Κακοκαιρία Boris: Τουλάχιστον 16 νεκροί – Βιβλικές καταστροφές σε Τσεχία και Πολωνία, φόβοι για υπερχείλιση του Δούναβη (Photos/Videos)

Εικόνες βιβλικής καταστροφής προκάλεσε στην κεντρική Ευρώπη η κακοκαιρία Boris το Σαββατοκύριακο, με τον αριθμό των νεκρών να αγγίζει τους 16, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να αυξηθεί τις επόμενες ώρες. Τα περισσότερα θύματα εντοπίστηκαν σε Τσεχία, Πολωνία και Αυστρία.

Στην Τσεχία, ένα άτομο πνίγηκε σε ρέμα κοντά στην πόλη Μπρούνταλ στα βορειοανατολικά, ενώ επτά άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Επιπλέον, η άνοδος της στάθμης του ποταμού Μοράβα στη διάρκεια της νύκτας είχε ως αποτέλεσμα  να πλημμυρίσει το 70% της πόλης Λιτοβέλ – στις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων

30 χρόνων. 

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία, αν και εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει προσδιοριστεί η ακριβής αιτία θανάτου σε τουλάχιστον μία περίπτωση.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας κήρυξε κατάσταση καταστροφής στη χώρα, διαθέτοντας 1 δισεκατομμύριο ζλότι (260,31 εκατομμύρια δολάρια) για τα θύματα των δραματικών πλημμυρών.

Και στη βορειοανατολική Αυστρία, δύο άνθρωποι ηλικίας 70 και 80 ετών έχασαν τη ζωή τους. Ο ένας εξ αυτών, κάτοικος της πόλης Höbersdorf, εκτιμάται ότι πνίγηκε όταν προσπαθούσε να αντλήσει νερό από το διαμέρισμά του, σύμφωνα με τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης.

Στην ανατολική Ρουμανία, χωριά και πόλεις βυθίστηκαν, με τον δήμαρχο της πόλης Slobozia Conachi να κάνει λόγο για καταστροφικές συνέπειες. Πολλοί άνθρωποι διαπίστωσαν ότι οι κόποι μιας ζωής καταστράφηκαν, ενώ κάποιοι άλλοι έμειναν μόνο με τα ρούχα που φορούσαν.

Συναγερμός για τον Δούναβη

Μολονότι τα νερά ποταμών στα σύνορα Τσεχίας – Πολωνίας άρχισαν σήμερα να υποχωρούν, οι πλημμύρες επεκτείνονται σε περισσότερες περιοχές με αποτέλεσμα μεγαλύτερες πόλεις και στις δύο χώρες να παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού. 

Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα και η πρωτεύουσας της Ουγγαρίας Βουδαπέστη προετοιμάζονται αμφότερες για πιθανή, καταστροφική υπερχείλιση του Δούναβη, καθώς η στάθμη του νερού ανεβαίνει ανησυχητικά. 

Πού αναμένονται βροχές μέχρι την Τρίτη

Την ίδια ώρα, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα υπάρξουν νέες βροχές σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη σε Αυστρία, Τσεχία και νοτιοανατολική Γερμανία, όπου μπορεί να πέσουν άλλα 100 χιλιοστά νερού.

Από τα μέσα της εβδομάδας, ο καιρός στην κεντρική Ευρώπη θα βελτιωθεί, ενώ θα επικρατήσουν πιο ξηρές συνθήκες, αν και τα νερά των πλημμυρών ενδεχομένως θα χρειαστούν μέρες για να υποχωρήσουν.

Προβληματισμός υπάρχει για την Ιταλία, όπου και θα κινηθεί η κακοκαιρία και αναμένεται ότι θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις. Περισσότερο αναμένεται να πληγεί η περιοχή της Εμίλια – Ρομάνια, με 100-150 χιλιοστά βροχής, που δεν αποκλείεται να προκαλέσει πλημμύρες.

Ο Ορμπάν ακύρωσε την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος επρόκειτο να εκφωνήσει την Τετάρτη ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου στο πλαίσιο της εναλλασσόμενης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα πως ακυρώνει την ομιλία του λόγω της καταιγίδας.

«Εξαιτίας των ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών και των πλημμυρών (…) ανέβαλα το σύνολο των διεθνών υποχρεώσεών μου», έγραψε στο Χ ο εθνικιστής ηγέτης. «Δεν φεύγω από τη χώρα μέχρι να περάσουν τα χειρότερα», πρόσθεσε ο Ορμπάν σε βίντεο που δημοσιοποίησε στο Facebook.

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα συνομίλησε με τον Βίκτορ Ορμπάν και του εξέφρασε την υποστήριξή της προς «όλους αυτούς που έχουν πληγεί» από την κακοκαιρία.

Διαβάστε επίσης:

Ανάλυση CNN: Απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες μπορεί να έχει η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ

Έλον Μασκ: Το σχόλιό του για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας – «Ουάου…»

Στα άδυτα της τουρκικής μαφίας στη Βρετανία: Πώς οι συμμορίες ναρκωτικών «στρατολογούν» νεαρούς και τρομοκρατούν το Λονδίνο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κακοκαιρία Boris, Τουλάχιστον 16, – Βιβλικές, Τσεχία, Πολωνία, Δούναβη PhotosVideos,kakokairia Boris, toulachiston 16, – vivlikes, tsechia, polonia, dounavi PhotosVideos