Η συμφωνία που... αργεί και τα σενάρια για εκλογές ή δημοψήφισμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δηλώσεις Δραγασάκη στο κυριακάτικο ΒΗΜΑ ανακίνησαν εκ νέου τα σενάρια περί εκλογών ή δημοψηφίσματος, αν και οι τοποθετήσεις που γίνονται από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, του αντιπροέδρου συμπεριλαμβανομένου, δείχνουν περισσότερο για ένα επιχείρημα «διαπραγματευτικό» - είτε προς τα έξω, είτε προς τα μέσα - το οποίο μάλιστα ανασύρεται υπό την πίεση του επίμονου ερωτήματος πώς θα αντιμετωπιστεί τυχόν

αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, παρά υπαρκτός σχεδιασμός ή εσωτερική συζήτηση μεταξύ του στενού κύκλου του πρωθυπουργού. Όσο η συμφωνία καθυστερεί και δίνεται η εντύπωση ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, τόσο πιο έντονο τίθεται το ερώτημα τι θα κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση ναυαγίου των συζητήσεων με τους δανειστές.

Στο σχετικό ερώτημα του Βήματος ο Γιάννης Δραγασάκης απαντά πως «στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο» προσθέτοντας όμως ότι «στόχος είναι η συμφωνία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι την ευθύνη οποιασδήποτε άλλης επιλογής φέρει η άλλη πλευρά.

Προ ημερών ο Αλέκος Φλαμπουράρης, απαντώντας και πάλι σε ερώτηση, είχε αναφέρει ότι «σε περίπτωση αδιεξόδου, μπορεί και να σκεφτούμε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος» ενώ στην ίδια συνέντευξη σημείωνε «πήραμε εντολές πριν από δύο μήνες, αυτές θα υλοποιήσουμε, δεν έχουμε ανάγκη από εκλογές». Προ ημερών ο υπουργός ΥΠΟΙΚ, ο οποίος πρώτος με δηλώσεις του σε ιταλική εφημερίδα είχε ανοίξει το σενάριο δημοψηφίσματος, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός.

Την ίδια ώρα στελέχη όπως ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας ή ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, προσπαθούν να κλείσουν τη σχετική συζήτηση προτρέποντας να υπάρξει συμφωνία γρήγορα. Με άλλα λόγια η στάση απέναντι σε σκέψεις για εκλογές ή δημοψήφισμα (αν κι εφόσον αυτές πράγματι συζητούνται σοβαρά εντός ή πέριξ του Μαξίμου) δεν είναι ενιαία.

Κυβερνητικοί κύκλοι, πάντως προς το παρόν αποκλείουν το σενάριο εκλογών λίγους μόνο μήνες μετά την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης στην εξουσία, υπό το σκεπτικό, μεταξύ άλλων, ότι «κουράζει» την κοινωνία και την οικονομία.

Από την άλλη το σενάριο του δημοψηφίσματος, αν και θεωρητικά μπορεί να υπάρχει σαν σκέψη στο μυαλό ορισμένων κυβερνητικών στελεχών, ίσως αποδειχτεί περίπλοκο στην εφαρμογή του καθώς πρέπει να βρεθεί ένα σαφές διακύβευμα 9το ίδιο ισχύει άλλωστε και για τις εκλογές όπως έχει ήδη αναλυθεί από το «Π»). Είναι όμως με ερωτηματικό αν ένα δημοψήφισμα μπορεί να αποφύγει, το άμεσο ή έμμεσο το δίλημμα εντός – εκτός ευρώ, με ό,τι συνεπάγεται για το κλίμα μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί.

Επιπλέον, τυχόν δημοψήφισμα, ύστερα από αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, που θα θέτει περίπου το ερώτημα «ή αυτοί ή εμείς», με άλλα λόγια «ή το δικό τους σχέδιο ή αυτό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», «μοιραία» θα τεθεί υπό την «απειλή» της εξόδου από το ευρώ – η κυβέρνηση δεν ελέγχει τα εγχώρια ΜΜΕ και την «τροϊκανή» προπαγάνδα που αυτά αναπαράγουν. Σε αυτή την περίπτωση ουσιαστικά η κυβέρνηση θα εμφανιστεί να προσπαθεί να μεταθέσει στην κοινωνία την ανάληψη ευθύνης για την υιοθέτηση των υφεσιακών μέτρων που προτείνουν οι δανειστές…

εκλογέςΔημοψήφισμαδημοσιεύματασυμφωνία
Keywords
Τυχαία Θέματα