Η στρατηγική Τσίπρα στη «μονομαχία» με Μητσοτάκη

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Απολογούμενος ο πρωθυπουργός για τον «τοξικό λόγο» και τους χειρισμούς στην υπόθεση Λιγνάδη

Στη θέση του περί απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη και πολιτικής ευθύνης του πρωθυπουργού θα επιμείνει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση που έχει προκαλέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με θέμα την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου, αναφορικά δηλαδή με τα φαινόμενα «τοξικού λόγου»

στη δημόσια σφαίρα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο, λόγω και της κοινωνικής κατακραυγής που έχει ενταθεί εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών, σε σημείο διάφορες πλευρές να απευθύνουν εκκλήσεις ώστε να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσει η κομματική αξιοποίηση του ζητήματος.

Εκ των πραγμάτων, το λεγόμενο ελληνικό #metoo, που περιλαμβάνει καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις στον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης, μοιάζει να έχει περάσει ελαφρώς σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην υπόθεση Λιγνάδη. Κι αυτό διότι:

Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά πρόσωπο που διορίστηκε από την κυβέρνηση σε δημόσια θέση (καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο) – και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό στη θέση εκείνου που ακυρώθηκε, αλλά με απευθείας ανάθεση –, επομένως προκύπτουν πολιτικές ευθύνες.Ο εν λόγω σκηνοθέτης βαρύνεται με καταγγελίες για εγκλήματα ιδιαίτερης ηθικής και κοινωνικής απαξίας (κατά συρροή βιασμοί ανηλίκων).

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συντονιστεί με το κλίμα οργής στην κοινωνία, το οποίο φαίνεται να διαμορφώνει ένα προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση να βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της θητείας της, και ενώ έχει αρχίσει να σωρεύεται δυσαρέσκεια και για τα άλλα κρίσιμα ζητήματα, την πανδημία και την οικονομία. Την ίδια ώρα και το εσωτερικό της Ν.Δ. φαίνεται να είναι ανάστατο, κάτι που εκδηλώνεται και στις δημόσιες δηλώσεις στελεχών που ζητούν παραίτηση Μενδώνη ή της ασκούν κριτική.

«Όχι» στη λάσπη

Από την άλλη τίθενται σαφείς διαχωριστικές γραμμές από κάθε λογική «λάσπης» (πρακτική που χρεώνεται στον αντίπαλο). Ο Τσίπρας ούτε πόντους θέλει να χάσει από το προφίλ της υπεύθυνης και θεσμικής δύναμης ούτε να ρισκάρει εκτροπή της συζήτησης σε μια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί απελπισμένα να τη μετατοπίσει πάνω του χρεώνοντάς του λαϊκισμό και αυριανισμό/κιτρινισμό. Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ διαχωρίστηκε γρήγορα τις προηγούμενες μέρες από αναφορές και υπαινιγμούς (που προήλθαν και από φιλικό στον ΣΥΡΙΖΑ μέσο) περί οποιασδήποτε σύνδεσης του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης με τα καταγγελλόμενα εγκλήματα και από λογικές στοχοποίησης του πρωθυπουργού επειδή μπορεί να είχε φωτογραφηθεί με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, να είχε φιλικές σχέσεις κ.λπ.

Το κλίμα που έδωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. διά του Νάσου Ηλιόπουλου είναι ότι «ο πρωθυπουργός θα έρθει αύριο στη Βουλή απολογούμενος και δεν θα επιτρέψουμε φτηνούς αντιπερισπασμούς, όπως το να στραφεί η συζήτηση στα σχόλια που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» (σ.σ.: εννοεί το γνωστό χάσταγκ ΝΔ_παιδεραστές).

Τακτική

Στη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία το ηγετικό επιτελείο, σύμφωνα με όσα λένε πηγές της Κουμουνδούρου, έχει χαράξει μια βασική γραμμή πλεύσης που λέει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία:

Θα κινηθεί σε θεσμικό ύφος και δεν θα είναι αυτός που θα επιχειρήσει να οξύνει το κλίμα, αν και κάτι τέτοιο αναμένουν ότι θα κάνει η άλλη πλευρά.Θα ζητήσει εκ νέου την αποπομπή Μενδώνη, αν και αυτό δεν αλλάζει, λένε, τη θέση ότι μετά τους χειρισμούς που έγιναν επί 15 μέρες η παραίτηση ή αποπομπή της υπουργού δεν αρκεί, αντιθέτως η πολιτική ευθύνη της διαχείρισης ακουμπά τον ίδιο τον πρωθυπουργό και πρέπει να την αναλάβει. Ακόμα περισσότερο θα επιμείνει μετά και τη χθεσινή στήριξη που της πρόσφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν «δώρο» στον ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη Μητσοτάκη σε Μενδώνη, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι δεν την αποπέμπει γιατί ενήργησε κατόπιν εντολών του.Θα επιχειρήσει να αναδείξει την ουσία και να τεκμηριώσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί συγκάλυψης. Από την Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν ότι όταν μιλούν για συγκάλυψη δεν υπονοούν τίποτε άλλο πέρα από το ότι ο Μητσοτάκης ήθελε, από αλαζονεία, να αποτρέψει κάθε κριτική και προσωπική του αμφισβήτηση στην επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, φοβήθηκε δε το πολιτικό - επικοινωνιακό κόστος αυτής της υπόθεσης έναντι του συντηρητικού ακροατηρίου της Ν.Δ. και του εσωτερικού του κόμματος. Είναι γνωστά τα επί μέρους σημεία των κυβερνητικών χειρισμών, που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκπέμψει σήμα όχι παρότρυνσης στα θύματα να μιλήσουν και προς τη Δικαιοσύνη να κινηθεί γρήγορα, αλλά το αντίθετο.

Με δεδομένο ότι αναμένονται να υπάρξουν προκλήσεις από την απέναντι πλευρά, από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν πως «ό,τι πρέπει να απαντηθεί, θα απαντηθεί». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να αντικρούσει το επιχείρημα περί κιτρινισμού του δημόσιου λόγου από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται να παραθέσει περιπτώσεις χυδαίας διαστρέβλωσης γεγονότων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ή κυβερνητικούς παράγοντες, όπως το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αντάλλαξε τις συντάξεις με το Μακεδονικό», τα περί της βίλας στο Σούνιο, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι» κ.ά.

Πάντως υπογραμμίζεται αρμοδίως ότι το βάρος δεν θα πέσει εκεί, καθώς το άγχος είναι να μην εκτροχιαστεί η συζήτηση από την ουσία – κάτι που, ξαναλέμε, θεωρείται ότι θα είναι στόχευση του πρωθυπουργού. Ζητούμενο κατά την Κουμουνδούρου είναι να αναδειχθεί το πραγματικό αίτημα, ότι δεν πρέπει να φοβηθούν τα θύματα να μιλήσουν και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες να στηριχθούν θεσμικά.

ΣΥΡΙΖΑΔημήτρης ΛιγνάδηςΑλέξης ΤσίπραςIssue: 2166Issue date: 25-2-2021Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα