Η ωρολογιακή βόμβα για τον ισραηλινό στρατό: Πώς θα πάρουν τα τούνελ της Χαμάς – Οι κίνδυνοι
Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προελαύνουν στη βόρεια Γάζα, εστιάζουν την προσοχή τους στον λαβύρινθο των τούνελ της Χαμάς, όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται η καρδιά του επιχειρησιακού ελέγχου της οργάνωσης. Όμως παρόλο ο ισραηλινός στρατός δεν έχει συναντήσει μεγάλα εμπόδια στην επιφάνεια, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το δίκτυο με τις σήραγγες της Χαμάς μπορεί να αποδειχτεί πολύ μεγαλύτερη πρόκληση.
«Θα είναι μια αργή, πολύμηνη επιχείρηση για να θέσει υπό έλεγχο τις σήραγγες και πιθανώς όσο προσπαθεί ο ισραηλινός στρατός,
Λίγοι γνωρίζουν το ακριβές εύρος των σηράγγων, που οι Ισραηλινοί το αποκαλούν «μετρό της Γάζας», αλλά λέγεται πως έχει μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων και βρίσκεται 15-60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.
Σε τμήματα αυτού του δικτύου υπάρχει σύστημα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, πιθανώς και δεξαμενές με οξυγόνο, ενώ σίγουρα η Χαμάς έχει δημιουργήσει και αποθήκες πυρομαχικών. Το σύστημα αυτό πιστεύεται ότι έχει μία περιφέρεια με τούνελ που βρίσκονται πιο κοντά στην επιφάνεια και άρα μπορεί να καταστραφούν από το έδαφος, αλλά η καρδιά του, όπου είναι και το κέντρο επιχειρήσεων, οι αποθήκες όπλων, πυρομαχικών και πυραύλων, βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος. Εκεί ίσως κρατούνται και κάποιοι από τους ομήρους της Χαμάς.
«Ένας από τους κύριους στόχους της Χαμάς τα τελευταία 17 χρόνια ήταν το σκάψιμο των τούνελ, που θα έκανε πιο ανθεκτική την οργάνωση», λέει στο Al Jazeera ο Αντρέας Κρίεγκ, βοηθός καθηγητής αμυντικών σπουδών στο King’s College του Λονδίνου. «Το Ισραήλ έχει πλεονέκτημα τεχνολογίας στα πάντα, αλλά σύρεται σε έναν πόλεμο χαμηλής τεχνολογίας όπου ακυρώνεται το πλεονέκτημα αυτό όταν υποχρεωθεί να επιχειρήσει κάτω από την επιφάνεια», προσθέτει ο Αντρέας Κρίεγκ.
Ο Τζόελ Ρόσκι, γεωμορφολόγος στο πανεπιστήμιο Bar Ilan του Ισραήλ, που έχει μελετήσει το θέμα των τούνελ της Χαμάς, λέει πως το δίκτυο άρχισε να αναπτύσσεται στη δεκαετία του 1980, για τη μεταφορά διαφόρων αγαθών από την Αίγυπτο. Ως βάση χρησιμοποιήθηκε η παραδοσιακή γνώση των κτηνοτρόφων, που έσκαβαν βαθιά πηγάδια για να βρίσκουν νερό για τα κοπάδια τους.
Όταν η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της Γάζας, το 2007, το Ισραήλ επέβαλε ασφυκτικό κλοιό στην περιοχή και τα τούνελ έγιναν ο μόνος δρόμος για τη μεταφορά τροφίμων και όπλων. «Η Χαμάς άρχισε να χτίζει μια πόλη κάτω από την πόλη, επιδιώκοντας σε περίπτωση που άρχιζε ένοπλη αντίσταση να έχει τη δυνατότητα αντιποίνων έχοντας ορμητήριο κάτω από την επιφάνεια της γης», λέει ο Κρίεγκ.
Οι δυνατότητες και οι κίνδυνοι για τους ΙσραηλινούςΟι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τις αεροπορικές επιθέσεις δεν καταστρέφεται η καρδιά του δικτύου των τούνελ. Για να επιτύχει κάτι τέτοιο ο ισραηλινός στρατός πρέπει να ελέγξει όλες τις εισόδους και εξόδους στις σήραγγες, επιχείρηση που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Ακόμα κι αν στην επιφάνεια έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα, η είσοδος ενός τούνελ μπορεί να παραμένει αθέατη και έτσι οι μαχητές της Χαμάς έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις.
Ο έλεγχος κάθε εισόδου και εξόδου «είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο και είναι πολύ επικίνδυνη», λέει στο Al Jazeera ο Κρίεγκ. Ακόμα κι αν ο Ισραηλινοί γεμίζουν με υγρό τσιμέντο όποια είσοδο εντοπίζουν, πάλι δεν θα έχουν αποτελέσματα, αφού τα τούνελ έχουν πολλές εισόδους και εξόδους.
Αλλά μεγάλος κίνδυνος υπάρχει και για τους Ισραηλινούς που θα εισέλθουν στις σήραγγες και αυτό το γνωρίζει η ηγεσία του στρατεύματος. Η ορατότητα είναι περιορισμένη, οι στρατιώτες μπορεί να εκτεθούν σε ενέδρες και γι αυτό υπάρχει κίνδυνος μεγάλων απωλειών.
Η ωρολογιακή βόμβα για τον ισραηλινό στρατόΟ Όουτζεν, που υπηρέτησε ως συνταγματάρχης στον αμερικανικό στρατό, πιστεύει ότι οι Ισραηλινοί θα καταφύγουν σε μια συνδυαστική προσέγγιση: «Έφοδοι σε συγκεκριμένα τούνελ που θεωρούνται μεγάλης αξίας λόγω των ομήρων ή της στρατιωτικής ηγεσίας, σφοδροί βομβαρδισμοί όπου τα τούνελ βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και επιχειρήσεις κατεδάφισης με μονάδες μηχανικού και ειδικούς σε εκρηκτικά για να προκληθεί η κατεδάφιση κεντρικών σηράγγων όπου είναι δυνατό».
Όμως τέτοιες επιχειρήσεις απαιτούν χρόνο και είναι ερώτημα πόσο χρόνο διαθέτει η ισραηλινή ηγεσία, καθώς αυξάνεται η πίεση που δέχεται ο Μπένζαμιν Νετανιάχου όσο έρχονται στη δημοσιότητα εικόνες από την καταστροφική κατάσταση στην Γάζα.
Ο Μάικλ Όρεν, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ έχει μια ωρολογιακή βόμβα «που χτυπά πολύ γρήγορα». «Αν ο στρατός νομίζει πως έχει λευκή κάρτα δίχως τέλος για να ολοκληρώσει αυτή την επιχείρηση, εγώ θα έλεγα πως δεν έχει», πρόσθεσε ο Μάικλ Όρεν.
Διαβάστε επίσης:
EE: Καταδίκη της Χαμάς «που χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ασπίδες» και προτροπή για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» από το Ισραήλ
Από… λάθος η εμπλοκή του Αντόνιο Κόστα σε σκάνδαλο; – Για συνωνυμία μιλά η υπεράσπιση
Για «επίσκεψη – πρόκληση» του Ερντογάν κάνει λόγο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης – Χωρίς κοινές δηλώσεις στο Βερολίνο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σχεδόν ένας στους δύο νέους Έλληνες απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – Το ποσοστό στην ΕΕ - Τα στοιχεία της Eurostat
- 17 Νοέμβρη: Για ποιους είναι αργία, τι ισχύει με τα σχολεία και τα φροντιστήρια
- 12 χαρακτηριστικά που έχουν οι καλοί άνθρωποι
- Εορτολόγιο 14 Νοεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
- ΒΟΙΩΤΙΑ: Νέος θάνατος Ρομά από πυρά αστυνομικού
- Συναγερμός στη Google: Απειλή για κινητά - Διαφημίσεις απάτη για εφαρμογή AI
- Επέλαση της κακοκαιρίας από την Παρασκευή - Έντονα φαινόμενα το Σαββατοκύριακο, τα πρώτα χιόνια στα ορεινά
- Ισλανδία: 900 σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν την Δευτέρα και δρόμοι κόπηκαν στα δύο
- Σοκ στην παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»: Κατέρρευσε μπαλκόνι, σε σοβαρή κατάσταση ηθοποιοί
- Ξένες γλώσσες τέλος – Κινητό που μιλάς και μεταφράζει αυτόματα σε άλλη γλώσσα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Δημοσκοπήσεις: «Σε λίγες μέρες το… ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα»
- Γάζα: Αποθήκη πυρομαχικών της Χαμάς εντοπίστηκε σε παιδιατρικό νοσοκομείο, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις
- Νίκος Δένδιας: Μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας drones, πυραύλους και ραντάρ
- «Καρφιά» Τσακαλώτου σε Κασσελάκη: Από την πρώτη στιγμή ήθελε άλλο κόμμα – Δεν έχει τα «χαρίσματα» του Αλέξη Τσίπρα (Videos)
- Η ωρολογιακή βόμβα για τον ισραηλινό στρατό: Πώς θα πάρουν τα τούνελ της Χαμάς – Οι κίνδυνοι
- Το σύνθημα «λευτεριά στην Παλαιστίνη» θα ακούγεται όλο και πιο δυνατά
- Hunger Games: Η εντυπωσιακή δημιουργία του οίκου Schiaparelli για την πρεμιέρα της ταινίας στο Βερολίνο (photos)
- Μητσοτάκης στη Γερμανία: Τα βασικά θέματα της ατζέντας στη συνάντηση με Σολτς
- ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στην δεύτερη πράξη της διάσπασης – Ζυμώσεις και διεργασίες εντός κι εκτός
- Γαλλικοί «νεωκόροι» (sacristains), τα στριφτά σφολιατίνια των Παριζιάνικων αρτοποιείων
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Η ωρολογιακή βόμβα για τον ισραηλινό στρατό: Πώς θα πάρουν τα τούνελ της Χαμάς – Οι κίνδυνοι
- Μητσοτάκης στη Γερμανία: Τα βασικά θέματα της ατζέντας στη συνάντηση με Σολτς
- ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στην δεύτερη πράξη της διάσπασης – Ζυμώσεις και διεργασίες εντός κι εκτός
- Γαλλικοί «νεωκόροι» (sacristains), τα στριφτά σφολιατίνια των Παριζιάνικων αρτοποιείων
- Το σύνθημα «λευτεριά στην Παλαιστίνη» θα ακούγεται όλο και πιο δυνατά
- Δημοσκοπήσεις: «Σε λίγες μέρες το… ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα»
- Hunger Games: Η εντυπωσιακή δημιουργία του οίκου Schiaparelli για την πρεμιέρα της ταινίας στο Βερολίνο (photos)
- «Καρφιά» Τσακαλώτου σε Κασσελάκη: Από την πρώτη στιγμή ήθελε άλλο κόμμα – Δεν έχει τα «χαρίσματα» του Αλέξη Τσίπρα (Videos)
- Γάζα: Αποθήκη πυρομαχικών της Χαμάς εντοπίστηκε σε παιδιατρικό νοσοκομείο, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βελτιωμένος σήμερα ο καιρός πριν το χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο -Πότε θα δούμε τα πρώτα χιόνια
- Έκτακτη επιχορήγηση σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού
- Η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας για το μεταναστευτικό ανησυχεί το Συμβούλιο της Ευρώπης
- ΟΛΘ: Eπαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την επέκταση του 6ου προβλήτα
- Συντάξεις: Ξανά στις 200.000 εκκρεμότητες - Οι καθυστερήσεις «σώζουν» τον ισολογισμό του ΕΦΚΑ
- Σπίτι «κολαστήριο» στην Καλλιθέα: Η κατάθεση - σοκ της 48χρονης, «έχω μέρες να πιω νερό»
- Τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξωστρέφεια και την κοινωνία επιδιώκει ο Κασσελάκης
- Η τιμή στο μπρεντ πέφτει, το πετρέλαιο θέρμανσης ανεβαίνει - Με «ανέκδοτα» απαντά η κυβέρνηση
- Η ιστορία και τα παραμύθια για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως τα «διαβάζει» ο Λάμπρος Τζούμης
- Συνάντηση «σταθμός» στη Θεσσαλονίκη 50 χρόνια μετά την ιστορική κατάληψη του Πολυτεχνείου - «Δεν είναι μνημόσυνο, είναι ανάγκη να βρεθείς στον ίδιο τόπο»