αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Τσαϊκόφσκι, κατέχοντας μέχρι και σήμερα ξεχωριστή θέση στην ιστορία του μπαλέτου.

Στην παραμυθένια πλοκή της παράστασης ο συνθέτης εισάγει με περίτεχνο τρόπο έντονο συναισθηματισμό σε μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία αθωότητας η οποία, παρά τους πολλούς κινδύνους, κατορθώνει να επιβιώσει χάρη στην αγάπη.

Το μπαλέτο στην «Ωραία Κοιμωμένη» μας προσφέρει απλόχερα ένα ταξίδι σε έναν άλλον κόσμο. Μας μεταφέρει σε έναν άλλον, εντελώς διαφορετικό τόπο και σε μια άλλη εποχή που δεν θυμίζει σε τίποτα το σήμερα. Με θαυμαστό τρόπο βρισκόμαστε ξαφνικά σε μια χώρα όπου κατοικούν πρίγκιπες και νεράιδες με όμορφες ιστορίες που έχουν πάντα ένα καλό τέλος.

Όταν τα φώτα σβήσουν και η αυλαία σηκωθεί, η πριγκίπισσα Αουρόρα θα μας «διηγηθεί» την ξεχωριστή ιστορία της μέσα από τον μοναδικό χορό της, ενώ η ακαταμάχητη μουσική του Τσαϊκόφσκι σε συνδυασμό με τα μαγευτικά κοστούμια και το σαγηνευτικό σκηνικό αναμένεται να καθηλώσουν το κοινό.

Το έργο πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στις 14 Ιανουαρίου 1890 στην Αγία Πετρούπολη. Πρόκειται για το πρώτο μπαλέτο που χόρεψε ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ στη Δύση το 1961, ο πρώτος ρόλος του Μπαλανσίν στο ξακουστό Θέατρο Μαριίνσκι, το έργο με το οποίο το Royal Ballet έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και το έργο με το οποίο ξανάρχισε τις παραστάσεις του το Royal Opera House στο Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου το 1946, μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού έχει την έδρα του σε ένα θέατρο που αποτελεί «κόσμημα» για την πόλη της Οδησσού. Πρόκειται για ένα μνημείο πολιτισμού με μακρόχρονη ιστορία, όπου σπουδαίοι συνθέτες, διάσημοι τραγουδιστές, περίφημοι χορευτές και χορογράφοι το επέλεξαν προκειμένου να παρουσιάσουν τα έργα τους.

Μεταξύ αυτών, οι μπαλαρίνες Άννα Πάβλοβα και Ισιδώρα Ντάνκαν, όπως επίσης η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου Σαρά Μπερνάρ, οι οποίες ανέβηκαν στη σκηνή του υπέροχου αυτού θεάτρου, δηλώνοντας εντυπωσιασμένες. Ένα θέατρο που αξίζει να σημειωθεί ότι χαρακτηρίστηκε πρόσφατα από το περιοδικό «Forbes» ως το σημαντικότερο αξιοθέατο της ανατολικής Ευρώπης.

Το έργο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020 στις 20.00, το Σάββατο 4 Απριλίου 2020 στις 16.00 και στις 20.00 και την Κυριακή 5 Απριλίου 2020 στις 16.00 και στις 20.00.

Χορογραφία: Μάριους Πετιπά.

INFO:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα

Πληροφορίες / κρατήσεις: τηλ.: 2107282333 | www.megaron.gr

Ε ζώνη: κανονικό 24 ευρώ, παιδικό, φοιτητικό – 65+, ανέργων, πολυτέκνων: 12 ευρώ | Δ ζώνη: 30 ευρώ, παιδικό 15 ευρώ | Γ ζώνη: 36 ευρώ, παιδικό 18 ευρώ | Β ζώνη: 42 ευρώ, παιδικό 21 ευρώ | A ζώνη: 48 ευρώ, παιδικό 24 ευρώ | Διακεκριμένη ζώνη: 58 ευρώ, παιδικό 29 ευρώ

 

Μέγαρο ΜουσικήςμπαλέτοΩραία ΚοιμωμένηIssue: 2114Issue date: 27-2-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα