Η συζήτηση του προϋπολογισμού πυξίδα των επόμενων εξελίξεων

Μετά την ολική διαγραφή Σαμαρά η οποία όπως φαίνεται τουλάχιστον μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα προκαλέσει αναταράξεις στην αριθμητική δύναμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή ο οποίος χθες κατατέθηκε στο κοινοβούλιο από τον υπουργό Oικονομικών.

Είναι ο έκτος προϋπολογισμός

της κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο στόχος του πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση του είναι να περιγράψει τον οδικό χάρτη της επόμενης διετίας αλλά και την απόφαση του η οικονομία για ακόμα μια φορά να αποτελέσει το δυνατό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας στο δρόμο προς τις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός θέλει να συνδέσει την πολιτική σταθερότητα με την οικονομική σταθερότητα γι’ αυτό και ήδη προβάλλονται οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων που προβλέπει ο προϋπολογισμός ύψος 1,1 δισ αλλά και οι μειώσεις φόρων όλα εξαγγελίες από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που υλοποιούνται.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το υπερπλεόνασμα, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η καλή πορεία της οικονομίας έστω κι αν αυτή ακόμα δεν αποτυπώνεται στην καθημερινότητα του πολίτη και στην ουσιαστική μείωση της ακρίβειας θα λειτουργήσει στο τέλος της τετραετίας ευνοϊκά για την κυβέρνηση.

Άλλωστε στο κυβερνητικό επιτελείο κατανοούν ότι σχεδόν πάντα οι εκλογές κερδίζονται με βάση την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών αλλά και την προοπτική που υπάρχει αυτή στο μέλλον να αυξηθεί.

Προς αυτή την κατεύθυνση η στόχευση είναι από την καλή πορεία των εσόδων, την άνοδο των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την πάταξη της φοροδιαφυγής να δοθούν τα επόμενα δύο χρόνια και κυρίως την εκλογική χρόνια ουσιαστικές και μόνιμες παροχές που θα ανακουφίσουν ακόμα περισσότερο την μεσαία τάξη.

Το στοίχημα του πρωθυπουργού στην συζήτηση του προϋπολογισμού είναι διπλό. Από τη μία η περιγραφή αυτού του οδικού χάρτη και από την άλλη το πολιτικό αφήγημα αλλά και το πολιτικό διακύβευμα που επίσης θα περιγράφει για την επόμενη διετία και φυσικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που πάντα λειτουργεί ως ψήφος εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης.

Με τον Αντώνη Σαμαρά εκτός Νέας Δημοκρατίας και εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος προφανώς θα μετρηθούν δυνάμεις και προφανώς η κυβέρνηση αναμένει την στάση που θα κρατήσουν τόσο οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας όσο και βουλευτές που είναι σήμερα ανεξάρτητοι όπως ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Η κυβέρνηση αναμένει την θετική του ψήφο και εφόσον αυτή υπάρξει, κάτι που θεωρείται σχεδόν δεδομένο, ενδεχομένως να τον εντάξει ξανά στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και έτσι αυτή να μετρά 156 βουλευτές.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα γίνει με μια νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα καθώς τις επόμενες μέρες με τις προαναγγελθείσες αποχωρήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ θα γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας.

Ο διάλογος λοιπόν που θα διεξαχθεί μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, η αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών αλλά και η σύγκρουση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη θέλουν από την κυβέρνηση να είναι ένα δείγμα γραφής για το ποιοι και πως διεκδικούν την διακυβέρνηση του τόπου.

Σε κάθε περίπτωση η φετινή συζήτηση του προϋπολογισμού αναμένεται να είναι εξόχως πολιτική και να λειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό ως πολιτική πυξίδα των επόμενων εξελίξεων.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Και με τη «βούλα» του debate κυρίαρχο δίπολο οι Φάμελλος και Πολάκης – Η ικανοποίηση για τον πολιτισμένο διάλογο, οι βασικές διαφορές των υποψηφίων και οι ενδιαφέρουσες στιγμές

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τη στελέχωση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας

Κασσελάκης: Το Σάββατο από το Ίδρυμα Κακογιάννη ανακοινώνει το νέο κόμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα