Η Σοφία Κικιλίντζια στο topontiki.gr: «Η πρόκληση είναι μία, να μείνεις ατόφιος όταν ο κόσμος γύρω σου αλλάζει»

Στο τηλεοπτικό πλατό, η Σοφία Κικιλίντζια κάνει τη «Βελούδω» στη σειρά «Η Μάγισσα-Φλεγόμενη Καρδιά» (ΑΝΤ1) και στην θεατρική σκηνή (του Faust) μεταμορφώνεται στην Λίντα στην… γουντιαλενική κωμωδία «Play it again Sam».

Οι διαδρομές των δύο ηρωίδων της «τέμνονται», στο σημείο εκείνο στο οποίο συμπίπτουν οι ανάγκες των ανθρώπων, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κυνηγήσατε τη «Μάγισσα» ή σας «κυνήγησε» εκείνη;

Στη ζωή δεν έρχεται τίποτα χωρίς να το κυνηγάμε, καλώς ή κακώς. Όταν είχα δει πέρυσι τη «Μάγισσα», δεν σας το κρύβω, «κόλλησα». Είπα, να, σε μια τέτοια παραγωγή

θα ήθελα να συμμετέχω κι εγώ. Επίσης, ήθελα πάρα πολύ να δουλέψω με τον Λευτέρη Χαρίτο. Έτσι, οι συγκυρίες οδήγησαν στο να με καλέσει η Μιράντα Ρωσταντή – την οποία ευχαριστώ πολύ – στο φετινό κάστινγκ που έγινε για τη «Μάγισσα-Φλεγόμενη καρδιά». Στην αρχή με είχανε δει για άλλο ρόλο, αλλά τελικά όλοι οι δρόμοι κατέληξαν στη «Βελούδω».

Κάτω από τη «Βελούδω» τι κρύβεται και πότε θα αναπτυχθεί πλήρως;

«Πίσω» από τη Βελούδω «κρύβεται» μια γυναίκα. Μια γυναίκα εκείνης της εποχής, αλλά και κάθε εποχής. Μια γυναίκα που παλεύει γι’ αυτά που αγαπάει, μια γυναίκα που δεν φοβάται να είναι ο εαυτός της και να ανταπεξέλθει σ’ όλα αυτά που της ζητάει η κοινωνία. Η ιστορία της αναπτύσσεται σιγά σιγά, άλλωστε οι σεναριογράφοι μας Μελίνα Τσαμπάνη και Πέτρος Καλκόβαλης είναι «μάγοι» σ’ αυτό.

Η πορεία της έχει δυσάρεστες ή ευχάριστες εκπλήξεις για την ίδια;

Νομίζω πως, όπως και στην ίδια τη ζωή, δεν μπορούν να υπάρχουν μόνο ευχάριστες ή δυσάρεστες εξελίξεις: αλλά ακόμα και μέσα από τις δυσάρεστες ιστορίες μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί. Μπορούμε να μάθουμε κάτι.

Πώς επηρεάζει τον κύκλο του συζύγου της;

Στη Μάνη του 18ου αιώνα οι γυναίκες κατείχαν πολύ σημαντική θέση. Αν και δεν δραστηριοποιούνταν τόσο επαγγελματικά και είχαν αναλάβει κατά κύριο λόγο τις δουλειές του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών, ήταν γυναίκες περήφανες και δυναμικές. Κυκλοφορούσαν χωρίς φόβο και ενέπνεαν σεβασμό. Δεν τολμούσε κανείς να τις πειράξει κι αν χρειαζόταν έπαιρναν και τα τουφέκια. Οι άντρες υπολόγιζαν τη γνώμη τους και τις άκουγαν. Άκουγαν τις συμβουλές των γυναικών τους, ακόμα κι αν δεν τις είχαν ζητήσει. Το ίδιο κάνει και ο Μήτρος.

Η πρόκληση στην ηρωίδα σας ποια είναι;

Η πρόκληση είναι πάντα μια: να μείνεις ατόφιος όταν ο κόσμος γύρω σου αλλάζει.

Μια Μανιάτισσα του 1700, σαν τη Βελούδω, την απασχολούν τα γεωπολιτικά της εποχής;

Πιο πολύ θα έλεγα την απασχολούσε το σπίτι της, η φαμίλια της και κυρίως τα παιδιά της. Τα γεγονότα της εποχής φυσικά επηρεάζουν κάθε οικογένεια ατομικά, όπως και σήμερα. Άρα ναι, δεν θα μείνει αμέτοχη αν είναι να προστατέψει την οικογένεια της.

Αρθρώνει λόγο για την Οθωμανική Κατοχή, εκφράζει την επιθυμία για ελευθερία;

Στη Μάνη εκείνη τη περίοδο υπήρχε Βενετοκρατία και γενικά η Μάνη ήταν αρκετά αυτόνομη, το ίδιο και οι γυναίκες της Μάνης.

Βελούδω το πρωί Λίντα το βράδυ. Δύο γυναίκες από διαφορετικές εποχές, από διαφορετικούς κόσμους. Η «μετακίνηση» από τον έναν ρόλο στον άλλο πόσο δύσκολη είναι;

Όσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να πηγαίνει το πρωί στη δουλειά και το απόγευμα στο σπίτι για να υπηρετήσει τον ρόλο της μητέρας, σε περίπτωση μου έχει παιδιά φυσικά. Έχει να κάνει με τις πολλές πλευρές του εαυτού και ποιον θέλουμε να φωτίσουμε κάθε φορά.

Βελούδω και Λίντα πού «συμπίπτουν»;

Εκεί που συμπίπτουν και οι ανάγκες των περισσότερων ανθρώπων. Ανάγκη να αγαπηθούμε, να συνδεθούμε και να κρατήσουμε κοντά μας αυτά που αγαπάμε.

Τι παίρνετε και τι δίνετε στις δύο ηρωίδες σας;

Δίνω πάντα ένα κομμάτι του εαυτού μου. Μια προσωπική μου ανάγκη να εκφράσω κάτι δικό μου. Αλλά παράλληλα να ανακαλύψω κάτι καινούργιο μέσα από κάθε ηρωίδα που υποδύομαι.

Η δεύτερη χρονιά με το «Play it again Sam» με ποιες προκλήσεις σας έφερε αντιμέτωπη;

Έπρεπε να δω ένα ρόλο καλά δουλεμένο σχεδόν από την αρχή, μιας και άλλαξε ο υπόλοιπος θίασος της παράστασης. Ανακάλυψα καινούργιες πτυχές και του έργου και του χαρακτήρα και προσπάθησα να είμαι εκεί για τους συναδέλφους μου.

Σας έχει τύχει το κοινό να κάνει μια παράσταση δύσκολη ακόμα και σε μια δοκιμασμένη κωμωδία όπως αυτή του Γούντι Άλεν;

Δεν μπορούμε να εκβιάσουμε, ούτε το γέλιο ούτε το συναίσθημα του θεατή. Είμαστε εκεί για να μοιραστούμε κάτι με το κοινό. Και το κοινό είναι ελεύθερο να νιώσει αυτό που θέλει. Αν είναι «δύσκολο» το κοινό κάποια φορά, τότε μπορούμε να σκεφτούμε τι μπορούμε να βελτιώσουμε εμείς.

Αποτελούν χρήσιμο «εργαλείο» οι σπουδές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στην υποκριτική;

Καθόλου. Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, δεν θα το έκανα. Αλλά δυστυχώς υπάρχει η μικροαστική αντίληψη στην Ελλάδα πως πρέπει να βγάλεις ένα πανεπιστήμιο, αλλιώς δεν είσαι χρήσιμος πολίτης. Επίσης, να μην ξεχνάμε τις παροτρύνσεις των γονιών μας «Βγάλε μια σχολή πρώτα και μετά κάνε την τρέλα σου ή κράτησε το για χόμπι»! Είμαι σίγουρη πως δεν είμαι η μοναδική!

Σε μια «συνέντευξη με έναν απαίσιο άνδρα», σήμερα τι θα ρωτούσατε;

«Ποιος σου έχει πει πως ο κόσμος σου ανήκει;».

Info

«Η Μάγισσα-Φλεγόμενη καρδιά», κάθε Δευτέρα (22.30, ΑΝΤ1)

«Play it again Sam», σκηνοθεσία Γιώργος Ζαχαράκης με τους Σοφία Κικιλίντζια, Αρμάν Εδουάρδο Μενετιάν, Χρήστο Ντόβα, Τσάσο Προβιά, Αλεξάνδρα Τσιάγκα, Faust Bar Theatre Arts (Καλαμιώτου 11, τηλ 210.3234095), Παρασκευή–Σάββατο (20.30), Κυριακή (18.30).

Διαβάστε επίσης:

Ραδιόφωνο: Ρεκόρ σταθμών με χριστουγεννιάτικα τραγούδια

ΣΚΑΪ: Το «Prime Time» παρουσίασε μια ψύχραιμη, πολύπλευρη, χωρίς «στρογγυλεμένες γωνίες» έρευνα για τους Ρομά (videos)

Γιώργος Λιάγκας: Του έβαλαν μπουκάλι με… τσίπουρο αντί για νερό – «Μου κάνετε πλακα;» (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα