Ήπια υποχώρηση στην Ευρώπη, συνεχίζεται η πίεση των τραπεζών στο Χ.Α.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Σε αρνητικό έδαφος και με ήπιες απώλειες κινούνται σήμερα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Βρετανία, μετά την  απειλή των πρόωρων εκλογών που ανέκυψε τις τελευταίες ώρες και ενώ η αντιπολίτευση προσπαθεί να αποφευχθεί ένα άτακτο “Brexit” στις 31 Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, σε σημείο που δεν είχε φτάσει τα τελευταία δυόμιση χρόνια υποχωρεί η βρετανική λίρα, αφότου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να πάει σε πρόωρες εκλογές,

εάν χάσει στην κρίσιμη ψηφοφορία του κοινοβουλίου για το “Brexit”, σήμερα το απόγευμα.

Η στερλίνα διολίσθησε κάτω από το $1,20, ένα επίπεδο που δεν είχε δοκιμάσει από τον Ιανουάριο του 2017, μετά τις δηλώσεις του Τζόνσον για γενικές εκλογές στις 14 Οκτωβρίου, εάν οι βουλευτές περάσουν νομοθεσία που θα τον αναγκάζει να καθυστερήσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, σε περίπτωση που αυτή είναι να συμβεί χωρίς συμφωνία με το μπλοκ.

Ο Τζόνσον χρειάζεται την υποστήριξη από τα δύο τρίτα των βουλευτών του κοινοβουλίου, από τις 650 έδρες, για να προκηρύξει εκλογές το φθινόπωρο.

Από την άλλη, απόπειρα να πάρει τον έλεγχο της Βουλής των Κοινοτήτων και να σταματήσει μία έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς συμφωνία, θα κάνει σήμερα το απόγευμα, η βρετανική αντιπολίτευση.

Εν τω μεταξύ, αμετάβλητο παρέμεινε σε γενικές γραμμές το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού, που αντανακλά το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων σε επιχειρήσεις, διαμορφώθηκε στο 1,56%.

Ο αντίστοιχος δείκτης για τα νέα στεγαστικά δάνεια σε νοικοκυριά μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης, σε σχέση με τον Ιούνιο στο 1,61%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., καθαρά πτωτική δείχνει, μέχρι στιγμής και η σημερινή συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τον γενικό δείκτη να δίνει μάχη να κρατηθεί υψηλότερα των 850 μονάδων.

Οι κύριες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το -2,65% του τραπεζικού δείκτη, αλλά και από το γεγονός ότι το σύνολο των μετοχών των συστημικών τραπεζών κινούνται με αρνητικό πρόσημο, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται οι ΔΕΗ (+0,19%), Viohalco (+1,12%), 3E(+0,99%), Jumbo (+0,99%), TITC (+0,43%) και Fourlis (+0,74%).

Από τις μετοχές που πιέζονται προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΟΛΠ (-1,69%), ΟΠΑΠ (-1,04%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,53%).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και μετά την λήξη της συνεδρίασης, η Fourlis ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, ενώ εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι νέες 6.200.000 (ΚO) μετοχές της Μινέρβα, οι οποίες προέκυψαν από μετατροπή ισαρίθμων (ΚΑ) μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία το σύνολο των  εισηγμένων  μετοχών  της  εταιρείας  που  διαπραγματεύονται  στο Χ.Α. ανέρχεται σε 6.200.000.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης θα είναι αρνητική εξέλιξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 850 μονάδων.

Να σημειωθεί ότι το μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας για τον ΓΔ είχε σημειωθεί στις 850,93 μονάδες (-1,11%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 15 εκατ., από τα οποία τα 1,7 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Πηγή economy365.gr

Ελληνικά ΧρηματιστήριαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα