Κακοκαιρία «Ελπίς»: Στον Μητσοτάκη ρίχνει τις ευθύνες ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά προσφυγή στις κάλπες

Στον πρωθυπουργό αποδίδει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθυνών ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος επιχειρεί να εξουδετερώσει την προσπάθεια στην οποία, κατά την εκτίμησή του, έχει αποδυθεί το Μαξίμου, να πετάξει δηλαδή το μπαλάκι των ευθυνών οπουδήποτε αλλού: στην Περιφέρεια και τον Γ. Πατούλη, στην Αττική Οδό, στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, στους δήμους, ακόμη και στους μετεωρολόγους.

Ο Αλέξης Τσίπρας

με δήλωσή του on camera χθες, λίγες ώρες μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, φρόντισε να κάνει ξεκάθαρο ακριβώς αυτό: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θεωρεί την κυβέρνηση και κυρίως τον πρωθυπουργό βασικό υπεύθυνο για τη διάλυση και παράλυση του κρατικού μηχανισμού, για την ταλαιπωρία και τον κίνδυνο στον οποίο εκτέθηκαν χιλιάδες συμπολίτες μας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ο Μητσοτάκης, «ύστερα από τρεις μέρες πρωτοφανούς παράλυσης του κρατικού μηχανισμού, εμφανίστηκε σήμερα για να αποποιηθεί για άλλη μια φορά τις δικές του πολιτικές ευθύνες. Δεν έφταιξε το ανίκανο επιτελικό κράτος. Δεν έφταιξαν οι υπουργοί του που δεν είχαν κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Έφταιξαν μόνο οι ιδιώτες, η Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση γεννά ανασφάλεια και φόβο «με την παράλυση του κράτους, στο οποίο δεν πιστεύει, με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και της ακρίβειας, με την εκτεταμένη διαφθορά» κι επομένως «η καλύτερη αποζημίωση για τον ελληνικό λαό είναι το συντομότερο να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, πριν επιφέρει και νέα μεγαλύτερα δεινά για τον τόπο».

Μάλιστα, κατά το δηκτικό σχόλιο του γραφείου Τύπου χθες το πρωί, λίγο πριν ξεκινήσει το Υπουργικό, είναι τόσο πολλές οι παραιτήσεις υπουργών που θα έπρεπε να ζητήσει ο Μητσοτάκης (Οικονόμου, Στυλιανίδη, Καραμανλή, Σκρέκα, Θεοδωρικάκου και Βορίδη), που στο τέλος θα έμενε χωρίς Υπουργικό Συμβούλιο, οπότε σημείωναν: «Προτείνουμε στον εξαφανισμένο κ. Μητσοτάκη να τους πάρει όλους μαζί και να φύγουν μια ώρα αρχύτερα, μήπως και ανασάνει η χώρα».

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Αττική Οδό, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι έχει μεν σοβαρές ευθύνες, από την άλλη η κυβέρνηση πήγε να στήσει έναν αποδιοπομπαίο τράγο παρεμβαίνοντας μάλιστα με εξωθεσμικό τρόπο. «Προσπαθεί η κυβέρνηση να περιορίσει τη συζήτηση στην Αττική Οδό» υπογράμμισε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε επικοινωνιακή γελοιότητα που «ξεπερνάει κάθε όριο» τα περί αποζημίωσης στους εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού έπειτα από δικό του αίτημα. «Εξαφανισμένος ήδη δύο ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει να ανακοινώσει αποζημιώσεις 2.000 ευρώ από την Αττική Οδό. Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα επικοινωνεί ο πρωθυπουργός με την εταιρεία και συμφωνούν ένα πρόστιμο, χωρίς να γίνει αυτό μέσα από θεσμικές διαδικασίες; Αυτό δεν είναι δουλειά ενός πρωθυπουργού» σημείωσε.

Από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι πίσω από την παράλυση του κρατικού μηχανισμού βρίσκεται η αντίληψη της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος και το γεγονός ότι κρίσιμες αποφάσεις για επιχειρησιακού χαρακτήρα ενέργειες λαμβάνονται από τους υπουργούς ή από το Μαξίμου με πολιτικά και επικοινωνιακά κριτήρια. Στέλεχος σχολιάζει δε δηκτικά για τον πρωθυπουργό «επιτελικό κράτος δεν ήθελε, ας το λουστεί», εννοώντας ότι εφόσον το επιτελικό κράτος διέπεται από συγκεντρωτική λογική, άρα και οι ευθύνες εντοπίζονται στους βασικούς φορείς του, που ουσιαστικά είναι το Μαξίμου.

Σε συνέντευξή της χθες στην ΕΡΤ 1 η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Όλγα Γεροβασίλη εντόπισε τις αιτίες για την εικόνα διάλυσης που παρουσίασε, για ακόμη μια φορά, ο κρατικός μηχανισμός τις τελευταίες μέρες στο εξής: «Η κυβερνητική αποτυχία σε όλες τις έως τώρα κρίσεις οφείλεται στον παροπλισμό των επιχειρησιακών μηχανισμών και στη λήψη αποφάσεων αποκλειστικά σε πολιτικό επίπεδο». Τόνισε ότι ενώ υπάρχουν επιχειρησιακοί παράγοντες στον Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, οι οποίοι διαθέτουν και τη γνώση και την εμπειρία, «παροπλίζονται από αυτή την κυβέρνηση, η οποία κινείται με πολιτικές αποφάσεις υπερτιμώντας εαυτόν και υποτιμώντας το επιχειρησιακό σκέλος». Όταν «δεν τους βγαίνει», πρόσθεσε, «γίνονται σχολιαστές και παρατηρητές» και «στη συνέχεια κάνουν και απόδοση ευθυνών υπερβαίνοντας και τη Δικαιοσύνη». «Ο πρωθυπουργός δεν είναι αρμόδιος για να κάνει απόδοση ευθυνών, ούτε να αξιολογήσει και να κοστολογήσει το πόσο κοστίζει η απειλή της ανθρώπινης ζωής στην οποία εξέθεσε το κράτος τους πολίτες» σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Η σιωπηρή ψυχραιμία της Αθήνας

Άγρια ζώα: Η επέμβαση του ανθρώπου τα έφερε στις αυλές μας (Photos/Videos)

Αναπτυξιακός νόμος: Μέχρι 10 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο

Keywords
Τυχαία Θέματα