«Καμπανάκι» Eurogroup σε Ισπανία και Πορτογαλία: «Να μειώσουν τα ελλείμματά τους»

ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία και η Πορτογαλία πρέπει να αντιμετωπίσουν το υπερβολικό δημοσιονομικό τους έλλειμμα παρότι γλίτωσαν την επιβολή κυρώσεων τον Ιούλιο επειδή παραβίασαν τα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό, όπως δήλωσαν σήμερα υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Αναμένω μια πολύ σύντομη συζήτηση και ιδιαίτερα αποτελεσματική δράση από τους Πορτογάλους και Ισπανούς συναδέλφους μας», δήλωσε σε δημοσιογράφους

ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Κάζιμιρ προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Μετά από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ αποφάσισε να μην επιβάλει κυρώσεις στη Μαδρίτη και την Λισσαβόνα για το γεγονός ότι δεν μείωσαν τα ελλείμματά τους κάτω από το όριο του 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) που ορίζει η ΕΕ. Η απόφαση αυτή, ωστόσο, δημιούργησε νέες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορούν να εφαρμοστούν οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, που έγιναν αυστηρότεροι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης χρέους.

Καθώς κάποια λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κινήματα κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη και μέσα στο επόμενο 12μηνο θα πραγματοποιηθούν εκλογές στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία και ένα δημοψήφισμα στην Ιταλία, κάποιοι αξιωματούχοι θα ήθελαν να δουν οι κανόνες να χαλαρώνουν περαιτέρω αντί να εφαρμόζονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα.

Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Κύπρου συναντώνται σήμερα στην Αθήνα και αναμένεται να πιέσουν για τη χαλάρωση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων.

Ένα από τα επιχειρήματα για την ακύρωση των προστίμων ήταν ότι η Ισπανία είναι ουσιαστικά χωρίς κυβέρνηση από τον περασμένο Δεκέμβριο λόγω δύο ατελέσφορων βουλευτικών εκλογών. Η μέτρια ανάπτυξη, που θα μπορούσε να πληγεί περαιτέρω από τη μείωση των δημοσίων δαπανών, ήταν ένα ακόμα επιχείρημα και την άποψη αυτή φαίνεται να την συμμερίζονται πολλοί υπουργοί.

«Σε μια περίοδο κατά την οποία έχουμε αδύναμη ανάπτυξη, δεν θα πρέπει κανείς να καταπνίξει αυτή την ανάπτυξη μέσω οικονομικών κυρώσεων», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γεργκ Σέλινγκ.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η Ισπανία και η Πορτογαλία πρέπει να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να μειώσουν τα υπερβολικά τους ελλείμματα έως τις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία που είναι επίσης η προθεσμία προκειμένου να παρουσιαστούν στην Κομισιόν όλα τα προσχέδια προϋπολογισμών για το 2017 για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Καθώς η Ισπανία έχει ακόμα υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία δεν είναι σε θέση να καταθέσει δεσμευτικές δημοσιονομικές προτάσεις, οι υπουργοί πρέπει τώρα να συζητήσουν πώς να αντιμετωπίσουν και αυτό το ζήτημα.

«Θα συζητήσουμε το διαδικαστικό μέρος», τι πρέπει να κάνει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση όταν ασχολείται ουσιαστικά με τις τρέχουσες υποθέσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στους δημοσιογράφους πριν τη συνεδρίαση. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Μαδρίτη θα πρέπει αργά ή γρήγορα να αντιμετωπίσει το ζήτημα του ελλείμματος.

«Η όποια νέα κυβέρνηση στην Ισπανία θα πρέπει να βάλει και πάλι σε τροχιά τον προϋπολογισμό, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του καλοκαιριού», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ισπανίας δεν έχουν εξαφανιστεί, είναι ακόμα εκεί αλλά εναπόκειται στην νέα κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτά και να τα βάλει πάλι σε τροχιά», δήλωσε.

EurogroupΙσπανίαΠορτογαλίαελλείμματαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα