«Η προσπάθεια συνεχίζεται» διαμηνύει η Αθήνα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ

Αμηχανία μεν, στοχοπροσήλωση δεΠολιτική

Ανησυχία για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας προκάλεσε στην Αθήνα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ με την συντριπτική επικράτηση του «Ναι» σε συνθήκες όμως τεράστιας αποχής - η συμμετοχή

έφτασε περίπου στο 35% ακυρώνοντας όποια δυνατότητα θα είχε ο Ζάεφ να αξιοποιήσει πολιτικά το αποτέλεσμα αν τα πράγματα ήταν πιο οριακά, αν δηλαδή η συμμετοχή ξεπερνούσε το 40% και πλησίαζε το 50%.

Στην Αθήνα από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρήθηκε να σταλεί το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κατάρρευση της Συμφωνίας και η προσπάθεια συνεχίζεται κανονικά. Εξάλλου προβάλλεται και από την ελληνική πλευρά - όπως συνέβη όλο το τελευταίο διάστημα στη γείτονα από την πλευρά Ζάεφ_ ότι το δημοψήφισμα δεν δεσμευτικό αλλά έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ωστόσο το επιχείρημα αυτό ξεθωριάζει μετά το χθεσινό αποτέλεσμα και δυσκολεύει την πολιτική διαχείριση για τον Ζάεφ.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, το οποίο αντέδρασε πρώτο από την πλευρά της κυβέρνησης αναδεικνύεται το παραπάνω επιχείρημα και συστήνεται νηφαλιότητα κατά τα επόμενα βήματα ώστε «να διαφυλαχθεί η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Δε λείπουν ωστόσο οι αιχμές με τους οποίους το υπουργείο επιχειρεί να προκαταλάβει τους εγχώριους πανηγυρισμούς από την πλευρά όσων διαφώνησαν με τη συμφωνία: «Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα».

«Συνεχίζουμε κανονικά»

Αμέσως μετά διαρροή του Μαξίμου γνωστοποιούσε την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, το περιεχόμενο της οποίας όπως μεταφέρθηκε, περιείχε μήνυμα και για την επαύριο του δημοψηφίσματος:ο πρωθυπουργός επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας. Κοινώς, η προσπάθεια συνεχίζεται και η Συμφωνία παραμένει σε τροχιά υλοποίησης.

Βεβαίως, στο αντίθετο μήκος κύματος κινήθηκε αναμενόμενα ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος , ο οποίος πανηγύρισε, την «ακύρωση» της συμφωνίας, όπως έγραψε στο τουίτερ, από το 68% των πολιτών της γείτονος.

Το ερώτημα τώρα είναι ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην Αθήνα. Με μια πρώτη ματιά, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πιθανόν να διαστέλλει τα χρονοδιαγράμματα, αν στη γείτονα προκληθεί πολιτική αναστάτωση και μεσολαβήσουν και εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση η κύρωση της Συμφωνίας από την Αθήνα θα καθυστερήσει δίνοντας περισσότερο χρόνο στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Πώς θα επηρεάσει το χρόνο των εκλογών

Μένει να φανεί αν και πώς θα επηρεάσει και τον χρόνο των εκλογών: αν υποθέσουμε ότι παρά τις επίσημες διακηρύξεις το βασικό σενάριο είναι αυτό των τριπλών εκλογών τον Μάιο με την συμφωνία ψηφισμένη, πλέον είναι με ερωτηματικό αν το κυβερνητικό επιτελείο θα εμμείνει σε έναν τέτοιο σχεδιασμό ακόμη και αν η Συμφωνία δεν έχει έρθει προς κύρωση στη Βουλή, άρα δε θα έχει ψηφιστεί και το βάρος της κύρωσης θα πέσει στην επόμενη κυβέρνηση (Μητσοτάκη).

Διαφορετικά, κι εφόσον ο πρωθυπουργός παραμένει προσηλωμένος στη δέσμευση για κύρωση της Συμφωνίας είναι πιθανό η κυβέρνηση να αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη γείτονα και ακολούθως την προώθηση της Συμφωνίας προς κύρωση στην ελληνική Βουλή ακόμη κι αν χρειαστεί να παρέλθει το ορόσημο των ευρωεκλογών. Σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος θα είναι η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών και η δυσαρέσκεια που θα αποτυπωθεί εκεί να επηρεάσει αρνητικά στη συνέχεια τη δυναμική του κυβερνώντος κόμματος στην πορεία προς τις κάλπες , πιθανότατα προς το τέλος της συνταγματικής θητείας.

ΚυβέρνησηΣκόπιαΔημοψήφισμααποτέλεσμασυμφωνίαεκλογέςστόχοιHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα