«…και ο Θεός να βάλει το χέρι του»: Το παρασκήνιο της συνεδρίασης της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της κρίσιμης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το πρωί της Τρίτης, παρουσιάζει ο Βηματοδότης στο «ΒΗΜΑ».

Γράφει ο Βηματοδότης:

«Ήταν λίγο πριν από τις 9 το πρωί της Τρίτης όταν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας άρχισαν να συγκεντρώνονται στην οδό Κουμουνδούρου, άλλοι κρατώντας ανά χείρας τους καφέδες τους και άλλοι μπουκαλάκια νερού. Η ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική, αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα μέλη της Γραμματείας (στην πλειονότητά τους οι πλέον σκληροί του κόμματος)

επρόκειτο να ενημερωθούν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο(φωτογραφία) για τη συμφωνία με τους δανειστές.

Όχι, ο Αλ. Τσίπρας δεν επρόκειτο να παραστεί. Βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τους Ν. Παππά, Δ. Τζανακόπουλο, Γ. Σακελλαρίδη και Αλ. Φλαμπουράρη και μετρούσαν τα πιθανά «Ναι» και τα πιθανά «Οχι» της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη συμφωνία. Την ώρα που συνεδρίαζε η Πολιτική Γραμματεία ο κ. Τσίπρας έλεγε στους συνεργάτες του ότι όποιος υπουργός δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία θα πρέπει να του υποβάλει την παραίτησή του. Κάτι βεβαίως που απέφυγε να το πει ευθέως και στον κ. Π. Λαφαζάνη και στον Δ. Στρατούλη και στον (υφυπουργό Αμυνας) Κ. Ησυχο. Αλλωστε και τα τρία αυτά ονόματα και καμιά 30ριά άλλα ακούστηκαν πολλές φορές στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν με τη φράση... «Ο Θεός να βάλει το χέρι του»!

nnn

Με την υπενθύμιση ότι αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προς χάριν της Πολιτικής Γραμματείας (η οποία χαράσσει και την πολιτική, καθώς και την κομματική γραμμή), ας μεταφερθούμε μέσα στην αίθουσα, όπου ο καπνός από τα τσιγάρα χτύπησε... ταβάνι. Ο κ. Τσακαλώτος προσπαθούσε να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη στις Βρυξέλλες και τι προβλέπει η συμφωνία, αλλά δεν είπε τίποτα περισσότερο απ' ό,τι είπε σε προηγούμενες δηλώσεις του ή από αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας. Ενα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, όταν ρωτήθηκε από στέλεχος τι κατάλαβε από την ενημέρωση Τσακαλώτου, είπε το εξής απίθανο: «Ο Ευκλείδης προσπαθούσε να μεταφέρει τη βρετανική σκέψη του στα... ελληνικά», αφήνοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για τα ελληνικά του «τσάρου της Οικονομίας».

Ξορκίζουν τη διάσπαση αλλά...

Το θέμα είναι ότι ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε πολλές φορές στον κίνδυνο του Grexit και πως αυτός απετράπη την τελευταία στιγμή στη Σύνοδο Κορυφής, την ώρα που τα υπόλοιπα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας μιλούσαν για την ανάγκη να υπάρξει ενότητα στο κόμμα, ότι δεν πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις ούτε διαγραφές, ενώ άλλοι ζητούσαν να εφαρμοστούν «κοινωνικά κίνητρα» ως αντίμετρα των μέτρων, χωρίς όμως να αναφερθούν τι έχουν κατά νουν. Υπήρξαν όμως και άλλα. Ο Τάσος Κορωνάκης, ΓΓ της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ., τάχθηκε κατηγορηματικά, όπως έλεγε, ενάντια σε πειθαρχικά μέτρα για όσους δεν ψηφίσουν τη συμφωνία. «Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα ηγηθεί στην πορεία είτε προς τη διάσπαση είτε προς τη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος» είπε σε κάποια στιγμή, ενώ άλλα μέλη κάλεσαν τους «διαφωνούντες» να μην παραιτηθούν. Δηλαδή, δεν κατάλαβα, πώς θα γίνει αυτό; Θα υπάρξει άραγε ένα είδος... διαρχίας στο κόμμα και στην κυβέρνηση;

nnn

Θέλετε κι άλλα; Ορισμένοι όπως οι Λεουτσάκος και Πετράκος χαρακτήρισαν τη συμφωνία «τρομερό αγκάθι για την κοινωνία», άλλοι είπαν ότι αν εφαρμοστεί θα υπάρξει πρόβλημα με τους αγρότες, άλλοι ζήτησαν πάση θυσία να μη διασπαστεί το κόμμα για να «καθήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα τρία χρόνια στην εξουσία και να βάλει τους κλέφτες στη φυλακή, κάτι που θέλει και ο κόσμος. Τελικά ένας ουδέτερος παρατηρητής ακούγοντας τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας το μόνο συμπέρασμα που πιθανόν να έβγαζε είναι: «Θέλουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα, χωρίς να ληφθούν μέτρα, χωρίς να υπάρξει κυβέρνηση εθνικού σκοπού, χωρίς Μνημόνιο, χωρίς τους ΑΝΕΛ, με δραχμή και ευρώ μαζί και με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση από τους θεσμούς». Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιος, όπως σας ανέφερα παραπάνω, ανέκραξε απελπισμένα «ο Θεός να βάλει το χέρι του». Και έκανε μάλιστα και τον... σταυρό του.

ΣΥΡΙΖΑσυνεδρίασηΠΓπαρασκήνιοHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα